Когато чисто нов надлез за колела в Рио се срути – ударен от прииждаща вълна- през април, смъртта на двама човека не е единствената трагедия. Инцидентът автоматично се превръща в метафора за това доколко е готоваБразилия да посрещне олимпийските игри.

Тази вечер е началотона летните олимпийски игри и предизвикателствата към Рио са големи. Надлезът нее единствената грижа на организаторите. Открити са части от човешко тялото набрега, където ще се състои плажният волейбол, токсично замърсена вода грози участниците във водните спортове. Не на последно място – парашутистите, които сриск за живота си се опитват да пресъздадат олимпийския символ в небето. Двамаот тях преди месец изгубиха живота си на репетиция.

Опасенията относноготовността на Рио са разбираеми. Пред Бразилия е поставена трудната задача дабъде домакин на Олимпийските игри в момент на невиждана криза от години.Добрата новина е, че игрите няма да приличат на бедствие.
Лошата е, че в крайнасметка биха могли да влошат задълбочените проблеми на Бразилия.

Рио започна планиранетона Олимпийските игри, когато Бразилия беше в икономически бум. А сега, когато едомакин, е в най-тежката рецесия, която страната е преживявала.

КогатоМеждународният олимпийски комитет взе решението игрите да са в Рио, изборът сесметна за своеобразна подкрепа на страната да продължи да се развива и да бъдепървият домакин от Южна Америка. Ако Бразилия беше продължила развитието наикономиката си, тази стратегия тогава би могла да се окаже печеливша.

През 2011 годинаобаче качеството на развитие започна да се понижава. Цените на основнитепродукти за износ на страната паднаха. Безработицата се увеличи. Икономиката сесви с близо 6 % през първата четвърт на тази година.

През 2014 годинаМеждународният олимпийски комитет изрази предположението, че Рио е най-малкоподготвената страна домакин в историята. По план Рио трябваше да отдели 4милиарда долара, за да почисти брега на Гуанабара, а накрая изхарчи само 170милиона долара.

През юни губернаторътна Рио де Жанейро обяви състояние на финансова катастрофа и поиска близо 900милиона долара федерално финансиране.

Нестабилнатаикономика доведе и до други проблеми – престъпността се  увеличи с 15% в първите 4 месеца от 2016година.

Всички тези факторив съчетание с организационните закъснения, които често съпътстват домакините,са достатъчни, за да превърнат игрите в предизвикателство. Предчувствието, чеса обречени на неуспех обаче се подсилва и от политическата и здравна криза встраната.

Дилма Русев еизправена пред процедура за импийчмънт и вицепрезидентът Мишел Темер ще поемедлъжността, докато трае процесът. Все още е под въпрос обаче дали всъщностРусев ще бъде свалена от пост. Междувременно срещу около 60% от членовете наНационалния конгрес на Бразилия се води разследване за корупция. Политическатанестабилност прави още по-трудно стабилизирането на икономиката.

Вирусът Зика водидо друга криза, здравната. Бразилия и по-точно – Рио де Жанейро е най-засегнатот болестта, разпространявана чрез ухапване от комар. Тази година в Бразилия сарегистрирани 165 000 случая на заразени със Зика. Добрата новина е, че в Бразилия е зима исезонът на комарите приключва, съответно – случаите намаляват. Малко вероятно енякой туристи или спортист да бъде заразен.

Политическата кризаи вирусът Зика не са причини, които могатда окажат съществено влияние върху провежданетона Олимпийските игри. Въпреки, че и двете се прибавят към общото възприятие, чеситуацията в Бразилия не е особено добра и е логично да си зададем въпроса далистрана, която се бори с тройна заплаха от рецесия, политическа нестабилност и широкоразпространена епидемия ще е в състояние да е домакин на такова значимо събитие.

Трябва да имамепредвид обаче, че Олимпийските игривинаги са предшествани от слухове за слаба подготовка и предсказания занеуспех.

Олимпийските игрипрез 2004 в Атина също не разполагаха с добра организация и не следвахастриктно срокове. Поради тази причина властите прибегнаха до застрахователна полица,за да намалят риска от отлагане на събитието. Седмица преди олимпийските игри вПекин, градът затвори фабриките и значително намали трафика като последен опитда подобри качеството на въздуха. През 2012 Ромни – главният отговорник за SaltLake City Olympics заяви, че Лондон вероятно няма да успее навреме вподготовката.

Рио, подобно на неговитепредшественици, е на път да се справи. Налице е и добре свършената работа -новата линия на метрото е завършена навреме, велодромът, който е най-трудоемък,вече е готов.

Въпросът съсзамърсяването на водите е наистина сериозен – предназначените места заветроходство и гребане са пълни с вируси, които могат да заразят атлетите, ако погълнатвода – пише в свое разследване Асошиейтед Прес. Хората, отговарящи заорганизацията на игрите, уверяват, че с водата няма проблем.

Всъщност, Бразилияможе да се възползва от ниските очаквания и да покаже възможностите си. Атина едобър паралел – след целия организационен хаос, фактът, че игрите въобще успяхада се проведат, може да бъде отбелязан като голям успех.

Рискът за страната не е единствено в това, ченещо няма да се случи по най-добрия начин. Страната инвестира милиарди доларина фона на тежка икономическа криза, в замяна на несигурно обещание за гласностза проблемите в страната и по-голяма роля на световната сцена.

„Международниятолимпийски комитет ще доведе своята циркова трупа за 17 дни и след последнитефойерверки и най-скъпото парти на света, ще си замине и никога повече няма дасе върне.” – пише спортният журналист Питър Бърлин. „Домакинът трябва дапочисти счупените бутилки.”