Вече няколко дни резултатите от президентските избори отекват в страната и тепърва предстои да преминем през последиците от тях. Но типично по нашенски, за да можем правилно да анализираме какво се случи, нека преди това направим кратък очерк на оценката отвън.

А президентските избори в България предизвикаха сериозен интерес в чуждите медии.

Дни преди първи тур френската информационна агенция Франс прес, ВВС, Ню Йорк Таймс и Ройтерс вкупом определиха Радев като застъпващ се за близост с Москва и коментираха, че изборите са “ключов тест” за популярността на министър-председателя Борисов и могат да предизвикат предсрочни избори в най-бедната държава в ЕС. Гардиън оприличиха избора като разширяване на влияние на Русия над Източна Европа. Немскоезичните вестници забелязаха президентските избори в България, но в навечерието на американските не им обърнаха особено голямо внимание.

Много чужди медии проследиха как гласува ген. Румен Радев в столичната професионална гимназия по транспорт Макгахан и на двата тура. Сред телевизиите, които отразяваха вота на ген. Радев, бяха агенция Франс прес и AFP, телевизия Россия и немската телевизия ARD. На английски кандидатът за президент каза пред камерите, че се надява тези избори наистина са много позитивни и да донесат ново бъдеще на България и българските граждани.

“На президентските избори в България води “приятелят на Русия” Румен Радев”, написа Политическа Русия по повод резултатите от екзит половете още преди приключване на изборния ден.

Резултатите от втори тур бързо бяха отразени на няколко континента. Всички големи всекидневници съобщиха за победата на генерал Румен Радев с почти идентични заглавия. Повечето от тях направиха аналогия с победата на проруския кандидат-президент в Молдова – социалистът Игор Додон, който се наложи над проевропейската кандидатка Мая Санду. Масово заглавията в западните издания бяха от типа “Проруски кандидат победи на президентските избори в България”.

Руските медии изразиха надежди, че Румен Радев ще търси златната среда между Запада и Русия. Независимая газета излезе със заглавие “Изборите в Молдова и България означават, че Русия ще има нови съюзници”, Ведомости изказа надежди Радев и Додон да подобрят отношенията с Москва и припомни, че Радев е изразил мнение, че проевропейската политика не означава антируска политика. Комерсант и РБК анализираха посланията на бившият главнокомандващ българските ВВС – борба с корупцията и нелегалната миграция, създаване на работни места като противодействие на безработицата и др. типично социалистически лозунги.

Френското издание Експрес оприличи резултата на Радев като победа над апатията и страха и отчете че макар и новобранец, генералът е надделял още в първия тур над основната си противничка главно заради нейната липсата на харизма и факта, че пред българското общество тя се е превърнала в мишена на разочарованието. Списание Поан допълва, че Радев побеждавайки Цачева, след като убеди българите, че ще отстоява „активна“, а не „послушна“ позиция на страната в ЕС и НАТО.

Според италианският вестник Куотидиано България и Молдова се приближават до Русия, а новоизбраните им лидери искат подобряване на отношенията с Москва. И според немските вестници Цайт, Ханделсблат и Зюддойче цайтунг приятелски настроен към Русия генерал спечели президентските избори в България.

Американската преса излезе със сходни заглавия, като от Файненшъл таймс отбелязаха тенденцията за масово обществено недоволство спрямо посткомунистическите политическите класи в България и очакването на обществото за изкореняването на корупцията и подобряване на стандарта на живот. Ню Йорк таймс добави, че България остава много зависима от Русия в областта на енергетиката, търговията и туризма.

В масовите турски издания като Тюркие, Миллиет, Йени шафак и Евренсел президентските избори бяха силно следени и отразявани, като нерядко те бяха оприличавани на сблъсък между поддръжниците на ДОСТ и ДПС в южната ни съседка.

На фона намасата от copy-paste международни публикации се открои анализътна Икономист, които излязоха със заглавие, че “новите президенти на България и Молдова са по-малко про-руски,отколкото се твърди”. Отчетено бе, че картината у нас е далеч по-сложна имногопластова и в краткосрочен план не може да се очаква рязко радикалногеополитическо преориентиране.

Защото истината е, че зад фасадата за президентрусофил, който стряска Запада и успокоява поддръжници на Изток, политиката вмалката ни държава често се определя от волята на отделни олигарси, коитопреследват финансовите си интереси.

И всъщност пред населението умело се разигравапротивопоставянето Запад-Русия и се настройва обществото, за да не може то данаправи трезва оценка и да проумее, че далечпо-важно от това дали новият президент е русофоб или русофил е дали той ебългарофил и ще съумее ли да защити националния ни интерес в сложнатамеждународна ситуация.