Ралф Лорън (79), добре познатият моден магнат е известен не само с постиженията в индустрията след 60-годишната си история в нея. Tой е първият американски дизайнер посветен в рицарство, в Обединеното кралство от Принц Чарлз (юни 2019 г.), собственик на един от Ключовете на Ню Йорк (октомври 2010 г.), символ в знак на признателност получил от кмета Майкъл Блумбърг и рицар на Почетния легион във Франция (French Chevalier de la Legion d’Honneur, април 2010 г.).

Но какво прави тази фигура толкова почитана и призната? Ще видим подробно в документалния филм за дизайнера на HBO, който предстои да излезе през ноември тази година. По този повод той споделя повече пред Vogue и ето какво знаем от интервюто му…

Заглавието на филма е Very Ralph. Режисьор и продуцент е Сюзън Лейси, награждаван документалист, която стои зад поредицата American Masters, биографичните филми за Джейн Фонда (Jane Fonda in Five Acts, 2018) и Стивън Спилбърг (Spielberg, 2017 г.). В интервюто си за Vogue Ралф Лорън споделя, че не му е лесно да чете или гледа филм за себе си. В миналото е отхвърлил множество предложения за документални биографии и дори има незавършена автобиографична книга. Това, което променя решението му е 50-тата годишнина от създаването на компанията му миналата година и разбира се, настоятелния директор на HBO Ричард Плеплър. По време на срещата си със Сюзън Лейси той остава впечатлен от нея, вероятно заради твърдостта, която вижда в професионалиста. Подобно на тази характерна за него.

“Мисля, че не би било грешно да се каже, че Ралф никога не е имал нещо направено за него, което не е контролирал лично.” казва Лейси “Мисля, че той успя да ми се довери. Първото нещо, което ми каза след като изгледа филма и беше много емоционален – погледна ме и каза “Аз никога не бих могъл да направя това.”

Работата по лентата продължава 3 години и проследява историята на Лорън от времето когато е правил само вратовръзки. Тогава, макар самоук и млад той проявява дързост, отказвайки предложениетo на известната и днес верига универсални магазини Bloomingdale да продават продуктите му, заради условието да сложат собствения си етикет вместо този на Ралф.

“Това беше най-важният момент, защото излязох от магазина и си казах “Какво направих?” Аз нямах бизнес. Опитвах се да изградя такъв. Но имах нужда от собствен бранд.” – спомня си дизайнера. Човекът-бранд днес е твърде често срещана тенденция, но за времето си това е бил революционен подход от страна на Лорън, чийто маркетингови кампании още тогава разказват истории, вместо просто да продават продукт.

Както може да се очаква, филмът е изпълнен и с коментари от известни личности, обхващайки цялата палитра през колеги като вече покойния Карл Лагерфелд, Келвин Клайн, модни редактори, актьори, критици и дори Хилъри Клинтън.

Лентата също проследява нишката на неговото вдъхновение, а именно непреходността или дори “…неща, които стават по-добри с времето”. Това за него са класическите филми, старите коли, модни икони като Франк Синатра…, видимо и от последната му колекция, представена по време на седмицата на модата в Ню Йорк преди няколко дни, където той разгръща “…вечната красота на движението Арт Деко, годините на джаза, холивудския блясък, пренасяйки духа и стила им в настоящето…”

@Ralph’s Club

Дизайнерът има 60-годишна история в модата, 50-годишна такава на собствения си бранд, но сякаш най-впечатляваща от всички остава тази на 55-годишния му брак с Рики Лорън. Именно последната е сърцевината на Very Ralph. Заедно със съпругата си имат 3 деца и всички те участват във филма за баща си, споделяйки за пръв път семейни видеа. Сюзън Лейси твърди, че на тези архивни кадри е видяла страна на бащата и съпруга Ралф, която не би могъл човек да предполага, че има. Въпреки славата.

Една от гордостите на дизайнера е именно близостта между членовете на семейството му, съхранена през годините, изпитанията, възходите и паденията. “…най-лошият момент в живота ми” – така Ралф Лорен описва времето, когато получава диагнозата “тумор на мозъка”, който след медицинска намеса е успешно отстранен. Момент, в който емоциите, които отекват са подвластни на мисли като: Ти си сам, Ти не си звезда… Този етап на живота му от далечната 1987 г. не е измежду избраните в документалната биография.

© HBO documentaries 2019

Там обаче ще видиш визията му за нови лица в навечерието на новия век. Смелост и тук не липсва с избора на модела Тайсън Бекфърд (да, същият разбил сърцето на Тони Бракстън от видеото към вечния й хит Unbreak my heart – 1996 г.), който както и Ралф Лорън е от Бронкс. Годината е 1993-та. “Ето  ме в реклама на Ralph Lauren, нечувано до момента в черното общество.” спомня си Бекфърд “Това промени живота ми.” 21 години по-късно Vogue определя Бекфърд за най-добрият мъж модел на всички времена…

Днес фокусът за промяна на дизайнера, а и на цялата индустрия (втора по замърсяване в света – повече тук) са устойчивост и екологичен подход. В момента можеш да закупиш “Earth Polo” направени изцяло от рециклирани пластмасови бутилки. Приоритетът на компанията е достигането до повече млади потребители посредством тяхното търсене на комбинация между качество и отговорност.

След по-малко от месец на 14 октомври Ралф Лорън ще навърши 80. Все още ходи всеки ден до офиса си и работи активно. Неговата мантра е “Успях да осъществя мечтите си и това е прекрасно.”

© HBO documentaries 2019