Не е най-разумното нещо на света да караш Ducati и да извадиш айфона си, за да видиш колко е часа. В движение. Това сигурно е една причина, поради която онези, които носят часовници на китката, харесват и мотори. Моторите останаха едно от малкото места, където обстоятелствата те принуждават да направиш нормалното – да видиш колко е часа на китката на ръката си. А не на екрана телефона си.

За да видим кое е нормално – китката или смартфона – трябва да направим експеримент. Какво се случва при зададен въпрос “извинете, колко ви е часа?”.

Посетителите на ресторанта могат да избират къде да седнат, навън времето беше сравнително хубаво, подухваше. Обедното меню на Ракета беше извадено, мястото се пълнеше постепенно. Повечето хора бяха избрали да бъдат вътре, затова реших да стрелям там. Масите вътре са предимно за четирима, на по-високите в началото на ресторанта има по шест стола. Една от масите, голямата, събрана от три-четири по малки, беше празна.

Започнах с първите хора, които познавах, за да разберат останалите, че съм добронамерен и правя скромно проучване. За да не ви бавя с резултатите, нямаше нито един с часовник. Разбира се, нагледах се на екрани на смартфони. Не знам дали разбрах точно колко е часа, липсата на малка и голяма стрелка винаги ме обърква. Сервитьорите също се струпаха около мен, петима или шестима, нито един от тях не носеше часовник. “Сигурно смяната минава по-бързо,” опитах да се пошегувам. 

Смартфоните победиха, колко жалко.

Всеки път, когато ми се обадят, че мога да тествам часовник за няколко дни, изпитвам вълнение, което е абсолютно необяснимо. Но това е. Този път е Fastrider Chronograph Black Shield на Tudor, който е поредна рожба на партньорството между Ducati и Tudor, което започна преди 5 години. Часовникът е вдъхновен от новия XDiavel на Ducati и се разпознава мигновено – отличен черен мат, керамична каса, каучукова каишка и червени акценти, които напомнят на супермотора на Ducati. Не подминавайте керамичната каса, защото тя е ключов акцент – моноблокът е устойчив на драскане, каквото се случва неминуемо, когато си 24 часа с часовник на ръката, както и аз. Не мога да свалям часовника си за сън, плуване, игра на футбол или каквото и да било – или го нося непрекъснато, или не става. Автоматикът е с 46-часов резерв, механизъм Tudor 7753 с дата и хронограф.

Керамичната каса се появи за първи път на часовник на Tudor през 2013 година, когато пак присъстваше на един от моделите, плод на сътрудничество между Ducati и Tudor. Интересно е, че (макар логата на Ducati и Tudor да са близки), ко-бландирането тук е деликатно. Най-отчетливото Ducati лого е на гърба, навярно защото – припомнят специалистите – колаборациите в часовникарския бизнес, за разлика от тези в модата например, рядко работят добре.

Часовникът има отличен монохромен дизайн с подчертан спортен характер, но въпреки това елегантен за практически всеки тип облекло. Вярно, този Tudor ще изглежда феноменално с черно кожено яке, но в същото време е отличен и за блейзър с бяла риза. Възможно е на пръв поглед часовникът да е с консервативен дизайн, но всъщност това е голямото му предимство – изчистен, рамките на хронографните циферблати и детайлите на стрелките са интересни архитектурни решения, а червеният скоростен цвят придава усещане за екшън. Датата, нещо важно за мен, тъй като проверявам поне по няколко пъти дневно – така съм свикнал – е на четивно място между 4 и 5 часа.

Що се касае до механизмите, тук е другата съществена особеност. Беше време, когато (освен визуалната) разликата между Rolex и Tudor беше точно в механизмите. Rolex използваше механизми, създадени в самата компания, Tudor не разработваше собствени. Преди две години Tudor обяви, че започва да работи със собствени механизми за някои от моделите си и макар все още да няма разработен хронограф механизъм, автоматикът 7753 е отличен и разполага с уникални за модела специфични разработки.

Харесвам часовници, които са с диаметър на касата около 40 мм, тъй като другите ми изглеждат прекалено видими, изискващи внимание, бъбриви някак, но този Tudor, макар и с 42 мм диаметър, има онази добре сложена каишка, която приляга добре на китката и сякаш прикрива големината. Разбира се, 42 мм едва ли може да се нарече голям часовник, като добавите и приглушения дизайн, предимствата на този модел са отчетливи. Кожена каишка е налична за всеки от моделите. Стандартната каучукова някак приляга по-добре.

Маркерите за часовете и стрелките са покрити със SuperLumiNova, което позволява четивност на тъмно, но абсолютно черния дизайн на часовника понякога затруднява това. Друга особеност, която е важна за някои, за други – не. Когато се събудя нощем, веднага поглеждам към китката – часът трябва да отчетлив. Не си представям как светвам целия дисплей на смартфона си, за да видя колко е часа. 

Всъщност точно този Tudor, веднъж сложен на китката, може да бъде една от онези импулсивни покупки, от които няма връщане назад. При цените на някои смартфони колкото почти половин качествен часовник, остава загадка защо трябва да инвестираш в нещо, което сменяш всяка година. Ако един от доводите е, че показва и часа, хм…

Официален представител на Tudor за България: www.besha.bg