Наричат Тайланд „Страната на усмивките“, но вече месец това далеч не е така. Многомилионното му население днес епотънало в дълбок траур по починалия на 13 октомври крал Бумибол Адулядей.Оприличаван на светец или по-точно на Буда, според тайландската религия, кралятуправлява държавата 70 години, с което заема и първо място за най-дълго царувалмонарх в света. Ако питате поданиците му, не само дълго, но и изключителноуспешно.

В случай че днес попаднеш по улиците наБанкок, определено ще усетиш печал. Поради дългото управление на крал Бумибол,повечето му поданици не са живели с образа на друг монарх, ето защо го чувстватблизък като баща. Всички тайландци носят черно и това ще продължи една година.За отлъчилите се има проблеми. Няколко дни след смъртта на краля, социалнитемедии бяха атакувани от върлите му защитници, които зорко следят за това всичкиопечалени да носят черно. Така се появи и пост във фейсбук, със снимката наносещ червена тениска, който, разбира се, е направо разкъсан от коментарите напотребителите в мрежата. В крайна сметка, човекът се извини, че без да му мислимного, е излязъл набързо да си купи нещо за ядене. По същото време тайландецстава свидетел на подобна ситуация – мъж тича след доставчик, за да му сескара, че е със зелено яке. Въпреки че връхната дреха е задължителна униформаза фирмата, за която работи, куриерът разкопчава якето си, за да покаже, ченоси черна тениска отдолу. Така всички са спокойни. Всъщност, оказва се, чепочти цялото население с желание би носило черно, но не всеки може да си гопозволи. Днес черните тениски на места са около 3 пъти по-скъпи от тези в другицветове. От тайландското министерство на търговията реагират, че таковаизкуствено оскъпяване може да се накаже с до 7 години затвор, отворена е илиния за докладване на недобросъвестни продавачи.

Крал Бумибол Адулядей определено е икона заТайланд, но всъщност той не е предопределен да стане крал. След като баща муабдикира през 1935 г., е взето решение Ананда, братът на Бумибол, да се издигнена трона. Ананда е намерен убит през юни 1946 г. По това време Бумибол учиинженерство в Швейцария, променя решението си и записва политология, за дазапочне реалното си управление през 1950 г. Междувременно, по време наследването, новият крал губи дясното си око в катастрофа, когато е все още на20 години. Така цялото му бъдещо царуване преминава с очна протеза и едноздраво око, но поданиците му са сигурни, че то е било достатъчно зорко.

Кралското семейство отбелязва 85-годишнината на Бумибол /Снимка: Athit Perawongmetha/Getty Images

Защо е обичан толкова?
Казват, че кралят е билземен и сърцат човек със солидно европейско образование. Прекарва времето си напрестола в осъществяване на проекти, които да подобрят живота на най-беднатачаст от тайландското население. С тази цел е създадена фондацията The Royal Project в ЧиангМай, въведени са аератори във фермите са скариди и технологията за засяване наоблаци. Кралят присъединява към Тайланд и граничен район, който никоя отсъседните държави не иска. Поради това че са ничия земя, там масово започватотглеждане и продажба на какви ли не наркотици. Кралят не само приема района,но и спира цялата наркотърговия там. Бумибол се грижи и за развитието намедицината, като насърчава медицинската помощ в селски райони, които нямат достатъчендостъп до лекарства. В момента дъщеря му Сириндхорн работи по по-голямата частот медицинските проекти.

Бумибол Адулядей е притежавал разностраннихобита. Негово Величество обичал спортовете и самият той бил запален поплаването. Кралят подпомага спортните изяви в Тайланд, както на професионално,така и на любителско ниво. Неведнъж тайландски спортисти целуват лика наБумибол, заедно или вместо спечеления медал. Освен това, монархът е фотограф.Постоянно с фотоапарата си из различни райони на държавата, царят създава голямобем документация, полезна за оперирането на многото му проекти. Изявява се и катоджаз музикант. В интерес на истината, има забележителна дискография, включващиразлични композиции, написани от краля и сина му, наследникът на трона, МахаВаджиралонгорн.

Царското отроче Ваджиралонгорн е мразентолкова, колкото баща му е боготворен. Казват, че е плейбой с хазартнинаклонности, с трети – засега – брак. Много тайландци предпочитат втората дъщеря накраля Сириндхорн да го наследи, защото намират най-много сходства с баща ѝ.Никой не ги пита, обаче. Принцът, който вече е на 64, е нарочен за наследник ощеот 1972 г. Самият той засега отлага нещата с твърдението, че още е в траур и неможе да преживее загубата. Парламентът не може да го задължи да се качи натрона, ето защо все още не е ясно кога това ще се случи. Очаква се принцът данаследи кралски бюджет от 30-40 милиарда долара, с което да стане най-богатиятмонарх в света.

Монаси палят фенери в чест на своя монарх/ Снимка: Paula Bronstein/Getty Images

Военната хунта, която управлява парламента,няма да бъде доволна от това принцът да бъде коронован. Той има връзки смилиардера Таксин Синаватра, който пък е оприличаван с новоизгрелия президентТръмп. Таксин е министър председател на Тайланд, докато не е свален от власт спреврат през 2006 г. Военните имат връзки с кралското семейство и сдемократите, докато Таксин владее хората от провинциите с популистки лозунги ипразни обещания.

Разбира се, крал Бумибол има и своите критици.С навлизането на западния свят в азиатските традиции, все повече хора са противнаследената йерархия и в този смисъл против монархията. Те, обаче, трудно биватчути поради много строгия действащ закон, който може да те хвърли в затворазаради обида срещу краля или семейството му. След смъртта му някои анонимнитайландци все пак се отпускат и споделят в уеб пространството, че кралят далечне е толкова перфектен. Докато той тъне в разкош, Тайланд е разкъсван междупроституция, детски труд и трафик на наркотици. Наричат го крал на превратите,на кланетата и пропагандата, пазител на диктатурата. Казват се много неща, ноте остават само като коментари във форумите или слухове, дочути от ухо на ухо.Страхът от наказание е голям и това е още една неправда, според критиците нацаря. Те нямат тази публичност, с която кралските привърженици разполагат, зада изложат аргументите си. Самият Бумибол също не е бил съгласен със строгиязакон, наказващ тези, които не го харесват. Опитал се е да го промени още през2005, но парламентът така и не предлага тази промяна да се случи, като превръщазаконът в политически инструмент. До този момент никой от кралското семействоне е повдигал обвинение за обида.

Какво следва? 

След  70-годишно управление се очаква в парламентада настъпи хаос, което пък е прозорец някои стоки и други активи да започнат дасе разпродават евтино. Тоест, предстои прозорец пред инвеститорите. Очаква сасамите инвестиции да не бъдат и толкова рискови, въпреки неясната ситуация.Отдавна се знае, че най-сигурното за политическата обстановка в Тайланд енесигурността. От 1932 г. насам военните правят преврат 12 пъти. Товаобикновено не пречи на бизнеса. На стоковата борса нещата вече са нормализирании Тайланд се котира със 17% повече, отколкото по това време миналата година.

Кога Тайланд ще се събуди с нов владетел, самовремето ще покаже. Ясно е само, че без монархията тайландците се озовават впорочния кръг на политиците – партиите им обещават нови и все по-хубавипопулистки програми, а в крайна сметка хората затъват в дългове, особено впровинциите. Сменят се различни режими, всеки със своите абсурди. 

Звучи познато,нали?