Започна се! И така до 21 август! 

31-те летни олимпийски игри бяха открити официално. Над 3 млрд. ТВзрители гледахацеремонията по откриването на митичния стадион Маракана в Рио де Жанейро.

Гаранция е имало ипо-хубави церемонии, но не на всички присъстват три от „ангелчетата” наVictoria`s Secret. Вярно, Жизел Бюндхен, Адриана Лима иАлесандра д`Амброзио не дефилираха с прочутите крилца на компанията за луксознодамско бельо, но тяхното присъствие винаги е забележително. Откриванетопродължи три часа и неговото мото бе: Да си върнем гората, да си върнемрастенията, да си върнем зелената планета. Различни танци символизираха раждането на живота, индианското наследствона Бразилия, създаването на модерните мегаполиси, появата на местните гета –фавелите, и разбира се глобалното затопляне.

Естествено дойде илюбимия момент – дефилирането на 205 делегации на Маракана. По традицияпърви, бяха гърците, а последни домакините. Нашата бе скромничка, но вероятно снай-хубавия знаменосец – Ивет Лалова. Моментът ми е любим, защото можеш давидиш всякакви одежди – от ултра кич до последния писък на модата. Е, и Рио ненаправи изключение.

Олимпийският огън безапален от местният маратонец Вандерлей да Лима, който определено може да бъдеброен за сериозен карък. През 2004 година на Игрите в Атина, той води сериознов дисциплината си, когато на трасето излиза зрител и го събаря. Нашият човекгуби титлата и остава само с бронз. Но пък става герой в Бразилия.

Толкова за церемонията.Първите ни олимпийски трепети ще са свързани с Гришо и Цвети на тенис кортоветеднес. Димитров излиза в 18.30 часа срещу шампиона от Уимбълдън 2014 МаринЧилич, а Пиронкова играе с германката Лаура Зигмунд. Двойката скул в гребанетоГеорги Божилов и Кристиян Василев се пускат в квалификациите. Днес чакамеподвизи от джудиста Янислав Герчев, стрелеца Самуил Донков и колоездача Стефан Христов.

Самата Олимпиада започнас радост за едни и мъка за други. Ким У-Дзин отРепублика Корея регистрира първиятсветовен рекорд на игрите още преди официалното им откриване.Това стана в квалификациите на стрелба с лък. За мароканеца Хасан Саада пък всичкоприключи. Както казват по-мъдрите: Направи бенефис, преди да дебютира.Боксьорът бе арестуван от местната полиция по обвинения за сексуално насилиенад две бразики, които работят като сервитьорки вресторантите на олимпийското село. Мераклията ще остане в ареста за срок от 15 дни, а първият му мач в турнира трябваше да бъде днес. Дано поне има телевизорв килията.

И още един чудак, който ще видим съвсемскоро, защото плувният турнир стартира още с началото на Олимпиадата. Канадецът Санто Кондорели, показвасреден пръст малко преди да скочи в басейна. Дано бразилските фенове са наясно, че жестът екъм бащата на плувеца.

Ние няма да показваме средни пръстина никой. Напротив ще следим ежедневно какви ги вършат11 000 спортисти от 205 страни в 306 състезания от 28 вида спорт.