Какво е първото, което ти идва наум, когато си мислиш за Нобеловата награда за икономика (ако приемем, че мислиш за нея)?

Представяш ли си диаграми, разпънати до безкрайност екселски таблици и хора с очила и остри черти, надвесени над електронно устройство? Клишетата са за хора без въображение и все по-често се оказват предположения в грешна посока. Тазгодишният носител на Нобеловата награда е като глътка ром в студен ден, защото е полезен, забавен, ясен и непретенциозен. Той има теория, която е лесна и достъпна за всеки, който би ѝ обърнал внимание. Той няма общо със скуката, която лъха от грешните представи за икономистите.

Ричард Талер е автор на много книги и изследвания, но това за побутването му носи най-много признание. Изследването е съсредоточено около механизмите, по които функционира човешкият мозък и скритите тригери, които предизвикват определени поведенчески реакции. Как тези неща се използват от хора и организации, които познават механизма на побутването? Колко се влияем от навиците на нашите близки и защо техните вредни привички често се превръщат и в наши? Как да подобрим живота си, благодарение на онзи скандален процес, наречен мислене?

 

През 2008 година Ричард Талер и Кас Сънстейн издават в съавторство книгата Побутване. Най-добрите решения за здраве, благосъстояние и щастие, която се появява на български през 2014 година. Информацията в нея балансира между икономиката и поведенческата психология. Книгата е пълна с примери от различни сфери на обществото, които ясно илюстрират силата на инерцията и навика и предлагат начини за борба с тях. Според Талер ежедневните решения, които човек прави, често са погрешни. Това се дължи на пристрастността, която отклонява вниманието му от правилното решение, както и на инертността на мисловния процес. Тези грешни ходове се отразяват на всички нива на живота на човек – от здравето до финансовото му състояние. За да поеме в по-адекватна посока, човек се нуждае от побутване. Но какво точно е побутване?

 

 

Побутване е разделена на 5 части – Хора и екони, Пари, Здраве, Свобода и Възражения и допълнения. Талер изследва как хората могат да се справят по-добре с трудната задача да спестяват, да инвестират и да вземат заеми. Освен това прави предположения  за това как частните и публичните институции могат да побутват хората в посока, която ще им донесе малко повече пари и сигурност. Как да подходиш към заемите и кредитните си карти? Като започнеш да мислиш за утре, спреш да отлагаш сметките и придобиеш ясна идея къде се намираш, с какво разполагаш и къде планираш да си след 20 години. Намесва се обаче и елементът с волята. Да, разумът знае какво да се направи, но инерцията предпочита да отложи действията, което поражда допълнително забавяне и евентуално неосъществяване на добрите намерения. Частта с парите в Побутване може да изглежда суха и скучна, особено моментите за пенсионните фондове. Но ще го преживееш в името на минималния шанс да се надъхаш да сложиш в ред кредитите си. Най-простият съвет е да започнеш да мислиш за утре. И да започнеш да инвестираш бъдещите си средства в бъдещето си, като още днес вземеш решението каква част от тях да спестиш.

 

Що се отнася до главата за здравето, нещата са още по-интересни. Авторите се фокусират върху три основни проблема – за архитектурата на избора, за даряването на органи и за здравето и екологията. Звучи ли ти странно за нобелов лауреат? Дано не.

В началото на книгата си Талер въвежда термина ЕКОН, под който има предвид хомо економикус. На теория хомо економикус трябва да е разсъдлив, пресметлив и да съхранява грижливо информация. Трябва и да притежава и упражнява силна воля. Но това няма как да е по-далече от истината. Хората са същества от плът и кръв. Хомо економикус не съществува, а най-близкото до него са еконите – хората, които действат най-близо до описанията горе.

В книгата е посочено описание на мозъчното функциониране, което помага разбирането на противоречията му. То включва разграничението между две системи на мислене – автоматична и разсъдъчна. Автоматичната е онова, което е по-далече мисленето и по бързо до инерцията. Другата е ясна.

Хората влагат все по-малко усилие в размисли и се оставят на инерцията. Водят се от стаден инстинкт. Не разсъждават. Това ги прави по-лесно манипулируеми и маркетолозите знаят това и го използват, за да продават повече всичко, което ви дойде наум от продукти в супермаркета, разположени на правилните места, до услуги, от които нямате нужда. Побутването може да им помогне да погледнат в правилната посока и сами да вземат най-адекватното решене. По коя система ще решиш да действаш? Ще те домързи ли да помислиш за утре и да си направиш дългосрочен план?

Съчетаването на икономика и психология изглежда логично, а Ричард Талер го прави с лекота и чувство за хумор. Примерите, които дава са толкова колоритни, че не е изненадващо, че сред тях се срещат дори такива с Хоумър Симпсън.

Побутване се основава на научни изследвания, сам ще се убедиш, ако прочетеш книгата. Преди всичко ще ти бъде интересно, независимо дали ще се оставиш да бъдеш въвлечен и в полезната им страна. Поведенческата икономика е интересно блато, в което те съветваме да нагазиш в името на собственото ти благополучие.

Ричард Талер е на пазара от издателство Изток-Запад на цена от 18 лева.