За броени дни една новина гръмко разтърси света, една идея обсеби умовете и времето на хората, една нова страст пороби сърцата и душите им. Уви,това ново нещо не е никак свързано с най-обтегнатите от Кубинската криза насамотношения между Западния свят и Русия, нито с продължаващата пета година войнав Сирия, нито с все така непокътнатата Ислямска държава и световния тероризъмс последните му чудовищни проявления в Париж, Истанбул, Ница, Мюнхен измеждумного други, нито с бушуващите и тлеещи конфликти в Третия свят, подхранвани соръжие и пари от Първия свят, а нито и с бежанските потоци и какво да се правис тях, нито с …  Не. Това, с което всеповече хора по света (Западния) избират приоритетно да запълват живота си, се казва Pokémon Go.

Посредствен entertainment

Играта Pokémon Go е пределно проста. Ходите насам-натам, събирате покемони, дундуркате ги и ги пускате да себият с други покемони. Леко ъпгрейдната и социализирана версия на тамагочи. Зарибяващо,потенциално забавно и напълно безсмислено. Практически безполезно за самияиграч и за всеки друг, освен, разбира се, колегите по зависимост. В свят, преливащот мизерия и страдания – какво ми пука, събирам си покемони. Животът ми еневротична трагикомедия на преливане от пусто в празно и съпътстващо  неудовлетворение, но какво ми пука, играя сипокемони. Би могло да се развивам като личност, да правя нещо полезно, добро,стойностно, реално, но не би  – дреме мина покемона, развил съм си го до N-айсти левъл.

Не чак толкова посредствен, всепак

Играта Pokémon Go е измамно проста. Докато при другите игри, били текомпютърни, конзолни или каквито и да е, алтернативната вселена идва на кракавъв вашия дом на дивана, тук се налага вие да отидете навън. Изисква физическодвижение. Това е важно, тъй като подсилва усещането за реалност. Никой не можеда ви каже “Get a life, loser,get outside” – вие сте си навън! Даже социализирате със себеподобни, зарибеникато самите вас. Бихте минали 3 км за покемон, нали? А колко бихте се мръднали,за да помогнете някому? А колко бихте се поместили не за друг, а за собственотоси усъвършенстване и благоденствие? Реално?

Добавена реалност… или ощетенареалност

Но да оставим за момент конкретиките на дърветата, така че евентуално дазърнем гората. Pokémon Go се води „augmented reality“.Сиреч добавена, увеличена, допълнена реалност. Колкото повече – толковаповече, ще възкликне алчният консуматорски мозък. Погрешно. Това би означавало,че цялата планета, с която общо взето разполагаме, със 7,5 милиарда души на нея,с които можем да взаимодействаме, с безброй-зи-лиардите реални дейности, къдетоможем да общуваме, работим, спортуваме, доброволстваме, забавляваме и т.н. … НЕЕ ДОСТАТЪЧНА. Такава е простата логика – ако нещо има нужда да се допълва,следователно е несъвършено, ако няма – тогава е съвършено.

Нека приемем, че всичката реалност е 100% (а ние възприемаме и бездруго по-малко, но това е друга тема), то съвсем произволно да речем, чеPokémon Go „дига“ реалността на 110%. След няколко години обаче, най-вероятноще е технологически възможно с една или няколко джаджи и игри да вдигнетепроцента на 200% или 900%. Ау!!! Тогава границата между добавена и виртуалнареалност ще се размие. Ще може да си избирате реалности, или поне да сивъобразявате, че избирате. В живота не е точно така и вие все пак ще живеете втази – „недостатъчната” реалност. О, чакай! А какво, ако „добавената“ реалност не добавя 10%, а взима 10% ?! Абсолютно всяко нещо е засметка на друго нещо, такива са природните закони. Какво пропускате, докато себлещите в смартфона си и преследвате смешни животинки?

Бакалската сметка, моля? Pokémon Go 2016 = животна 90%. Pokémon Go 2021 = живот на минус 100%. Pokémon Go 2026 = живот на минус800%…. А преди 17 години имаше един филм Матрицата, не знам дали си госпомняте…

Зомби апокалипсис

Докато играе Pokémon Go, някой се спънал в бордюра, сгънал калник наколата, навлязъл в частна собственост илигробище, даже в Босна предупредиха играчите, че минните полета от 90-те още сиги има и да внимават… От Босна до Сентрaл Парк в Ню Йорк, тълпите обезумелитърчащи хора са без принципна разликапомежду си.

Твърди се, че играта има и своите позитивни ефекти, като например, че облекчавасъстояния като депресия и социална тревожност. Това би било похвално, само че етвърде рано за заключения, а алкохолът и наркотиците също влияят благотворно (краткосрочно)върху подобни състояния.

Играта като игра е посредствена, заключават специализираните сайтове.Проблемът е в инфантилизацията на теоретически зрели, възрастни индивиди. Впоредното им насърчение да бъдат отчаяно търсещи мигновено възнаграждение примати.И то в „реалност”, където свободният избор е сведен до нула: маршрутите,точките на контакт, всичко е предопределено. Дори го няма елемента насвободното шляене, както при „истинските” open world игри. Картата се равнява на територията, или по другначин казано, менюто е изравнено с храната. Изборът само привидно е употребителите, а реално е у разработчиците на играта. И най-вече технитемениджъри.

Но какво общо има всичко това с войнствените,враждебни чалми от Халифата, ще попита някой? А?! Черноглед параноичен лудит такъв – авторе?! Ами общото е, че нали с това се гордеем спрямо варварите от Ислямскияхалифат – ние сме Западния свят – свят на хуманизъм, демократични ценности, свобода,равенство, братство, свободна воля най-вече, ужким, нали така беше… И ПРАВИМТОВА?! Запълваме живота си с това? Да, това теоретически е триумф на свободнияизбор. В полза на малоумието. Извинявайте, това е своеобразен халифат. Технологичен,дигитален, консуматорски халифат.

Те убиват хора. Ние убиваме време. Каузата е…?
Цивилизационното превъзходство, за което претендираме, ми убягва.
Помислете малко: преследване на единици и нули под формата на детски играчки.

Затруднително е да предвидим как възприемат всичко това ислямскитетерористи. Дали Pokémon Go затвърждава техния пропаганден възглед, че те сапо-морално зрелите, и правите, и Аллах е на тяхна страна и ще победят. Тоест гиамбицира. Или обратно, това, на което стават свидетели ги кара да изпадат векзистенциална депресия и да чувстват, че им е отнета честта на победата. Ченяма кого да победят, защото ние – Западът – отдавна сме се самопобедили. Чрез инфантилнанарцистичност, насилена толерантност, прекалена политическа коректност и, вкрайна сметка, обикновено слабоумие и липса на елементарно човешко достойнствои смисъл. Приятна игра!

Pokemon GO? Pokemon – NO.

Сувенир Всемиревекспериментира в областите на медиите, рекламата, практическата философия иобикновената психонавтика. Реагира надумата „бокс”, както и на думата „шах” – с интерес. Стреми се да акцентиравърху настоящия момент, въпреки че не му убягват миналото и бъдещето, доколкотое възможно.