Когато миналата година ни попадна информация, че има недостиг на членове на Папската стража, известна като Швейцарската гвардия, част от Въоръжените сили на Ватикана, повдигнахме вежди и решихме, че проблемът няма да се задълбочи. Все ще са намерят бодигардове, какво пък. Но като се заровихме в историята, докато работихме спокойно по време на коронавирус-пандемията, се оказа, че това не е чак толкова лесно.

Вярно – Ватикана е още по-предпочитана дестинация със своите нула смъртни коронавирус-случаи. Вярно е и също, че Папските гардове не достигат. А не са чак толкова много – изискването е да има 135 служещи. Да отворят и за други народности, примерно момчета, родом от една Швейцария на Балканите, да сме попълнили веднага бройката.

Anton Scherbakov on Unsplash

Въпросните гвардейци охраняват Папата и Ватикана от 1506 година. Изискванията са строги – приемат се само неженени момчета на възраст между 19 и 30 години, швейцарци, католици, високи поне метър и 74 сантиметра, готови да служат вярно поне 26 месеца без прекъсване. Ако поразпитате служили досега, ще ви кажат, че лукс няма, нито високи заплати (около 15 хиляди евро годишно), но от 2023 година нещата ще се модернизират. В момента се строи нова сграда, където ще живеят гвардейците, по проект на швейцарското архитектурно студио Durisch + Nolli. Това архитектурно студио съвсем не е за подценяване и онзи уикенд прекарахме няколко часа в уебсайта им, където са представени някои от последните проекти.

Новият дом на най-малката армия в света е по швейцарски спретнат и изчистен. Стаите съвсем не приличат на стаи в казарма, дори модерна натовска такава, както и няма място за оръжие. Оръжията са забранени през 1970 година – все пак това е дома на Господа, остава гвардейците да се разхождат с полуавтоматични джаджи през рамо. Принципно задълженията на гвардейците са да пазят всяка порта във Ватикана, като и да съблюдават за реда, когато Папата има публични изяви. Всичко звучи сравнително добре, но кандидатите намаляват – основната причина е в намаляването на броя на католиците в Швейцария. Папа Франциск се опитва да намали изискванията (след пет години служба вече имаш право да се ожениш), ала това швейцарско гражданство и тази религия спират възможността на доста сънародници, които бленуват за професия “бодигард”, какво остава за “гвардеец”. Кой знае, някой ден може и това да се случи.