С десетки хиляди последователи в социалните мрежи и статут на рокзвезди виртуалните поети превземат литературните пазарине само в световен мащаб, но и на родна почва. Защо поезията се измести онлайни какво е нужно, за да накараш хиляди не само да харесат творбите ти в инстаграм, фейсбук или тъмблр, но и да дадат париза хартиения вариант?

Една от основните цели на социалните мрежи еда дават възможност да потребителите си да споделят. Да споделят какво са яли,къде са били, с кого са били и какъв звук е издало бебето им. Но се появяваткреативни млади хора, които разчупват клишетата на някои от платформите. Прединяколко години в инстаграм се появява група хора, познати повече като Instapoets. Вместо снимкина храна или селфита обаче те споделят кратка авторска поезия. Стилизираноизображение с текст на късо стихотворение се оказва един от успешните пътищакъм сърцето на потребителите. Или стилизирано изображение с хайку. Основното,което характеризира Instapoets е не само краткостта на стихотворения им, но и искреността им. Ясно е,че тук не става дума за следващия е.е. къмингс. Поезията на виртуалните поети ебез претенциите за висок стил и тежка литературна стойност. Онова, на което тязалага е асоциирането на четящия с прочетеното.

Виртуалните поети са ново поколение поети,които познават инструментите на времето, в което живеят и схващат силата насоциалните мрежи. Техните читатели са именно там – хора близки до тяхнатавъзраст, близки до интересите им или поне до емоционалния им свят. Хора, готовида дадат пари, за да прочетат книгите им. Обединяването между нови и стариканали за достигане на повече читатели изглежда върши работа. Виртуалните поетиуспяват не само да натрупат последователи, които да следят публикациите им, нои да се преборят за продажби на литературния пазар. Който, що се отнася допоезия, е трагичен. Пуст. Беден. Гол. Мрачен. Мордор.

В България инстаграм поети няма. Ако има, да ме извинят, но несъм чувала за тях. За сметка на това няколко фейсбук поета счупват бравометъраи разпродават стихосбирките си тираж след тираж. Началото постави ИлиянЛюбомиров, известен също така с псевдонима си Августин Господинов. Неговатастраница Letters of flesh е първият популярен виртуално продукт, който се представя също толковауспешно и на реалния книжен пазар. Ежедневните публикации на романтична поезияи закачливата и постоянна виртуална интеракция с последователите на групата,направи Любомиров един от най-купуваните, харесвани и оплювани поети запоследните години. (В момента поне трима души рязко започват да смятат, че съм сериознотъпа, щом наричам Илиян поет,  да са живи и здрави).

Кои са останалите виртуалните поети?

По света …

Lang Leav

Млада дама от Нова Зеландия, която е сред пионерите на обществото на виртуалните поети. Първата ѝ стихосбирка Love & Misadventure излизапрез 2013 година като онлайн издание,но читателският глад към нея е зверски. Няколкогодини по-късно Leav е горд автор на петстихосбирки, всяка една от които по-успешна от предишната. Говорим за над300 000 продадени копия САМО от първите ѝ три книги.

В момента последователите на Lang в инстаграм са 297 хиляди.


Rupi Kaur

Друга млада дама, но този път от Торонто, която освен като поетеса се изявява и като фотограф. Kaur е едва на 24 години,но вече се е превърнала в модел за подражание на хиляди жени от цял свят,заради смелостта на говори за проблеми, засягащи много хора. В поезията ѝ ставадума за насилието над жени, за превъзмогването на страха да бъдеш, какъвто си,за борбата с предразсъдъците на останалите, за унижението някой да те съдиединствено заради цвета на кожата ти. Засега Kaur има издадена само една стихосбирка, която носизаглавието Milk and Honey.

В момента тя има 673 хиляди последователи в инстаграм.


TylerKnott Gregson

Един симпатичен мъж се включва в играта. Той е от САЩ и също се изявява в различни сфери на изкуството. Започва да публикувахайку в инстаграм профила си още през 2009 година. Поезията му често е написана на ръка,което е колкото авангардно и лично, толкова и на моменти неразбираемо, защоточестно – не може ли да пише по-четливо?

В момента инстаграм последователите му са 303 хиляди.


…и унас


АвгустинГосподинов

Красивото момче, което пробуди демоните на българската поетична сцена, като написа книга, която продава тираж след тиражслед тираж… И която кара възрастните литературни критици да се будят изпотенипосред нощ, чудейки се как е възможно това. Очевидно е възможно, защото ИлиянЛюбомиров има почти 22 хиляди последователи във фейсбук страницата си Letters of flesh и две крайно успешни стихосбирки.


РалицаГенчева

Страницата на Ралица Генчева – Charly Wilde – едобре позната на 25 хиляди души, които следят публикациите в нея. Този интересобнадеждава младата поетеса и тази година тя издаде в книжно тяло дебютната систихосбирка Този път, за да ме чуеш. Няколкоторазпродадени тиражи говорят сами за себе си.


КонстантинТрендафилов

Новият представител на движението млади и фотогенични поети поддържа страницата Мърлявият блог на един спретнат човек, имаща 26 хиляди последователи. Дебютната мустихосбирка За кого се сещаш, когато сесещаш за някого имаше бляскава премиера и предизвика бляскави продажби. Иразбира се, противоречиви реакции сред литературните критици.

Един от основните доводи, които противницитена виртуалните поети използват във войната срещу тях, е съмнителното наличие налитературни качества в този тип поезия. Нейната опростеност и сравнителнаталипса на стихотворна форма отблъсват цените на висока поезия, но привличатмасово останалите читатели. Изкуство ли са личните мисли и преживявания,подредени в стихотворение? Гандалф да е на помощ на онзи, който дръзне даотговори на този въпрос.

Издаването на поезия е нерентабилно инесигурно занимание, което рядко вещае нещо друго освен духовна удовлетворености материална ощетеност от резултата. На този етап поезията частично се е върналав играта с продажбите на книги. Стана ясно, че хората, които лайкват постоветена българските виртуални поети, са готови да дадат пари за тях. И го правят.Значи ли това, че за да се продава добре една стихосбирка, почвата за нея трябвада бъде подготвена предварително онлайн? Да. Означава точно това.

На пръв поглед изглежда лесно – пишеш залюбов, ако е възможно за нещастна такава, избираш си онлайн платформа изапочваш да публикуваш, стискайки палци профилната ти снимка да е достатъчнолицеприятна, за да не отблъсне читателите ти. Но във времена, в които всеки енякакъв вид творец, който е убеден в уникалността на таланта си, виртуалниятсвят е задръстен с поети. И успяват само най-находчивите.