Редовните посещения в сауната може да спомогнат за намаляване на риска от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер, както и като превенция от сърдечни заболявания, показва финландско проучване.

Изследователи от университета на Източна Финландия намерили връзка между посещенията в сауната и заболяванията на паметта след изследване на повече от 2300 финландските мъже на средна възраст в продължение на повече от 20 години, пишат Томас Форсел и Атила Сиесар от Reuters.

При мъжете, които посещават сауната от четири до седем пъти на седмица, има 66% по-малка вероятност да бъдат диагностицирани с деменция, като при 65% от тях е по-малко вероятно да се борят с болестта на Алцхаймер, отколкото тези, които ходят сауна веднъж седмично.

Изследването публикувано в списание Age and Ageing, предполага, че ползите за здравето от сауна може да се простира от сърцето до мозъка. В проучването сме взели под внимание начина им на живот, както и другите особености, като физическа активност и социално-икономически фактори … но е доказано, че има независим ефект на сауната при тези резултати, каза Яри Лауканен, старши изследовател и професор по клинична медицина в университета на Източна Финландия. Той отбеляза, че проучването е насочено само към връзката между сауната и заболяванията на паметта, а констатациите, ще трябва да се развиват чрез допълнителни проучвания с различни възрастови групи, различни националности и жени.

Предишните резултати от проучването показват, че мъжете, които прекарват времето си в сауната седем пъти на седмица имат по-малка вероятност да умрат от сърдечни проблеми, в сравнение с тези, които ходят веднъж седмично. В сауната сърдечната честота се увеличава и тялото започва да се поти. Това прилича малко на физически упражнения, казва Лауканен. След сауна може да имаш по-ниско кръвно налягане, а то е важен рисков фактор за сърдечно-съдовите и заболяванията на паметта. Това може да бъде обяснение за нашите заключения, заяви Лауканен.

Финландците са съгласни, че доброто здраве е свързано с релаксиращи ефекти на сауната. Повечето от тях ходят на сауна по няколко пъти на седмица, а през зимата се разхлаждат с плуване в леденото Балтийско море.