Али прекара годините си с най-голям физически потенциал в забрава“, пише писателят Тони Парсънс.

Когато на 28 април 1967 година шампионът Мохамед Али отказва да се сражава във Виетнам (отскоро роденият като Касиус Клей е мюсулманин с име Мохамед Али), е осъден на 5 години затвор, глоба от 10 хиляди долара, забрана да се боксира три години. Въпреки че не влиза в затвора, Али е извън ринга в най-добрите си години – от 25 до 28-годишна възраст.

И когато Али се върна на ринга,” продължава Парсънс, “вече не притежаваше скоростта и плавността на движенията на младостта. Но всички тези атрибути на младостта бяха заменени с изумителен кураж. Преобразеният Али оправи Джордж Форман през 1974 г. – някои коментатори смятаха, че може да го убие в Киншаса, тогавашен Заир. После би и най-големия си противник, Джо Фрейзър, година по-късно.

За боя в Заир през 1974, известен като Rumble in the Jungle, Норман Мейлър пише: “Добър завършек на този мач ще превърне Али в легенда, но глупав край ще го остави половин легенда… Минаха още два рунда. Двата най-слаби рунда в мача. Вечерта беше гореща. Въздухът ставаше по-тропичен с всеки рунд… Когато оставаха двадесет секунди до края, Али атакува. Али удряше с комбинация от удари, бързи като ударите в първи рунд, но по-силни и последователни. Очите на Форман бяха втренчени в Али, той се олюля и строполи на пода, макар да не искаше да пада.”

Битката в Манила, година след тази в Заир – през 1975-а година – е трета среща между Мохамед Али и Джо Фрейзър; маркетиран като Thrilla in Manilla, боят е смъртоносен, почти буквално. Али след срещата: “това беше най-близката ми среща със смъртта“. 

Дейвид Ремник, главен редактор на The New Yorker и автор на книга за Али, припомня: “Али се подиграваше на Фрейзър. Наричаше го горила и чичо Том. Фрейзър не можеше да го понася.” И как иначе, Али се размотаваше нагоре-надолу с любимата си фраза: “killa and a thrilla and a chilla, when I get that gorilla in Manilla.”

Фрейзър губи с технически нокаут: “Удрях Али с удари, които щяха да бутнат и сграда.” Боят в Манила всъщност не излъчва победител. И двамата са победени. Thrilla in Manilla е трагичен и за двамата, нанася им тежки следи. Али: “Отидохме в Манила като шампиони, двамата с Джо. Тръгнахме си като старци.” 

Джо Фрейзър почина на 7 ноември 2011 година.

Мохамед Али си отиде в петък вечер, на седемдесет и четири години, във Финикс.