Как достигнахте до идеята зa Bra+Clinic?

Когато бях подрастваща девойка, имах сериозен проблем с намирането на подходящ сутиен за себе си. Бях доста слаба, но с едър бюст. На пазара тогава нямаше широк избор от размери – обиколките започваха от 75 см, а чашките стигаха само до D. Единствената алтернатива за мен бяха грозни БАБЕШКИ сутиени в телесен или бял цвят, като трябваше да избирам такива с по-голяма обиколка, за да може поне донякъде гърдите ми да се вместят в чашките. Заради хлабавия колан, цялата тежест на бюста ми лежеше върху презрамките, коланът отзад се повдигаше нагоре, а гърдите ми увисваха и ме караха да изглеждам на по-пълна отколкото бях. Освен това сутиените ми бяха толкова грозни в сравнение с красивите цветни сутиени, които носеха моите връстнички. Срамувах се да се събличам пред другите и дори се стигна до там, че си уреждах болнични, за да не ходя на физическо възпитание, имах чувството, че момчетата и учителите постоянно гледат силно люлеещият се при всяко движение мой бюст. Това дотолкова влияеше на моето самочувствие, че когато започнах да работя, първата ми цел беше да събера пари за операция за намаление на размера на бюста. За щастие точно по това време, живеейки във Великобритания, открих услугата бра фитинг (подбор на идеалният размер и модел сутиен според формите и спецификите на тялото на всяка жена), както и това, че има красиви, нежни сутиени, пасващи идеално на моите форми и даващи ми страхотна подкрепа и самочувствие. Парадоксално, оказа се, че буквата на чашката ми е много по-нагоре в азбуката, но в комбинация с много по-тясна обиколка, повдигаха и оформяха бюста ми и го караха да изглежда по-малък. Тогава реших, че трябва да споделя това откритие с другите жени в моята страна. Така през 2004 г. започнах дистрибуция на британската марка Panache Lingerie в Полша. В момента там работим с над 300 специализирани в бра фитинг салони за бельо. Междувременно съпругът ми, който е българин се присъедини към бизнеса и на 1 март 2013 г. отворихме салон за бельо Bra Clinic (в момента Bra Studio) в София. Тогава бяхме и все още сме единствените салони за бельо предлагащи услугата бра фитинг и бельо и бански в 120 размера с чашки от А дори до К.

 

Защо е важно да изберем правилния сутиен и какво го прави правилен всъщност?

Неподходящият сутиен, освен неудобство и протривания, може да предизвика болки в гърба и шията, главоболия, кожни раздразнения и дори увреждане на гръдната тъкан. Най-често срещаната грешка е избора на прекалено хлабав колан и малка чашка, в резултат сутиенът се мести и предизвиква дискомфорт, при по-малките гърди чашките често се отварят и се създава празнина между горният им ръб и тялото, а при средните и по-големите цялата им тежест лежи върху презрамките и предизвиква протривания и болки в рамената. Банелите често лежат върху гръдната тъкан, натискат я и могат да предизвикат механични увреждания и проблеми с пречистването на кръвта, което може да доведе до акумулация на токсини, втвърдения и инфекции.

Правилно подбраният сутиен обгръща изцяло гърдите в основата им, приляга плътно към тялото и дава оптимална подкрепа и стабилност. Благодарение на това, че бюстът е повдигнат и оформен, талията ни е подчертана и оптично изглеждаме с дори до 5 кг по-стройни. Подходящият сутиен не се мести през деня, кара ни да се чувстваме удобно и да ходим изправени и самоуверени. В 14-годишната си кариера съм срещала хиляди жени, които след като биват облечени в идеалния за тях сутиен, най-накрая преоткриват себе си и започват отново да се чувстват женствени и сигурни в себе си.

Кристиан Диор е казал “Няма мода без добра основа.”

Мисля, че е очевидно какво е имал предвид.

Меки или твърди чашки?

Няма еднозначен отговор. Всяка жена, независимо от размера си, би трябвало да притежава сутиени и с меки и с твърди чашки.

Меките чашки са по-удобни и благодарение на разнообразието от дантели и бродерии обикновено по-красиви и женствени. В момента един от главните модни трендове е за меки триъгълни чашки, т.нар. бралет. Често жените с едри гърди избират твърди чашки, т.к. си мислят, че те ще поддържат бюста им по-добре. Консултациите, които провеждам с клиентки, показват, че тези сутиени често са в неподходящ размер и не дават нужната подкрепа, но твърдата чашка създава у жените илюзия за по-голяма стабилност. При правилно подбран размер сутиен меките чашки, произведени от качествени материали, ще дадат по-добра подкрепа и стабилност на бюста, без да го обременяват с допълнителен слой пянка, която често кара големия бюст да изглежда още по-огромен.

От друга страна добре подбраните твърдите чашки могат да осигурят по-изразителен push-up ефект, оформяйки по-красиво деколте и са по-подходящи за дрехи прилягащи плътно по-тялото. Затова често са наричани и T-shirt сутиени.

Спите ли със сутиена си и какви са съветите ви за това?

Мненията на специалисти по тази тема са поделени, както сред докторите, така и сред специалистите по бра фитинг. Една част твърди, че спането със сутиен до определена степен подсигурява по-едрите гърди да не се движат и разтягат по време на спане. Все пак тази теория не е потвърдена с конкретни научни изследвания. Друга част от специалистите твърди, че спейки със сутиен рискуваме да предизвикаме запушване на кръвоносни и лимфни канали, което предизвиква задържането на токсини в гърдите.

Аз лично препоръчвам спане със сутиен без банели преди всичко на бременни и кърмещи майки, особено на тези с по-голям бюст. Неволното притискане на гърдата по време на сън може да предизвика запушване на млечните канали и в резултат инфекции и болезнени втвърдявания, които пречат при кърменето. В техния случай сутиенът ще придържа и оформя гърдата и ще я предпази от притискане докато спят.

 

Какъв е срокът на годност на един сутиен?

Ако се грижим правилно за него, един качествен сутиен може да бъде носен около 200 пъти. Всяка жена би трябвало да има поне 3 сутиена в добре подбран размер: единият – носи, другият – се пере, а третият – почива. Така осигуряваме на сутиените си по дълъг живот. Сутиенът не може да бъде носен ежедневно, иначе ще се захаби и повреди много бързо. Температурата на нашето тяло е прекалено висока за еластана, използван в много от елементите на сутиена; в резултат еластичните влакна ще започнат да се разтягат, втвърдяват и късат, а сутиенът ще изгуби формата и качествата си.

Цените на  качествените сутиени започват от около 80 лв. Но дори и при такава цена, това е инвестиция от не повече от 0.40 стотики на ден носене, което е по-малко от едно кафе. Три идеално подбрани сутиена, за които се грижиш правилно, са инвестиция в собственото ти удобство, добър външен вид и самочувствие на около 2 години.

 Мнението ви за “без сутиен” от гледна точка на здравето на гърдите ни?

Независимо от размера им, всички гърди, дори и най-малките, са под влиянието на едни и същи фактори, а главният от тях е гравитацията. В гръдната тъкан няма мускули, единственото, което подсигурява стегнатия и повдигнат вид, са съединителните влакна. С времето, без допълнителната подкрепа, която осигурява сутиенът, те се разтягат безвъзвратно, а гърдите увисват. Гърдите са най-податни на увисване по време на кърмене, когато размерът им се променя драстично в много кратки интервали от време и е препоръчително размерът на сутиена да се консултира с бра фитинг специалист дори всеки месец; както и по време на спорт, когато са подложени на най-големи сътресения. Научни изследвания показват, че по време на спорт гърдите могат да подскачат дори до 21 см! Изключително важно е да се носи правилно подбран спортен сутиен с размер на обиколка и чашка по време на физически упражнения.

Разходи се до MОЛ Paradise Center, ет. О или на brastudio.bg