Фотограф на годината в раздел “Любители” е Веселин Атанасов. Това стана ясно на представянето на престижните награди за фотография Sony World Photography Awards, което се случи на 20 април, четвъртък вечер, Лондон.

На церемонията бяха отличени победители в два основни раздела – любители и професионалисти. В страхотна надпревара сред 171 хиляди фотографии от цял свят, журито избра работа на Веселин Атанасов. Той получи награда от 5000 щатски долара, както и цифрово фотографско оборудване от Sony. Печелившият му кадър бе публикуван в “Албума на победителите” и е част от изложбата на Sony World Photography Awards 2018 в емблематичната Съмърсет хаус в Лондон.

Организиран от Световната фотографска организация, Sony World Photography Awards е най-мащабният фотоконкурс в света. В единадесетото му издание участваха рекорден брой от 320 хиляди снимки на фотографи от над 200 държави. В раздел “Любители” се състезаваха 171 хиляди снимки. Това са едни от най-добрите съвременни фотографски творби за изминалата година.

Експертно жури избра Атанасов за големия победител в раздел “Любители” за фотографията му „Ранна есен“ – смайващ кадър, в който слънчевите лъчи си прокрадват път през короните на високи дървета в централния Балкан. В интервю за Дарик радио Веселин разказа, че същия ден е направил пет кадъра на тази част от местността. На следващия ден е решил да се върне за още снимки, но времето се влошило и не позволило това. Един от тези пет кадъра обаче се оказва печеливш на конкурса Sony World Photography Awards. Всяка сутрин Веселин наблюдавал точно как мъглата се разстила над гората и пътувал, за да може да улови онзи момент, в който слънчевите лъчи ще си проправят път и ще направят възможна снимката.

Атанасов е IT-специалист от Казанлък, чийто любим жанр е пейзажната фотография. Започва да снима през лятото на 2014 година, а през 2016 вече участва в редица фотоконкурси под патронажа на Международната федерация за фотографско изкуство (FIAP) и е удостоен с престижната титла Артист на FIAP.

Изключителна е конкуренцията и в другия основен раздел на наградите – професионални фотографи.

Бленуваната титла “Фотограф на годината” беше връчена на британката Алис Томлинсън за нейната серия фотографии Ex-Voto, с която тя спечели 25 000 щатски долара.


Проектът й бе отличен от журито заради прекрасното изпълнение, техническата прецизност и емоционалната илюстрация на пилигримството като пътешествие на откритията и саможертвата в името на една висша сила.

Томилсън бе избрана измежду 10-те победители в отделните категории за професионалисти, които също бяха обявени днес заедно със заемащите 2-ро и 3-то място във всяка от категориите. Отличени бяха и големите победители в разделите Любители (за най-добра индивидуална снимка), Младежи и Студенти.

Долетелите специално за церемонията в Лондон победители получиха фотографска техника от Sony и право да участват в албума на победителите, както и в изложбата на Sony World Photography Awards 2018, която се открива днес в Съмърсет Хаус, Лондон.

Кандида Хьофер, която бе отличена за изключителен принос във фотографията, също присъстваше на церемонията, за да получи наградата си.