Днес президентът Джон Тайлър вече е забравен. И дори някой да го помни то не е с кой-знае какво. Можем да видим името на десетия президент управлявал страната от 1841 до 1845 в дъното на класацията за влиятелност (която се прави обикновено около Денят на президента). Класацията от 2007-ма Rasmussen poll също го захвърля в дебрите на неизвестността, споделя Джон Нома Ломакс от Vice, които преди време също класираха президентите – от най-тъпия до най-готиния. И там Тайлър отново е на дъното.

Доста е трудно да бъдеш едновременно неизвестен, но и мразен, а ето че това странно лице от Вирджиния успява.

И наистина, постиженията на Тайлър са незабележими. Той подписва договор с китайската династия Цин, както и Договора Убестър–Ашбъртан с Великобритания – документ, с който приватизира няколко тъмни борови канадски гори, пълни с лосове към северната част на щата Мейн.

Той анексира Тексас, който тогава е бил част от Мексико (определят това за най-важното му дело). Поема длъжността на Овалния кабинет, малко след като президентът Уилям Хенри Харисън е изхвърлен седмица след назначението си. Кабинетът на Харисън иска да го направи заместник-председател на действащия президент, но Тайлър налага вето и отказва.

Неговият мандат рядко е приеман на сериозно от съвременниците му, често е бил наричан от своите опоненти Ваша Случайност. Собствената му партия на вигите го предлага за импийчмънт. Той е от грешната страна по въпроса за робството. Век по-късно биографът му Робърт Сийгър II ще напише: “Неговите сънародници обикновено го помнели, ако изобщо се сещали кой е, като смешна рима в лозунгите, които тогава издигали”. Ако обаче изобщо трябва да запомним Джон Тайлър с нещо, то това е: най-разгоненият президент живял някога и вероятно винаги ще си остане такъв. Да го духаш Уорън Хардинг с твоите сексскандали!

Замисли се: той има толкова много наследници, че двама от внуците му са още живи. Да прочете правилно: човек, които е роден през 1790 г., няколко седмици след като Джордж Вашингтон основава Америка. Живи внуци!

Ето как:

Тайлър е имал осем деца от първата си жена, Летисия Кристчън.

Шест месеца след смъртта ѝ, Тайлър се запознава с Джулия Гарднър (22) – 30 години по-млада, която след няколко отказа, все пак (през 1844) се омъжва за него и става Първа дама. Шпагата на Тайлър продължава да работи до 1850-та, когато на 70 години става баща на седмото си дете с Джулия. Умира две години по-късно.

Общо: 15 деца. (Но това може да не са всички. Клюките във Вирджиния твърдят, че е продал едно или две чавета в робство, но няма доказателства.)

Така Джон Тайлър изчуква завинаги името си в историята. Буквално.

Пърл, последното момиченце родено от Джулия, умира през 1947 – 132 години след раждането на Мери (1814) – първото му дете с Летисия. С други думи, животът на децата му обхваща цяла епоха – от битката за Ню Орлиънс до атомната бомба.

И тук идва ред на синът му, Лайън Тайлър (роден 1853), четвърти от Джулия. Той имал три деца от първата си жена Ан Тъкър. Подобно на баща му, той я губи през 1921-ва, но след няколко години се жени за Сю Ръфин – 35 години по-млада мацка, с която отново се завръща в чаршафната игра. Две от трите му деца Лайън Тайлър – младши (роден 1924) и Харисън Ръфин Тайлър (роден 1928) са все още живи.Днес! Точно в този момент.

Вярваш или не, Харисън живее в старата къща на дядо си във Вирджиния, а Лайън в Тенеси – щат, който е присъединен към Америка шест години след като президентът Тайлър е роден.

Джон Тайлър изчуква завинаги името си в историята и сякаш казва на света: Може и да ме няма в учебниците ви по история, но аз просто ще препълня света с моето поколение.

Така, че когато Доналд Тръмп встъпи в длъжност, трябва да знае, че идеята за виагра не е толкова лоша. И да помни кланът от Вирджиния, който е жив вече 45 президентства.

Джон Тейлър може и да е забравен, но Мощната шпага, Всеобругаващият жезъл, Неуморният питон, Любовният змей, Вълшебната пръчка на Тейлър все още живее!