Това, че скоро не си чел за история свързана с музикални пирати далеч не означава, че индустрията се е отървала от техните набези. Поредните жертви за малко да станат Radiohead, но създателите на Karma Police не оставиха нещата в ръцете на изнудвачите. Ето за какво става въпрос…

Хакер успява да открадне 18 часов запис на неиздавани до момента парчета на бандата от вокалиста Том Йорк, записани през 90-те – един от пиковите креативни периоди на Radiohead. Музикантите не се опълчват на изнудването, в цифри: 150 000 долара, а вместо това публикуват откраднатите парчета за онлайн продажба в Bandcamp – 18 часов запис достъпен за 18 дни на цена от (минимум) 18 британски паунда. Набраните средства ще бъдат дарени за благотворителна кауза.

Ето какво публикува в Twitter профила си китаристът Джони Грийнууд вчера (скрийншот на мейл, озаглавен Walter Sobchak vs. Bunny’s toe, описваш ситуацията):

“You want a toe? I can get you a toe, Dude. There are ways. You don’t want to know about it, believe me.” – Walter Sobchak

Считан за един от най-успешните албуми на бандата OK Computer от 1997 година постави началото на ново течение в Britpop-а, а Radiohead на върха на славата. Записи от тези години, неиздавани до момента, със сигурност биха били оценени високо от феновете. Озаглавени Minidiscs [Hacked] същите са достъпни за продажба за минималната цена от 18 британски паунда с цел подпомагане на кампанията за опазване на околната среда Extinction Rebellion. Тази оферта е валидна само до 29 юни.

Radiohead и преди са подхождали нетрадиционно към разпространяването на музиката си. През октомври 2007-ма, 10 години след OK Computer, бандата обяви, че имат нов албум със заглавие In Rainbows, който ще е достъпен 10 дни по-късно на цена плати-колкото-искаш за ограничено време. Феновете можеха да се сдобият с албума практически безплатно, стига да го поискат. Нечувано до момента. И това не направи продажбите по-малко успешни.

Jigsaw Falling Into Place…