Пeтър Димитров (известен още и като Тромпетър) е класически музикант от консерваторията (свири в оркестъра на Classic FM), бивш строител във Великобритания и радио водещ в Купон на изток от Рая по Дарик радио, част от международния медиен фестивал Медиамикс, от скоро баща, настоящ фестивален директор на AtoJazz и един от онези енергични и къдрави носители на добри вибрации, които променят въздуха на социума, правят го по-лек, изпълнен с надежда и усмивки от радост.

Предстои фестивалът AtoJazz. Какво ново?

Винаги много нови неща. Седмото издание на фестивала AtoJazz в София ще предложи изключителна програма, с която сме горди и щастливи. Шведското трио Dirty Loops, също така Robert Glasper Experiment и Christian McBride с най-новия си проект New Jawn. И съвсем отговорно мога да заявя, че това е каймакът на джаз музиката в момента.

В седмото си издание, фестивалът AtoJazz освен традиционния си арт базар с всевъзможни и много пъстри hand-made артикули, детските музикални работилници и останалите активности – предлагаме и една изключителна иновация на българския пазар въобще. За първи път у нас ще представим SpeedBar, която представлява платформа за бързо обслужване на фестивални барове. Тя е направена за браузър на смартфон. Поръчваш на atoz.speed.bar храни и напитки, без да мърдаш от мястото си със своите приятели, където и да сте на поляната и да слушате хубавата музика и след три минути получавате съобщение на телефона, че поръчката ви е готова и с баркода от съобщението отивате да си вземете поръчката.

Ясно. Идеята е да няма изнервени хора на опашки, а всичко да се случва бързо и лесно.

Абсолютно! И технологията е изключително сигурна и е разработена от едни от най-големите оператори на електронни плащания в България – ePay и е с генералната подкрепа на Visa България, което е много добре.

Какво съдържа обаче каймакът на фестивала, за който споменахте и каква музика е това?

Каймакът съдържа около 67 процента мазнини… (Смях) Каймакът си е каймак. Може да бъде консумиран и с лъжица, може да бъде примесен и с други хранителни продукти, като зеленчуци, може би люти чушки…

… плюс въздух, зеленина, голяма сцена, страхотни музиканти и какво друго?

Джем сешъните, която тази година организираме за първи път буквално на поляната. Веднага след фестивалните вечери. В нашия парк, Южен парк 2, зад басейна Спартак и търговския център. Та, тези джем сешъни са нашите нощни купони, на които имаме водещи бендове, които ще се случат в бар Cashe, на гърба на търговския център, в парка и очакваме много сериозно присъствие от хедлайнерите, защото нашите джаз музиканти ще ги предизвикат на джаз битка.

А сега, ако позволите, няколко въпроса фокусирани във вашата личност. Най-ранният ви спомен?

Бях на три. Бяхме на вилата, бабината къща на морето. Бях излязъл и на пътя към гората видях една пчеличка, която беше кацнала върху едно цветенце. В първия момент като дете се изплаших от нея и се опитах да я стъпча. След това съжалих, че съм се опитал и си дадох пръстчето, за да се качи тя на него и да излети. И тя ме ужили. Така писнах, че се събраха всички хора от цялата околия къщи, за да ме спасяват. И, ето ме, спасиха ме.

Кога беше последният път, когато плакахте и защо? Освен този първия, за който си спомняте.

Плаках снощи, след като се прибрах от изключително тежкия ден на подготовка на фестивала AtoJazz, когато излязох на терасата, погледнах към планината, гушнах си шест месечното бебе и гледахме заедно планината, и страшно много се развълнувах от това и се изпълних с много силна благодарност към това, което ми се случва на мен и на хората около мен.

Любов, семейство, фестивал, музика.

Всичко това е щастие.

А каква е вашата отрова?

Около мен отрови гледам да няма. Но може би джънк фууда.

Пет думи с които можете да се опишете. 

Петър, сърце, душа, за, България.

Най-скъпата ви покупка?

Гумената лодка, която си купих преди няколко години, защото я купих с много любов. И Saab.

Кой ще ви изиграе във филма на вашия живот?

Сет Роугън.

Какво можете да готвите най-добре?

Всякаква риба, по всевъзможен начин.

Най-големият ви страх?

От това да не съм щастлив.

Кога бяхте най-близо до смъртта?

Днес в 10 без 15 сутринта и отидох на кардиолог, обаче ми казаха че съм здрав като бик и ако ще припадам – ще припадам от нещо друго.

Книгата, която промени живота ви?

Джонатан Ливингстън Чайката, със сигурност на едно ниво. Без дом, като дете със сигурност. Приключенията на Оливър Туист изключително много. И Непосилната лекота на битието, като по-зрял може би. И, много е важно – Мъжът и жената интимно.

С кого бихте излезли на вечеря?

С жена ми, защото отдавна не сме го правили.

От кое ваше удоволствие се срамувате?

Е, не мога да кажа.

С какво е свързано?

С любовта.

Най-великият филм на всички времена?

Аз съм Сам с Шон Кон… не,… с Шон Пен! (Смях).

Три идеи за безсмъртие?

Любов, любов, любов.

За какво мечтаете?

Винаги мечтая да бъда щастлив. Независимо от обстоятелствата. Материално, нематериално, няма значение. Важното да си щастлив от това, което имаш. Аз съм щастлив от това, което имам в момента. Ако мога да го наградя – ще го наградя. И всеки човек, който се чувства щастлив в момента – не означава че е стигнал тавана си.

Какво означава джаз?

Джаз не означава нищо (Смях).

Песента, която ще звучи на вашето погребение?

Let the good time roll” в изпълнение на Стиви Уондър, Боно и Рей Чарлз, в аранжимент на Куинси Джоунс.

 

 

Фестивалът AtoJazz 2017 ще се проведе на 7, 8 и 9 юли в Южен парк 2

 

Относно иновацията Speed.Bar – всичко, от което се нуждаеш, за да поръчаш храна и напитка през Speed.bar е смартфон и дебитна или кредитна карта. Не е необходимо да носиш пари в брой или да се редиш на опашка. Разплащането се извършва онлайн сигурно и бързо в реално време. Няколко минути, след като направиш поръчката, получаваш известие с баркод на телефона си. С този баркод можеш да вземеш избраните храна и напитки в удобен за теб момент от Speed.Bar-а.

Идеята е човек да може да се наслади на музикалните изпълнения, без да губи време, за да отиде до бара и да изчака реда си. Виртуалният бар пести допълнително време, тъй като данните за банковата карта се въвеждат еднократно. Разплащането през Speed.bar осигурява спокойствие и сигурност, тъй като не се налага да разплащаш в брой, да чакаш ресто или да търсиш банкомат. А това означава само едно – повече време в приятната компания на близки и приятели, повече музика и приятни емоции. Това става възможно с подкрепата на водещата глобална система за разплащания – Visa

Ами това ни отне демокрацията – чакането на опашки, дискомфорта и липсата на фестивали и емоции като AtoJazz.

Каската върху Петър, (работил освен като фестивален директор и на строеж във Великобритания) е част от произведението Under Deconstruction на художника Стефан Николаев, част от изложбата Палат Потьомкин в Националната галерия, до 20 август 2017