TEDxSofia се завърна след няколкогодишно прекъсване, с 10 лектори по теми от областта на науката, изкуството, бизнеса и живота по темата Преди и след.

Извинете за носталгията

Радослав Бимбалов

Едно извинение, което рекламистът Радослав Бимбалов поднася на потребителите. Извинява се за носталгията, която така често присъства в рекламите. Чуйте го и преценете дали ще приемете извинението или с носталгия ще погледнете към миналото, когато рекламите бяха…

Зад гърба си Радослав Бимбалов има множество радио-предавания, сценични изяви, авторски блог и дори една книга. В последните 20 години се занимава с реклама. Съсобственик е на една от големите рекламни групи в България – независимата компания The Smarts.

За силата на обратните връзки

Ивайло Славов

Обратната връзка в природата и в живота може да бъде положителна и отрицателна. И двете са еднакво важни, ако искаме да постигнем промяна, равновесие, нови състояния, равновесие и стабилност. Липсата им може да има сериозни последствия за всички нас.

Физик и комуникатор на наука. След 20 години като оперативен синоптик (на авиобаза на ВВС и в медии), през 2006 комуникацията на наука става негова страст. Един от основателите на Софийския фестивал на науката, член на жури във FameLab, активен участник в специализирани събития на Британски съвет България. В момента е част от Образователния екип на Детския научен център Музейко и отговаря за научните програми там. В края на миналата година, отбеляза началото на вторите си 50 със започване на докторантура по комуникация на науката.

ПРЕДИ и СЛЕД действието

Алекс Манчева с участието на Димана Бошнакова

Гостите бяха помолени да оставят на сцената предмет или себе си. Пърформънсът е импровизация, вдъхновена от действия с предметите и хората на сцената. Действието е и взаимодействие с предметите и хората около нас.
С участието и на Димана Бошнакова.

Александра Манчева завършва Национално училище за танцово изкуство през 2010 г. със специалност – Модерен танц. След това учи в Нов български университет в програма Tанцов театър. Участва в редица студентски проекти на университетски театър на НБУ, където и дебютира като автор и хореограф с проекта Албион. Освен като изпълнител и хореограф, работи и като преподавател на деца по модерен танц и театър, също така създава и развива курсове за възрастни по танц и движение (аз и моето тяло) в новата частна академия за изкуства и езици Fusion Academy.

Ритъмът на живота

Мартин Иванов

Ритъмът е фактор, който определя всеки удар на сърцето ни, всяка следваща глътка въздух, всяка крачка, която правим, всяка дума, която произнасяме. Ритъмът е в основата на нашето сътворение и е неделим спътник в съществуването ни. Нашето преди и нашето след са свързани с ритмическите модели на времето, природата, планетата Земя и Вселената.
И всеки има усет към ритъма – вижте как се справиха гостите на TEDxSofia 2017

Мартин Иванов е композитор, диригент и изследовател, който е прекарал 15 години в САЩ и Канада. Завършва със summa cum laude престижните Berklee College of Music, Бостън, University of Memphis и University of Massachusetts, Софийски Университет Св. Климент Охридски. През годините 2001-2004 преподава композиция, хармония и аранжиране в University of Memphis и University of Massachusetts. След завръщането си в България, основава Институт за съвременно изкуство и терапия ЛИБЕРА. Мартин Иванов полага основите на барабанната/ритъм терапия и фасилитиране в България. Той е официално оторизиран дръм съркъл фасилитатор от световно известната американска компания REMO, Inc. Създател е на програмите Ритмология, Арт Ритъм, Корпоративен Ритъм, Happy Drum (Ритмология за деца), Ритъм Алхимия Лаборатории.

За храната като начин на живот

Емил Коралов

Храня се, за да живея, или живея, за да се храня? Какъвто и да е отговорът би на този въпрос, със сигурност сте се замисляли над това, което комуникирате всеки ден. Емил Коралов е посветил живота си на това да работи за осъзнаването на храната като начин за себеизразяване. И ще се радва, ако след като го чуете, се присъедините към тези, които проявяват отношение към храната. И завършва с цитат от Гастрономическият разум на Мишел Онфре:
“Задействането на съзнанието, културата и интелекта в даден гастрономически момент означава по фрагментарен начин да се способства за превръщането на живота в произведение на изкуството, да се смесят етиката и естетиката, изкуството и живота.”
Емил Коралов е посветил последните 20 години от живота си да пропагандира винената култура и добрата храна. Воден от безкрайното си любопитство към ароматите и вкусовете прави страстта по храната и виното основа на професионалния си живот. Всичко започва с ресторантски ревюта в пресата в средата на 90-те. През 1999 г. заедно с издателите на Капитал създава първото българско списание за вино и гурме култура Бакхус. Идеолог на конкурса Ресторант на годината. През 2010 г. стартира проекта DiVino – уебсайт и списание за вино. Стои зад всички големи винени събития – DiVino.Taste – форум на българското вино, Discover.Vino World, зад Кулинарно училище Меню, Българска винена академия. Издател на книги с винена и кулинарна насоченост.

За тайните в човешкия геном

Милена Георгиева

Колко често в ежедневието си чуваме думите „ДНК“, „гени“, „генетичен код“, „код на здравето“, „гени на младостта“…
Всичко около нас е ДНК. Хаштагове в социалните медии, реклами на компании за козметични продукти, убеждаващи ни, че са открили гените на младостта. ДНК технологиите превземат нашето ежедневие, стават неизменна част от нашия живот и тази тенденция ще се разраства.
Пътешествието, на което Милена ни води е в „чудната страна на нашия геном“. Разгръщаме „книгата на живота“, за да надникнем в човешката история, да усетим настоящето и да погледнем в бъдещето…
Благодарение на познанията за човешката генетика и на технология, която беше взета назаем от бактериите, преди няколко години беше разработена методиката КРИСПЪР-КАС. Днес тя е внедрена в почти всички сфери на съвременната биологична наука. До момента това е най-прецизният инструмент за редакция на гени. Работи с точността и прецизността на скалпел и ни позволява да си играем с нашите гени.

До къде бихме стигнали?

Готови ли сме?

Искаме и трябва ли да работим с Криспър?

…въпроси, които ни предизвикват да бъдем преки участници в процеса, за да може всеки един от нас информирано и в съзвучие със собствените си морални и етични норми да вземе решение за себе си, за децата си, даже за тези, които още не са се родили…

Д-р Милена Георгиева в момента е най-младият доцент в Института по молекулярна биология в БАН, избиран от 2010 г. насам. Милена пионерства с научните си изследвания и публикации в световни научни списания. Носител е на редица научни награди за високи постижения в сферата на биологичната наука. Ръководител и участник е в международни научни проекти, финансирани от Европейския съюз, НАТО и Световната федерация на учените. Освен задълбочен учен, Милена е и неуморен популяризатор на познанието у нас. Тя знае, че освободеното просвещение носи добавена сила на обществото. Научно-популярните й публикации и изяви у нас са в списания като ВВС Знание, ОСЕМ, Моето дете, радио и ТВ предавания. Гост-лектор е на редица национални и международни научни форуми и фестивали. За редакцията на генома, влиянието на генетиката и епигенетиката върху нашето съществуване следете истински вълнуващия й блог.

За предприемаческия дух няма възраст

Георги Стоянов

Кога е подходящо да започнеш собствен бизнес? Отговорът е, че няма възраст. Може да го сториш и на 18 години. В своята лекция Георги споделя какви са предизвикателствата да си млад предприемач, какво е значението на добрия екип и как можеш да четеш на тъмно.

Георги е на 18. На границата между езикова гимназия и медицински университет. От Пловдив. През 2014 г. заедно с няколко свои съмишленици – Димитър Тодев, Бирсен Алиманова и Йолена Гешева, създава startup. Името на компанията, която четиримата тийнейджъри основават, е LEA (от англ. Literature Equals Awesomeness, на испански Lea – Чета). Произвежданият от тях продукт – Книгосвет, добива популярност, а техният чар и вяра в успеха ги превръщат в национални победители и ги изпращат на престижна международна надпревара в Люцерн, Швейцария. LEA може да се похвали и с успехи от други състезания и бизнес форуми (спечелен проект за финансиране в Най-добър млад предприемач за 2016 и др.).

Когато буквите спрат да танцуват

Кристина Костова

При хората с дислекция буквите “танцуват”. Кристина Костова е разработила шрифт, който “укротява” буквите и позволява на всеки да чете без проблеми. Устремена е да помогне на тези, които страдат от дислекция, като популяризира шрифта и събира съмишленици.

Кристина Костова e автор на шрифта, предназначен за дислексици, Adys. Създава този проект по време на магистърската си програма в Национална художествена академия. Продължава да развива Adys и до днес. Интересува се от шрифтовия дизайн и по-конкретно от неговото психологическо въздействие и възприемане. Продължава търсенията си и в докторантската програма. Но има и други интереси например в сферата на билкарството.
Шрифтът Adys се разпространява и ще се разпространява безплатно. Вече е готов и неговият сайт.

 

Най-важното, което ми дадоха прилепите

Антония Хубанчева

Не са много хората, които могат да кажат, че изследват поведението на прилепите. Антония е един от тях. Страстта й я отвежда на необичайни места, показва й свят, който е различен от всекидневието в града. И крайна сметка прилепите й правят ценен подарък. А тя го споделя с нас.

Антония е изследовател на поведението на прилепите, експерт в Природонаучния музей и докторант към БАН и е сред 10-те най-изявени млади личности на България за 2016 г.