Световната звезда на фадо музиката Мариза идва за пореден път в София. Португалката с корени в Африка направи така, че уникалният музикален стил на страната й да превземе музикалните сцени по света. Израснала в кръчмата на баща си в Лисабон Мариза попива и запява песните родени от носталгията. Носталгията на заминалите в търсене на други светове моряци, носталгията на техните любими очакващи ги на пристанището, носталгията оставаща след страстите на живота.

Екзотичната португалка е добре позната и обичана от българската публика. Вече три пъти тя е аплодирана в препълнени зали у нас. Само през 2016 година Мариза спечели приза Best Artist на Songline music awards, беше номинирана за SIC`S Golden Globes, спечели наградата на Executiva Magazine за една от 20-е най-влиятелни жени и успя да представи последния си албум Mundo на дълго турне в САЩ.

Мариза е родена през 1973 г. в Мапуто, Мозамбик, от смесен брак между африканка и португалец. Още като дете семейството й се премества в Португалия и тя започва да пее фадо дори без да разбира думите по картинките, които нейният баща рисува. Издава първия си албум Fado Em Mim на 26 години. Цялата й кариера до сега е възходящ успех и преминаване от етап в етап и e доказателство, че е сериозен артист с уникални гласови данни и изключителна артистичност.

Нейният контакт с публиката допринася до голяма степен за успеха на концертите й, на които всеки присъстващ се изправя и пее фадо, независимо от музикалността си.

Тя прави дуети с най-добрите изпълнители и отдава почит с музиката си на най-великите преди нея. През 2004 г. на Олимпийските игри в Атина тя пее в дует със Стинг песента „A Thousand Years“. Партньорствата й с Тито Париш, Конча Буйка, Руй Велозо, Иван Линс и Доминик Милър очертават музикална линия от хитове. От своя първи албум Fado em mim до осмия – последен за сега – Mundo, Мариза измина дългия път на млада певица с богат, жив глас и силна харизматичност до големия артист от световна класа. В репертоара на Мариза здраво са вкоренени класическото и съвременното фадо, обогатено с морните на Кабо Верде, ритъм енд блус, класика или други скъпи на сърцето й ритми.

Имах щастието да говоря с Мариза, за съжаление по телефона, в интервю за Дарик радио. Намирам я в един слънчев следобед в любимият й Лисабон, тя беше в прекрасно настроение и успяхме да си поговорим и за много лични неща – за сина й, семейството и любовта. В края на разговора тя прие предизвикателството да каже няколко думи на български и го направи от първия път! А после ми обеща следващият път в България да остане повече време, защото иска да проучи по-добре българската музика и да разгледа уникалната ни природа.

Здравей Мариза, за мен и нашите слушатели е голяма чест да направим това интервю преди да те видим и чуем на живо в София на 24 март. Как сте?

Чувствам се добре. За мен е голяма чест да говоря пред вашите слушатели. Истински се вълнувам от предстоящият ми концерт в София следващия месец. Подготвила съм много красиви изпълнения за вас.

Идвате за пореден път в България, публиката ли Ви кара да се връщате или има и още нещо?

Публиката в София е страхотна. Аз винаги бързам покрай турнетата си и затова досега нямах възможност да разгледам града. Но обичам и намирам време да се разхождам и когато го правя виждам усмивките и добрината на хората, опитвам се да усетя ритъма на града. Всичко това ми помага ми нощта на концерта. Хората в България познават добре моята музика, което е прекрасно. Те обичат моята музика и ме познават като артист. Те ме слушат  от толкова много години, така че за мен е привилегия да се връщам в София при всички вас! Това е невероятно!

И аз ви благодаря и ви предавам любовта на моите приятели и колеги от Дарик!

Благодаря много! Не можете да си представите колко е важно за мен да знам това. Карате ме да се чувствам прекрасно от факта, че обичате моята музика. От 17 години съм на път и след всичките ми албуми е невероятно, че хората искат още от мен и творчеството ми. Това е прекрасно!

И все пак – как успявате да научите хората да пеят на португалски, едни съвсем не лесен език?

Не знам, хората винаги ме питат как успявам да разпея публиката при положение, че те не знаят португалски. Аз мисля, че музиката е универсална, при нея няма граници. Тя е като любовта. Любовта е универсална – толкова е просто, музиката също, ако тя идва от сърцето ви, както е при мен. Аз отварям душата и сърцето си и давам всичко от себе си. Тогава хората разбират всичко, което им казвам независимо на какъв език… и запяваме заедно! Това се случва навсякъде по света – Китай, Корея, Малайзия и на всички места, където съм била. Невероятно е да разбереш, че музиката има силата да обединява хората по този магичен начин.

Концертът Ви е в самото начало на пролетта. Тогава хората буквално разцъфтяват и се отварят за нов живот. Свикнали сме с клишето, че фадото е музиката на тъгата и скръбта, но вие като че ли правите това да не е вярно?

Фадо не е само това. То е комбинация от всичко. Ако сравним фадо с човешката природа – то има същите характеристики, но особено усилени. Ако сте тъжен и то е тъжно, ако сте меланхоличен, то е такова, ако сте щастлив то е щастливо, ако сте влюбен, ако сте ревнив или носталгичен – то също е такова. Тази музика изследва смисъла на живота по особено проникновен и дълбок начин. За това си мисля, тази музика може да звучи, да се разбира и да се пее по целия свят, защото всички имаме и разбираме тези чувства. Също затова може да чуете фадо на джаз фестивали, на класическа сцена и на концерти със съвременна музика. И това е невероятно да се наблюдава и да участваш в него.

Пеете ли на сина си, когато го приспивате и какви песни? Той има ли вече мечта какъв да стане?

О, той е невероятен. Вече е голям. Мисля, че след 5-6 години ще идва с мен на турнета. Той обича музиката и мисля, че ще бъде музикант!

Но пеете ли му, например приспивни песни?

Да, пея в къщи, но той предпочита да ме слуша на концерти. Обича да бъде зад сцената, да вижда всичко което се случва около подготовката на един концерт. Също обича да е в публиката, той знае всички мои песни, често се качва и на сцената, за да поздрави хората. Той е невероятно дете. Вече не е толкова малък, на пет години е, но е невероятно да виждаш как толкова малко дете усеща и разбира музиката. Понякога, когато не е на училище или може да не отиде, той ми казва: Мамо, искам да отидем да слушаме фадо в таверната. Това ми напомня, много на мен. На неговите години и аз прекарвах много време в ресторанта на баща ми. Сина ми не пее фадо, но го харесва изключително много – а е само на пет години. А вечер когато си ляга, не обича за му пея, предпочита да си играем или да му прочета някоя хубава приказка.

Ако трябва да подредите най-важните за вас неща и започнете със семейството на първо място, после музиката: как ще продължите?

Първо семейството, на второ място семейството, на трето място семейството… после музика, музика, музика, музика, музика – просто защото без музиката не мога да дишам! Имам нужда от музиката, за да дишам, но също имам нужда от семейството за да оцелея. Не мога да ги разделя. Това е усещането, когато хората около теб ти дават сигурност и силата да живееш. Както при любовта. Синът ми даде ново разбиране за любовта, а ако имате любов вие имате и света. А животът е уникален и красив. Понякога нещата не стават така, както искаме но въпреки това животът е прекрасен – особено ако важните ни хора са с нас и заедно с любовта правят чудото да си жив. Синът ми, ми даде това – той ме научи. Имам съпруга си, семейството и сина ми и дори да не бях известна певица, а просто майка, сигурна съм, че той пак щеше да ме обича безпрекословно и това за мен е най-прекрасното нещо сега.

Песни от последния албум Mundo ли ще чуем основно в София?

Не разбира се! Ще имате възможност да пътувате с всичките ми албуми. Ще чуете песни от първият ми албум, вторият, Transparente също, но разбира се ще чуем повече от Mundo, а в момента приготвям новия си албум – така че ще загатна и нещо много ново!

Избрахте ли вече роклята си за вечерта в София?

Всъщност да! Както знаете започвам ново турне и началото му ще бъде в София. Това ще бъде първият ми концерт за годините в чужбина и всъщност още се чудя каква точно да бъде роклята или роклите ми за цялото ми турне. Очаквайте за София изненада, ноооо ще ви издам в аванс: ще бъде Червена. Защото червено носи енергия, а музиката на последния ми албум Mundo е точно това – носи много позитивна енергия, а Музиката има силата да променя неща и хора. За това турне водещо ще е червеното, за следващия не съм решила още – но очаквайте нещо в Червено!

Концертът на Мариза на 24 март се организира от продуцентска агенция БГ Саунд Стейдж, а билети се продават в системата на www.eventim.bg,