Вчера най-престижната награда в сферата на математиката беше присъдена на проф. Карен Кескула Уленбек. Тя е преподавател и почетен професор в Тексаския университет, в Остин, а вече и първата жена носител на престижното отличие – наградата Абел за постижения в сферата на математическите науки.

Според New York Times проф. Уленбек е заслужила приза посредством “фундаменталното въздействие на работата ѝ върху анализа, геометрията и математическата физика”. Отличието, по традиция ще бъде връчено лично от Краля на Норвегия Харалд V на 21 май, заедно с парична награда възлизаща на 700 000 щатски долара. Абеловата награда (или Нобеловата награда за математика) се присъжда от 2003-та година насам и всички носители до момента са мъже.

Според Times проф. Уленбек е в основата на раздел известен като геометричен анализ, а сред най-важните ѝ постижения е теорията за предвидимост в математиката, инспирирана от сапунените мехурчета.

“Тя направи неща, които никой не се беше сетил да направи и след като ги осъществи, постави основите на нов раздел в математиката” казва за нея Сън-Юнг Алис Чанг, математик от университета Принстън и част от комитета по определяне на призьорите за наградата Абел.

Проф. Уленбек е разбрала за присъденото ѝ отличие и историческа победа като пионер сред жените, посредством съобщение на мобилния си телефон. Твърди, че все още не е решила какво ще прави с паричните средства, които съпътстват признанието.

“Излизайки от църквата видях, че имам съобщение от Алис Чанг, с въпрос дали бих приела обаждане от Норвегия. Като се прибрах се обадих и те ми съобщиха новината.” разказва проф. Уленбек.