Сигурно сте виждали онова дебело томче, беше популярен коледен подарък. Епоха на турбулентност – това беше заглавието. Алън Грийнспан, бивш шеф на Федералния резерв на САЩ и автор на тази книга, нямаше как да измисли по-засукано заглавие от Епоха на турбулентност, когато реши да коментира на 630 страници съвременния финансов свят. Ще кажете – при подобни сериозни трудове, носещи неговото име, няма как да прочетем точно всемогъщия Алън да обяснява, че всъщност възходите и паденията на световната финансова машина се засичат най-точно по продажбите на долни мъжки гащи. Не спортни гащета, класически гащи.

Чудите се какво се случва с финансовите индикатори днес? Искате да влезете в главата на Грийнспан, този безспорен финансов корифей, за да схванете как функционират финансовите чаркове? Не ви трябват 630 страници, а само поглед в мъжкото чекмедже, където стои бельото. Ако има наскоро купени нови гащи, икономиката върви нагоре. Елементарно е.

Тия дни американските чекмеджета разкриват доста нови чифтове, за българските – погледнете в своето и ни пишете. Вече са налични данните, че продажбите на мъжко долно бельо (което включва всичко от боксерки до наполеонки) е скочило с 1,1 милиарда щатски долара от 2009 насам. Безусловно доказателство, че теорията на Алън Грийнспан работи. Повече гащи, повече положителни икономически новини. Уви, любимите ни Calvin Klein бележат лек спад на продажби, но обяснението е високия курс на долара (по-малко продажби на чужденци, които посещават Щатите). Тъй че не изпадайте в паника за състоянието на Calvin Klein.Оставете Calvin Klein настрана, вижте какво става с Tommy Hilfiger. Само преди два дни шефът на компанията обяви, че продажбите на мъжко бельо в Европа и Щатите се е удвоило, заради Рафаел Надал. Господинът участва в едно силно вайръл видео, което има над 500 милиона гледания.

Въпросът, който не ни дава мира е друг. Хубаво, съгласни сме, че Алън Грийнспан е уловил тренда и правилно съди за нивото на една икономика по продажбите на мъжко бельо. Но както отбелязват анализатори, очакваме онзи икономист, който ще определи и връзката между типовете мъжки гащи и финансовата ситуация в страната. Дето се вика – ако слиповете вървят повече от разпуснатите боксерки, тая страна затяга ли коланите или го удря на харчлък? Друг вариант е да обърнем внимание на дамското бельо, където се случват далеч по-интересни неща. При това двустранно – на север и на юг от пъпа.