Бяхме на крачка от медал!

Не само аз, но и мнозина колеги сигурно са подготвили заглавия от рода на „Байряков първи развя байрякав Рио”. Уви! Не ни достигнаха 4 точки за бронз. Класикът от НСА загуби биткатаза бронза в категория до 85 кг. След загуба от беларусина Джавит Хамзатов.Игрите започнаха добре за Байряков – победа срещу африканския шампион  – алжиреца Адем Буджемлин. Последва обачетехнически туш от фаворита ЖанБеленюк отУкрайна.Той обаче стигна до финала и по правилата на борбата изтегли нашия на репешажиза бронзов медал. Първият бе спечелен – срещу вицешампиона на Африка Ахмед Мохамед Ибрахим Саад отЕгипет.Последва загубата от брадясалия белорусин. Изводът от тези схватки е следния –Байряков ще се чувства идеално в Африка, но не и в страните от бившия съветскисъюз.

Иначе, продължаваме да се прочуваме на Игрите в Рио.След като станахме първите хванати с допинг, сега ни обвиниха в агресия. Засъжаление не такава на спортните площадки, а в олимпийското село. Само факти -хигиенистка се е оплакала от агресията на спортисти от българската делегация.Жалбата е официална, писмена и е внесена в Организационния комитет наОлимпиадата. По-късно нашата делегация категорично отрече твърденията навъпросната дама, като уточни, че родните състезатели отказват да пускатчистачките в стаите си, заради многото кражби, които са понесли от началото наИгрите. А заподозрените били гребците Георги Божилов и Кристиян Василев. Нямашезаподозрени обаче за обира срещу българския спортен министър. Ловки апаши свили часовникана Красен Кралев докато влизал на стадиона. Щеше да е интересно ако ги бешепипнал…

Минаваме от характерните за българското участие вРио новини, към нехарактерните. Сиреч от скандалите към спортните успехи. Веченаписахме, че Ивет Лалова е бялата лястовица на българската делегация.Красивото лице на женския спринт се класира за полуфиналите на 200 метра,правейки лека тренировка. Тази нощ ще бяга за място на финал впотока без големите фаворитки в дисциплината – Дафне Схиперс, Илейн Томпсън,Блесинг Окагбаре и Дина Ашър Смит. Стискаме палци на прелестната българка.Регламентът е прост – трябва да бъде първа или втора!

Вчера бе денят с най-масирано българско присъствие вРио. Но ние отново останахме верни на олимпийския принцип – „Важно еучастието”. Боксът ни приключи с Олимпиадата, след като и последната ни надеждаот този спорт бе ступан. Даниел Асенов, по-познат като Тайсъна от село Кокоревобе приключен категорично от алжиреца Мохамед Флиси. Потрадиция за българския спорт потърсихме сметка от съдията. Нищо ново…

Нищо ново и вгребането. Мирослав Кирчев отпадна още в сериите на 1000 метра едноместен каяк,а Ангел Кодинов ще запомни участието си на същата дистанция, но при кануиститес двама победени съперници – Були Тристе да Консейсао от Сейнт Томе и Принсипии Муса Шамаун от Мозамбик. Утехата е, че отива на Финал Б, където ще гребе съссвой сънародник – 48-годишният състезаващ се за Австралия Мартин Маринов.

Подобно на бокса ибадминтона приключи с Рио. Линда Зечири си тръгва от Бразилия след загуба наосминафинала от корейка.

За разлика от Ивет останалите ни атлети хвърлихагеле. Румeн Димитров и Георги Цонов отпаднаха в квалификациите на троен скокзавършвайки съответно 26-ти и 39-ти. Митко Ценов също приключва с Игрите следкато остана 41-ви в квалификациите на бягането на 3000 метра с препятствия. Времетому бе идеално за медал, но… в дамската дисциплина. Нищо де, тримата поневидяха Рио. Колегата Иво Райчев говори за него като за приказен град.

Той (Рио, не Райчев) ще остане завинаги в съзнанието на китайката Хъ Цзъ.Сребърната медалистка в скоковете от 3-метров трамплин получи предложение забрак от дългогодишния си приятел, съчетано с пръстен, веднага след като бешеокичена с медала. Щастливецът също носи звучно име – Цън Кай, също състезателпо скокове във вода. След като получил положителен отговор, на таблото набасейна се появил огромен надпис “Тя каза ДА”. Цзъ и Кай започватсемейният си живот с осем златни олимпийски медала.

Много по малко от 23-те на Майкъл Фелпс. Явно на него вече купоните следпобеда са му писнали защото след последният триумф веднага изтичал да сменипамперсите на невръстния Бумър – рожбата на любовта му с хубавата Никол. Апомним времената, в които Курушумът от Балтимор празнуваше с бонг смарихуана. На това му се казва промяна.

Фелпсбе заместен от Болт в челните материали за Олимпиадата в световните медии. Светкавицата взе първата от предвидени три олимпийски титли, но показа, чеосвен на 100 и 200 метра е много бърз и на 7757 километра.Толкова е разстоянието от Рио до Ню Йорк, където летище Дж.Ф.Кенеди бе евакуирано. Причината – страхотниятспринт на ямаеца довел до бурни викове и ръкопляскания, които властите нааеропорта помислили за изстрели.

Освен Ивет Лалова, още една красавица ще огрее стадиона за лека атлетика.Рускинята Дария Клишина ще участва на Игрите в Рио в квалификациите на дълъгскок. Всъщност тя е единствената представителка на страната си в атлетиката,която бе допусната до Олимпиадата. Това бе сторено от Спортният арбитражен съдв Лозана. Като останалите нейни сънародници атлети, тя бе замесена в допингафера. Германски журналист дори написа в туитър, че ДНК от двама различнидуши е открито в проба от урина, дадена от рускинята. Иначе гледайки външността на русия ангел от Твер, можем да заключим, че ДНК-то на родителите й си го бива.

Същотоне може да се каже за Анита Влодарчик. Макар да е полякиня, то физиката й не екато на Клишина. Тя спечели титлата на чук с нов световенрекорд от 82.29 метра. Бахрейн се оказа 45-та държава със златен медал в Рио.Донесе и го натурализираната кенийка Рут Джебет в бягането на 3000 метра спрепятствия. Домакините пък си имат нова герой – Тиаго да Силва. Той станашампион на овчарски скок с нов олимпийски рекорд – 603 см. Кубинецът МихаинЛопес Нунес пък показа какво се нарича доминация и дълголетие, печелейки третапоредна олимпийска титла в свръхтежката категория на класическата борба.Руснаците пък дочакаха своя първи медал в бокса. Те си го броят за „техен”спорт, но в Рио хич ги няма на ринга. Отсрами ги Евгений Тишченко в категория до91 кг.

Днес продължаваме да чакаме медал. Или ще чакамепоредната група тръгнали си от Рио олимпийци. През нощта Ивет Лалова бяга наполуфинал на 200 метра, а Тихомир Иванов ще скача за медал на високо. Елис Гурище отсрамва борбата, а Ангел Кодинов ще гребе във финал Б на едноместно кану.Венци Айдарски пък е надеждата в плуването в открити води.

Приключваме с категоричната и нетърпяща възраженияконстатация. В Рио де Жанейро е много по-красиво. Причината – българскитеграции вече са в мегаполиса.