Познаваш ли Тория? Тя е от онези певици с кадифен, алтов глас, които някак ти вдъхват увереност. Тя е момиче с много лица, тя е силна, но нежна, с хъс на истински мечтател. В следващите редове научаваме повече за току-що излязлото видео към песента ѝ “Драсни-пални клечица” и за това какво е да си мениджър на един от най-успешните клубове в града.

 

TORIA

Новата ти песен “Драсни-пални клечица” е част от ЕР-то, което издаде миналата година. Сега предстои да публикуваш видео към нея. Какво е посланието й?

Ежедневието ми беше много забързано преди карантината, не мисля, че някога съм “губила време”, потъвайки в спомените си. След като светът беше принуден да спре и прекарвайки достатъчно време сама у дома, съвсем естествено в главата ми започнаха да изплуват различни моменти във всякакви цветове. У мен се появи и желанието да преглеждам телефона си за стари снимки и видеа – всичко това се оказа по-хубаво, от колкото съм си представяла. Предполагам съм една от многото по света, които в този момент се е обърнала назад в изследване на минали преживявания.

С новото си видео бих искала да предам точно това – емоция! Сантиментална при това. Радост, вълнение и удовлетворение от изживяното, с щипка носталгия.

А защо “Драсни-пални клечица”?

“Драсни-пални клечица” е част от плана на Иван Богоров по време на Възраждането да запази българския език чист, като заменя чуждици с оригинални български думи. Желанието му е било да замести добре познатата ни дума с турски произход “кибрит” с оригинална българска дума “Драсни-пални клечица”. Макар и опитът му да е бил неуспешен, това заглавие е препратка към желанието ми повече млади българи да намерят смисъл да останат тук. Моите виждания са, че живеем в глобален свят и аз се усещам по-скоро като гражданин на света. И все пак, родена съм в България и тайно си мечтая да допринеса с нещо за нейния просперитет! Второто име на песента е “Искам да останем!” – тематично.

Кой артист или музикант е имал най-силно влияние върху теб като певица?

Много са! На първо място моите учители Етиен Леви, Руми Георгиева, Алис Боварян. Ела Фицджералд и Арета Франклин като певици, които безкрайно са ме вдъхновявали да започна да се занимавам с музика, през периоди с U2 и Depeche Mode (които още обожавам) и днес артистите са толкова много… IAMDDB, Kali Uchis, The Internet, Anderson .Paak, Massive Attacк и много много други. От българските артисти свалям шапка на Стругаре и Рут Колева, разбира се има и много други, достойни за уважение!

Всъщност, освен певица, ти си и бакалавър по философия. Как се отрази на музиката ти наученото в университета?

Философията се отрази на абсолютно целия ми живот. След първата ни среща аз вече приех тази гледна точка за света и се опитвам да се придържам към нея, колкото и да е трудно понякога. Както с всичко, това да се опитваш е най-важното – някой ден ще се получи. И с музиката е така. 🙂

Като дете на 90-те, ти си свидетел на бума на социалните медии и дигиталната комуникация. Чатовете и споделянето в интернет преобразиха тотално връзките между хората и живата комуникация. Как се чувстваш по въпроса?

Наскоро гледах документалния филм за основаването на организацията “Greenpeace” (горещо препоръчвам). Една сцена с тълпа от хиляди поддръжници, излязла навън, чакаща лодката от хипари (основатели на организацията), предизвика реакция от страна на мой добър приятел и колега Павел Петров. Той каза: “Виждате ли тези хора? Те изразяват днешните лайкове във фейсбук”. Тъжно е, но може би това е цената, която трябва да платим в името на развитието си. И все пак мисля, че това е временен “side effect” от бума на технологиите и все повече хора ще имат потребност да се завърнат към някои добре забравени ценности.

Друг интересен факт за теб е работата ти като генерален мениджър на ЕХЕ club. Разкажи ни за това. Как съчетаваш пеенето с клуба? Какво научи там?

Истината е, че работата ми като част от ЕХЕ ме поглъща изцяло, лошото е, че това много ми харесва! 😀 Работя с изключителни хора, случва се постоянен обмен на идеи, развиваме се като хора и основна цел в нашата работа винаги е РАЗВИТИЕТО. Вдъхновена съм, че съм част от това! Понякога обаче забравям за себе си и своята първа любов – музиката. Донякъде съм благодарна на Карантината, защото тя ме върна към нея.

Кое е нещото, което искаш хората да знаят за теб?

Имам много лица. Не съм само кучка, само певица, само мениджър, само сериозна или само смешна, не съм само добра или само лоша, не съм, не съм, не съм… Нека спрем с етикетите и тези, които сами си слагаме.

TORIA, Фотография: “Съвременни Бохеми”

Кой е най-интересният изпълнител на сцената в момента?

Kali Uchis – изключително ми е интересна.

Кое е любимото ти място в София?

EXE CLUB 

Какво ти предстои занапред?

Мисля, че никой не е способен да предрече какво ни предстои. Каквото и да е то,  силно се надям да извличам позитивите и да не спирам да действам.

Видеото към сингъла “Драсни-пални клечица”е дело на Мартин Радев