Сериалът Чернобил вече си свърши работата. Отвори кутията на Пандора – руснаци искат да правят контрасериал, би Игра на Тронове по рейтинг в IMDB, разпали медиите с хиляди интервюта на оцелели, присъствали в спасяването И журналисти, които да се “завърнат” на местопрестъплението. Дори НИЕ изведнъж си спомнихме (най-вече в социалните мрежи), че сме жертви. Някакви хора дават интервюта по ТВ за реактори, опасности, края на света и т.н.

© 2019 HBO Inc. All rights reserved

Чернобил е гениален. В свят без Бог, рай, обръщане на понятията за добро и зло, катастрофа на нравите – възможно ли е да съществува надеждата – есенцията на живота? Сценарист (Крейг Мазин) е човекът заснел Последния ергенски запой. Пий до дна, както вдигат тост в Украйна.

Легендата (има го и в сериала) твърди, че първи за радиацията са се усетили шведите. Що, па да не го снима швед? Минималистичният и леко депресивен Йохан Ренк (който ти си чувал с онова весело парче “Here we go”, което въртяхме нон-стоп на сватбата ми) създава смразяващия мизансцен на СССР с детайли, от които трепериш.

© 2019 HBO Inc. All rights reserved

Нова Студена, но филмова война?

От всичко печелим само ние, зрителите. И докторите, впрочем. Наскоро един професор и личен лекар по едикаквоси на президента – след хиляди изследвания – заключи: Виж, може и да е от Чернобил. Ти си им таргет.

Мерси Чернобил.

© 2019 HBO Inc. All rights reserved

Джеси Бъкли е червенокоса ирландка, със секси татуировка на десния хълбок, пее прекрасно кънтри и вероятно си я гледал във Война и Мир и Табу.

Какво точно изигра в Чернобил?

Моята роля беше на Людмила Игнатенко. Тя е съпруга на един от първите пожарникари, които влизат след експлозията. Това е събирателен образ на милионите, които са се справяли с последствията от този кошмар.

Как се добра до тази роля?

Пуснаха ми сценария и той – буквално – ме отвя. Дори не съм родена, когато е това се е случило, но в училище имаше благотворителна организация за децата, засегнати от експлозията. Повлия ми. Поисках да се включа, за да съм емоционално ангажирана. Но сценарият ме накара да вляза в истинската история на тези хора. Срещнах се с оцелели от Литва и Украйна. Те плачеха. Прегърнах майката на син, жертва на експлозията.

Как се подготви?

Първото, което направих беше да прочета книгата на Светлана Алексиевич Чернобилска молитва (Издателство Paradox, 2017). Това е истинска Библия с разкази на хората засегнати от експлозията. Тя ми помогна да вляза в ролята на Людмила.

Какво точно се случва с нея?

Любовна история. Млада двойка в разцвета на съвместния си живот. Запознаваш се с тях в нощта на експлозията и се сливаш с тяхната сляпа любов, оцеляване и скръб (да, бе, знам, че вече си го гледал, но интервюто е взимано през март – бел. авторът). Иронично – съпругът ми – работеше върху грима на изгарянията от радиацията и това беше ужасно. Направо мъчително. Някак си осъзнах какъв е бил ужасът тя да остане с него.

© 2019 HBO Inc. All rights reserved

Какво е да работиш с Йохан Ренк?

Той тотално не се страхува да провокира всичко в теб. Правих неща, които дори не съм предполагала, че мога. Кара те да искаш да го повториш отново и отново. Идеята беше да доведем всичко до съвършен реализъм. Истината обаче е, че често беше доста смешно. Не си мислете, че беше само мрак и депресия. Йохан е доста забавен, всъщност.

Най-трудната и приятна част от снимките?

Най-тежко беше, че в един момент осъзнаваш, че никой не е чул вопълът на тези хора, на този народ. Най-приятната – да следваш този невероятен сценарий и да работиш с хора като Йохан Ренк и Емили Уотсън. Аз обичам да излизам извън зоната си на комфорт и да бъда провокирана. Особено от хора, които наистина уважавам.

Лондон, март 2019. Със съдействието на HBO България.

https://hbogo.bg/serial/chernobil/sezon-1

***

Всички епизоди на разтърсващия мини сериал на HBO са налични в онлайн стрийминг платформата HBO GO. Повече тук.