Посланик Шин Бу-нам ни посреща на входа на резиденцията, сгушена в едно особено уютно кътче на Бояна. Гледката е възхитителна, а тишината навън дори малко обърква. Само преди минути си в хаоса на бул. България и след няколко завоя се озоваваш на различно място – притихнало, спокойно, приглушено, закътано; а някъде долу града ври и кипи, забързан, все едно кой знае какво се случва, какво ще се случи и какво зависи от него, а може би не знае, че нищо чак толкова не зависи от бързината, пустият му шумен и припрян град.

Закуската е сервирана, а това е първата ни закуска от проекта на Дарик “Закуски с посланици”, който правим по повод 25 години Дарик радио.

Винаги сме искали да поговорим спокойно с ръководителите на дипломатическите мисии в България, но не класическо интервю, а разговор в друга обстановка. Стори ни се, че закуската е подходящата такава. Пък и закуската е начало на деня. В някакъв смисъл едва ли има по-хубаво и по-мило нещо от това да направиш закуска за някого, да поканиш някого на закуска, въобще да закусваш с някого, а не сам. И така – защо не закуска, казахме си, тя е начало на деловия ден, но и в същото време момент да поговориш, да помислиш какво очакваш не само от деня, но и от времето напред.

А и аз винаги съм харесвал нациите, които обичат да закусват навън. Харесва ми, че стават рано и зачитат закуската като важен момент от деня, а не само обяда и вечерята. И затова, без кой знае какви други размисли за значението на закуската като такава, освен великата реплика на Франсис Бейкън, че “надеждата е добра закуска, но лоша вечеря”, поехме на път с новия Hyundai IONIQ Hybrid, за да видим какво ще закусваме днес. И за какво ще си говорим.

Негово превъзходителство посланик Шин Бу-нам влиза директно в темата за Дарик радио и разговора започва, докато поръчваме. Кафе или чай? Чай, разбира се. Ухае невероятно. “Слушам радио в колата всяка сутрин, когато отивам на работа. Най-често слушам Дарик или класическа музика. Дори да не разбирам всичко, но винаги слушам.”

Константин Вълков: Закуската днес не е южнокорейска?

Посланик Шин Бу-нам: (смее се): Да, точно така, това е закуска в европейски, международен стил, така да се каже. Но трябва да отбележа, че има български привкус. Може да видите българския мед, който е един от най-добрите в света. Доматите също.

Посланикът обясни, че обикновено закусва по този начин – не с традиционна южнокорейска закуска. Обича много хляб, масло и български конфитюри.

Вечерта е различно, корейските вкусове са по-разпознаваеми тогава, особено, когато вечеря вкъщи. Тогава предпочита корейска вечеря.

Шин Бу-нам е в София от май миналата година. Като в повечето държави, той получава назначение от своето министерство на външните работи, макар че е възможно и сам да кандидатства за определен град, където би искал да бъде посланик. За някои места има голямо съревнование, разказва посланик Бу-нам. Когато разбрал, че ще идва в България, започнал да чете книги за България, много новинарски източници. “Бях впечатлен колко важни, освен бизнес отношенията, са културните връзки между двете страни. Тук има немалко български ученици, които искат да учат корейски. Особено в Софийски Университет, където има корейски културен департамент, а също така и в 18-о училище в София, където има специализирани паралелки. Това училище е с дълга история в тази посока. Повече от 270 деца учат корейски, това не е малко, от първи до 12 клас.

КВ: Относно бизнес връзките?

Шин Бу-нам: Имаме корейски инвестиции, например соларните панели, инвестицията е в размер на около 500 милиона евро. Също така има корейски инвестиции в селскостопански производства в България. Особено за сирене около Варна, за гъби около Велико Търново. Има и търговски взаимоотношения, естествено. Разбира се, най-вече Hyundai и Samsung.

В един момент разговорът минава към южнокорейските стереотипи, които – независимо за коя страна става дума – винаги са интересни. Ето един, първият, който се набива на очи. Има южнокорейски обичай, според който децата се считат за навършили една годинка в деня на тяхното раждане.

Шин Бу-нам: Да, така е, в нашите калкулации така се получава” (смее се). И допълва: “Нали знаете, когато ви запишат в училище вие не сте нулев клас, ами първи клас, така и с раждането.” И понякога калкулациите се объркват, особено в международен план, разсмяхме се заедно с посланика, но вероятно идва момент, винаги идва, когато така е много лесно да се извади една година и да бъдем една година по-млади.

КВ: Южна Корея е най-големият пазар в света за пластична хирургия. Разкажете ни повече за това.

Шин Бу-нам: Не съм сигурен, че е номер 1 в света, но имаме много доктори, които се занимават с това, тъй като южнокорейските дами се интересуват от външния си вид. Опитват се да имат най-добрите козметични продукти например. Също така се интересуват и от пластична хирургия.

През 2015 година списание New Yorker обяви Сеул за световната столица на пластичната хирургия. Тогава материалът започваше с нещо от рода на “ако искате да се почувствате недобре относно външния си вид, идете в Сеул, където всички – мъже и жени – изглеждат страхотно, като принцове и принцеси от анимационни филми”. Или нещо подобно. Не си спомням точно, цитирам по памет, но началото запомних. Помня също, че при търсенето на работа, едно от категоричните изисквания е към автобиографията да бъде прикачена снимка. В Съединените щати и към момента има най-много пластични операции, но спрямо брой на глава от населението, Южна Корея се класира на първо място. Предполага се, че всяка трета жена в Сеул е минала под ножа.

Закуската ни с посланика на Южна Корея в България минава на друга тема, разбира се, стереотипите за всяка страна предполагат хубавото скачане от тема в тема, докато пием трета чаша зелен чай.

Преди да говорим за друго, посланикът ми припомня, че Южна Корея има и добре развита козметична индустрия, а само преди няколко дни в България е открито представителство на компанията Beauty Bakerie.

КВ: Казват, че жителите на Токио, както и жителите на Сеул, спят най-малко от всички жители но големи градове по света. Защо не си доспивате вие корейците?

Шин Бу-нам: Вижте, това не винаги е така. Вероятно причината е, че Сеул е много голям град. Десет милиона души живеят там. Придвижването отнема време.

КВ: Много интересно е друго, което прочетох, че кръвната група играя важна роля. Още при рождение се класифицират, ако може така да се каже, по кръвна група. Даже било важно кой за кого се жени, така ли е?

Шин Бу-нам (смее се): В някакъв смисъл, да. Имаме стандартната класификация на кръвни групи, това е научно определена класификация. В допълнение към това смятаме, че всяка кръвна група има своите отличителни характеристики. Говорим за черти на характера. Като започнете от интроверти и екстроверти, както и що се отнася до смелост, до кураж, много неща.

Експериментът ни с тази закуска продължи дълго, понякога наистина е невероятно как само мястото на срещата и времето от деня може да повлияе на темите на разговор, особено когато става дума за разговори с дипломати. Една особена червена усмихната нишка присъстваше в целия разговор. От предстоящите олимпийски игри в Южна Корея та чак до извитите покриви на къщите там, които приличат на усмивка.

Двадесет и третите зимни олимпийски игри ще са в Пьонгчанг, Южна Корея. Иновациите, да бъдем коректни – техническите иновации, които се готвят, ще бъдат наистина впечатляващи. Посланикът на страната в България разказа, че организаторите са си поставили за цел това да са едни от най-впечатляващите олимпийски игри в историята на зимните спортове. Игрите ще се състоят между 9 и 25 февруари 2018 г. За разлика от други олимпийски игри, особено летни такива, тук съоръженията са почти изцяло готови. Междувременно Международният олимпийски комитет включи четири нови дисциплини в програмата на зимните олимпийски игри – дисциплината биг еър в сноуборда, смесени двойки в кърлинга, масов старт в бързото пързаляне с кънки и отборни състезания в ски-алпийски дисциплини.

Шин Бу-нам: Спортът има за цел да сближава хората, да се разбират по-добре. Когато отношенията между страните трябва да бъдат подобрени, често спортът идва на преден план. Напомня ми на пинг-понг дипломацията между Китай и САЩ от 70-те години на миналия век. Сигурен съм, че олимпийските игри ще допринесат за мира и стабилността в региона.

Важно е също така, че на тези олимпийски игри ще представим много нови технологии. За първи път ще има достъп до 5G; също така изключително софистицирана система с хорограми – вероятно откриващата церемония ще бъде базирана на тях; не на последно място и много персонализирани интернет опции.

Поговорихме и за кимчи, едно от основните традиционни корейски ястия. Както ще прочетете навсякъде, корейците смятат, че дълголетието и красотата се дължат на благоприятните върху човека свойства на кимчи. Кимчи представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле и наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки – лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други.

КВ: Кое е българското ястие, еквивалент на кимчи тогава?

Шин Бу-нам: За мен това е шопската салата. Харесвам много розовите ви домати. Разбира се и киселото ви мляко, толкова е популярно в Южна Корея, за нас киселото мляко значи дълголетие.

***

“25 закуски с посланици”. Проект на Дарик/egoist.bg и Hyundai

Представяме серия от нетрадиционни интервюта с ръководители на дипломатически мисии у нас.

Екипът на Дарик радио гостува в посолствата на 25 страни за закуска с посланици.

Екипът на Дарик радио пътува с Hyundai IONIQ – първият в света автомобил с три електрифицирани задвижвания.

IONIQ Hybrid комбинира бензинов и електрически двигател за максимална мощност във всеки един момент с намален разхода на гориво и вредни емисии.

IONIQ Plug In осигурява на чисто електрическа мощ с обхват над 60 километра или хибриден режим на задвижване. След изчерпване на капацитета на батерията тя може да бъде лесно презаредена. В случай, че не ви се спира можете да продължите благодарение на бензиновия двигател.

IONIQ Electric предлага напълно електрическо задвижване с използване на литиево-йонна полимерна акумулаторна батерия за максимален обхват от над 250 километра. Моментално достъпният максимален въртящ момент се осигурява от електрически двигател комбиниран с  едностепенна редукторна предавателна кутия.

Повече тук: Hyundai.