Има спортни амбиции и това ни харесва. Когато минаваме през малка уличка в Царево, се заговаряме със седящите пред един магазин – всъщност сега това какво е, кросоувър, джип, SUV, има ли значение, няма. Новото BMW X2 e дръзко, точно както беше пилотният филм по представянето му преди няколко месеца.

Кой ли не беше изненадан тогава. Златото, цветът, пъргавите кадри, конкретната музика, демонстрацията, всичко. Тогава бяхме сигурни, че автомобилът е интересен, особено с предлагания пакет M Sport X.

Първото, което прави впечатление, наречете ни старомодни, е не толкова иновативната конзола за управление – харесваме, когато всичко е интуитивно, на мястото си, върши работа, не ни кара да отделяме поглед от движението, за да сменим песен, нагласим климатика, пуснем навигацията и т.н.

Но първо, впечатлението, любимото първо впечатление. Харесаха ни арките на калниците с тази подчертано динамична рамка на джантите. Характерните странични прагове. И още… купе, хечбег, SUV, какво е това? По-малко и от трите, със сигурност, както и повече от тях, защото съчетава сякаш най-доброто от тях по един начин, който е удобен, полезен, секси.

X2, както е случаят с X4 и X6 е по-малък от предшественика си. В този случай – X2 e 20 мм. по-къс от X1, както и 69мм. по-нисък. И именно поради тази причина автомобилът попада в точна категория – за хора, които искат купе усещането, но харесват по-добрата видимост и усещането на по-висок автомобил; за хора, които не биха отказали по-голям багажник без да спестяват от спортния характер на автомобила си. А и този автомобил е за всички сезони – няма го притеснението, че новият красив хечбек, който шофирате с удоволствие в града през лятото ще бъде мако изпитание през студените снежни дни.

Тестваме автомобил със задвижване на четирите колела (BMW xDrive), което осигурява отличното сцепление и стабилност. Нагоре в планинските пътища автомобилът се чувства “в свои води”, както и в непосредствена близост до “водите” – крайморските пътища.

В заключение, приятно сме изненадани, защото точно това X2 поставя плюс на всички наши изисквания, които търсим в преследване на добрите автомобили, налични в България.

 

***
Дарик радио и egoist.bg представят интересни автомобили, които се борят за Дарик Автомобилни Награди. Очаквайте повече информация скоро.
Екипът ни снима автомобилите с фотоапарати Sony. За тази фотосесия използвахме Sony α6500 фотоапарат – премиум фотоапарат APS-C с байонет Е α6500. Ние не обработваме допълнително фотографиите, които сме направили. Този фотапарат е с безгрешен автоматичен фокус, непоклатима стабилност и интуитивно управление на сензорния екран, създаден да се събира в дланта ви, α6500 е идеален навсякъде, където не можете да изпускате момент.