В последните години културата на храната в България има интересно развитие с различни тенденции. От прецизирането на продуктите и техния произход, през майсторството в приготвянето на храната до културата на хранене. Отварянето на ресторанти с различни национални кухни, появата на гурме-блогове, конкурси и шоу-програми за майстори готвачи със състезателен характер, събиращата все повече почитатели философия на хранене slow food…

Изискванията към храната, нейният произход и начин на приготвяне, вървят успоредно с информираността за съвременния продуктов и интериорен дизайн, списания и книги за добра кухня. В този контекст, в публиката се култивира интерес към фотографията на храна – като форма на споделяне на информация, като привлекателна рекламна визия, като интересен детайл в интериорния дизайн на публични и лични пространства.

Актуалната изложба Food Maps в галерия Червената точка споделя таланта на единадесет фотографи и стилисти, чиято работа е фокусирана върху храната: Диди Бунова, Илиан Илиев, Кирил Станоев, Любка Атанасова, Павел Червенков, Пламен Петков, София Терзиева, Тим Клинч, Елена и Тита Койчеви, Филип Попов. Куратор на проекта е Мариета Ценова.

В различни техники и маниер на снимане, с оригинален стайлинг и композиция, с оригинален подход към класически жанрове в изкуството – портрет и натюрморт, всеки един от тях създава отделен свят. В споделената визия има място и за традиционната кухня, за ритуала на поднасяне с минималистични детайли или ренесансова щедрост, за съвременните технологии в кухнята, за препратки към литературни текстове и филми, за автентичност и уникален поглед.

Фотографията на храна се еманципира като отделен жанр в съвременното изкуство, като обект на колекциониран­­е и като неизчерпаем ресурс за интериорния дизайн.

Създателите на Арт Депо & Галерия Червената точка опосредстваха креативността на единадесет различни погледа към храната в търсене на широка публика, в пространството на галерията.

КОИ?

ДИДИ БУНОВА е дипломиран интериорен дизайнер. Работи като част от екипа на D&Sign Studio. Започва да се занимава с фотография на храна като хоби. През 2009 г. създава един от първите онлайн блогове за храна Готвенето е забавление. Блогът coock-4fun поддържа уникална визия и има широка аудитория.

КИРИЛ СТАНОЕВ е фотограф на свободна практика. Снима за българските редакции на Playboy, Esquire, Forbes и за клиенти като Art+ Commerce Agency, New York.

Като артист разработва фотосесии в портретния жанр с оригинален декор и стайлинг. Талантът му добива популярност, след като негови фотографии, участващи в световен конкурс са селектирани и публикувани във Vogue Italia.

 

ИЛИАН ИЛИЕВ специализира кулинарна фотография повече от 30 години. Работи в студиото си в Кембридж, Великобритания за клиенти като Mornflakes, Felicini Restaurants, Hamlyns of Scotland, Bäkehaus, Lacrima, Harry Specters, Cherry Tree Bakery, Metropolitan Hotel, Manchester University. Сътрудничи на специализирани издания като Waitrose food, BBC GoodFood, Olive, FOUR, Culinary, The Rock. Носител е на много награди за фотография, последните от които са трета награда World Photography Cookbook – Cooking with Yogurt и Специалната награда на журито за The Bulgarian Cheese Cookbook от Gourmand Awards 2016 Yantai.

ЛЮБКА АТАНАСОВА е основател на кулинарния лейбъл LuBakery – един от най-успешно развиващите се кулинарни брандове в последните години в България. Освен висока култура на избор на чисти и натурални продукти, Любка Атанасова създава минималистична визия за популяризиране на бранда, в най-добрите тенденции на съвремененния скандинавски дизайн.

ПЛАМЕН ПЕТКОВ е утвърден моден фотограф. Студиото му в НюЙорк създава продукции за списания като Visionaire, Wired, Elle, Glamour, Vogue, V-magazine, Harper’s Bazaar, Marie Claire, Newsweek, Time, Bloomberg, Popular Mechanics, Men’s Health. Кулинарната му фотография често е съвместна работа с един от най-добрите стилисти на храна в света – Виктория Граноф.

СОФИЯ ТЕРЗИЕВА завършва филология в СУ Климент Охридски и театрознание в НАТФИЗ. Живее и работи като фотограф и журналист на свободна практика в Сидни, Австралия. Носител е на световните фотографски награди: 2016 International Photography Awards (IPA) Competition in Los Angeles, Food I Pets Category, Professional; 2015 International Photography Awards (IPA) Competition in Los Angeles, Fine Art – Still Life Category;  2014, 2013 International Photography Awards (IPA) Competition in Los Angeles, Advertising – Food Category;  2012 Judge’s Choice Winner, Canon Australia, Canon EOS. Нейни фотографии са включени в няколко изложби и книги за най-добрата световна кулинарна фотография.

ТИМ КЛИНЧ е световно известен британски фотограф, който от години работи за списания като Conde Nast Traveler, Forbes Life, Town & Country, Food Illustrated, House & Garden и Le Pan. Негови фотографии са публикувани в England’s Hideaways на Rizzoli – гид за най-добрите хотели и замъци във Великобритания и Buenvino Cookbook на Benefactum и Cassoulet, French Obsession на Rancho Gordo в съавторство с Кейт Хейли. От няколко години отваря творческо ателие в с. Миндядо, Велико Търново. Носител е наградата за фотография от Pink Lady Food Photographer of the Year, Лондон, 2012 и Errazuriz Wine Photographer of the Year (Pink Lady Food Photographer of the Year), 2013.

ЕЛЕНА И ТИТА КОЙЧЕВИ са създатели на бранда Le Petitt Salon – бутик за дизайн, дрехи, музика, списания, малки удоволствия. В основата му е съвременната философията за бавен живот с проекция върху избора на материална среда, филми, книги, art&craft практики, чиста храна и здравословен начин на живот близо до природата. Фотографиите им са в стила присъщ на скандинавската платформа на slow food и артистичен поглед в стил рустик.

ФИЛИП ПОПОВ е сред най-добрите европейски артисти и графични дизайнери. Специализира плакат, дигитално графично изкуство и графичен дизайн, илюстрация и оформление на книги. Носител е на различни награди за дизайн, наградата на Алианц България за графика през 2016 г., две двойни златни награди от San Francisco Wine Festival за етикетите си за вина през 2010 и 2012 и др.

ПАВЕЛ ЧЕРВЕНКОВ е професионален фотограф с оригинален стил на снимане. Автор е на едни от най-добрите рекламни визии и фотографски сесии за лайфстайл списания в България в последните две десетилетия. Изложбата му в СГХГ Сантиментариум в края на 2016 г. е определена от критика и публика, като най-голямото фотографско събитие на годината

Изложбата е в Арт Депо & Галерия ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА, ул. Св.Св. Кирил и Методий, 24, София от 04.07 – 27.07, 2017. Куратор на изложбата : Мариета Ценова. Проектът е финансиран от Chivas Regal Extra.