Как си, къде си в момента?

Чувствам се отлично! Хващаш ме в колата, чакам един камион да дойде и да вземе едно пале с книги от склада.

С какво се занимаваш тези дни?

Подготвям премиерата на книгата ми Мечти и кошмари, която ще се състои на 1 декември в Централния военен клуб. Гост-звезда ще е моят ментор и приятел Анди Цауг, който идва от Швейцария специално за събитието. Той е топ готвач, носител на звезда Мишлен и на него е посветена отделна глава в книгата ми, тъй като това е човекът, от когото преди години се вдъхнових да отворя собствен ресторант. Та… готвя събитие и се вълнувам истински.

Най-ранният ти спомен?

Вземането на сестра ми Гергана от родилния дом. Това, което точно си спомням, е не бебето или срещата ми с нея, а как сме с татко в колата, аз съм седнал отзад и той кара към родилния дом в Княжево.

Кога беше последният път, когато плака и защо?

Беше, когато пишех предговора на книгата си и исках да изкажа благодарност към цялото си семейство. При изписването на думите „в памет на баща ми“ не можах да удържа сълзите…

Каква е твоята отрова?

Нямам отрова, имам само хубава храна.

Пет думи, с които можеш да се опишеш?

Непримирим мечтател, луд на метла.

Кое качество осъждаш най-много в другите?

Не знам дали е точно качество, но се вбесявам, когато хората не мислят върху това, което правят, както и когато бездействат, не се развиват и се задоволяват с посредствеността.

Моментът, в който се чувстваше най-засрамен?

Описал съм точно този момент в книгата, защото беше преломен в живота ми – когато отидох на специализация в Швейцария като главен готвач на бившия Японски хотел, най-големия за времето си в България, а там в кухнята на ресторанта разбрах колко малко знам и колко много трябва да уча. Бях смазан и засрамен… После обаче се изправих от дъното на този срам и… стигнах дотук.

Най-скъпата ти покупка?

Професионалното оборудване в кухните на моите ресторанти – това са най-скъпите ми покупки.

Кой ще те изиграе във филма на живота ти?

Аз ще се изиграя. Правя така, че никой да не може да ме изиграе.

Какво можеш да готвиш най-добре?

Много неща умея да готвя добре, но ако трябва да ти сготвя само едно, ще е печен джолан със сос с манатарки.

Най-големият ти страх?

Нямам страхове. Имам мечти.

Кога беше най-близо до смъртта?

На 8800 метра близо до Еверест. Мислех си, че самолетът, с който летяхме на панорамна обиколка около върха, може да падне.

Книгата,която промени живота ти?

Чета доста, но последното, което много ми хареса и продължавам да препрочитам откъси от книгата е Любов, любов, любов на Лиз Бурбо.

С кого би се напил в бар?

С приятелите си и с всички, които обичам.

От кое твое удоволствие се срамуваш?

От бързото ми шофиране.

Най-великият филм на всички времена?

Кръстникът категорично е най-великият. Харесвам го, защото целият сюжет е посветен на семейството, което е над всичко. Също харесвам и Време разделно, защото в него пък става дума за непримиримия дух на българина.

Кога за последно беше щастлив?

Вчера – бях на родителска среща от 18:30 и ми казаха, че синът ми много е израснал и се е променил в добра посока.Почувствах се много горд с него и щастлив.

Какво стои на върха на списъка ти с мечти?

Мечтите ми са свързани с пътуване. Искам да отида на места, на които още не съм бил – Рио де Жанейро, Сантяго де Чили, Мелбърн. Африка като цяло също ми е много интересна и привлекателна. Но най-вече искам да съм здрав, както и всички мои близки също.

Песента, която ще звучи на твоето погребение?

Надявам се да бъде втори валс на Шостакович.

Мечти и кошмари е издание на Кактус ЕООД: 61 рецепти, 236 страници, цена 29,98 лв.