Най-накрая е тук! 

Първият трейлър на деветия филм от Куентин Тарантино – “Имало едно време в… Холивуд” e вече факт. В лентата oчаквай ще видиш въплъщения на героите от Леонардо ДиКаприо, Брад Пит, Марго Роби, Люк Пери, Ал Пачино, Тимоти Олифант, Дакота Фланинг, Тим Рот, Кърт Ръсел и др.

Първите отзиви за новия от Тарантино бяха, че ще се потопи в ужасите около убийствата на сем. Менсън през 1969 г. завършили с 5 жертви, в това число актрисата Шарън Тейт, изиграна от Марго Роби. Трейлърът подсказва обаче, че това може да се окаже “фонов” сюжет по-скоро на случващото се около двамата главни герои. Лентата е класифицирана и като “черна комедия”, и “криминален”.

Щрихи от сюжета

Действието се развива през 1969 г. в Лос Анджелис. Рик Далтън (ДиКаприо) е известен актьор от малкия екран, търсещ начин да стане част от продукция на голямото кино. Неговият двойник-каскадьор Клиф Буут (Брад Пит) е и най-добрият му приятел, а съседка му е младата, бременна актриса Шарън Тейт (Марго Роби).

По действителен случай ли е филмът?

Отговорът е и да, и не. Героите на Пит и ДиКаприо са изцяло художествена измислица, напомняйки тогавашните представители на актьорската гилдия по-скоро като събирателни образи. Фокусът на историята им съответно също не е реален сюжет от миналото, освен факта, че актьори като Далтън със сигурност са живели в квартала на Тейт. От друга страна тя, съпругът ѝ Роман Полански и повечето от останалите персонажи са реални хора, включително няколко от членовете на сем. Менсън, начело с Чарлз Менсън. Няма как да пропуснеш в трейлъра образа на Брус Ли, изигран от Майк Мо, който сравнява ръцете си със смъртоносно оръжие: “Влизаме в бой, аз случайно те убивам, отивам в затвора.”, на което Буут (Пит) отговоря: “Всеки, който убие някой случайно в бой, отива в затвора. Нарича се непредумишлено убийство.” През късните ’60 на миналия век Ли тепърва стартира филмовата си кариера като хореограф на бойни сцени за филма на Тейт “Разрушителният екипаж”. Други известни имена от гилдията, които ще видиш в лентата са Стив МакКуин и Кони Стивънс.

Тарантино никога не е правил филм за действителни исторически събития преди

Режисьорът е известен с това, че включва поп културни препратки в сюжетите си. Що се отнася обаче до действителни исторически събития, до момента би могло да се каже, че подобни не са в стила му. Разбира се с пояснението, че в “Гадни копилета” става въпрос за исторически личности като Хителр и Чърчил, но действието се развива по време на втората световна война и това е неизбежно. Историята и всички събития са изцяло художествена измислица. “Имало едно време в… Холивуд” ще е първата му лента, показваща герои и случки от миналото – убийството на Тейт от Менсън, например. Трейлърът ни кара да мислим, че това ще е по-скоро фон на основната, измислена история и персонажи. Предстои да разберем…

 

На 9-ти август. (премиера за България)

***
Гледай филми и не губи време излишно. Ето как