Новият семеен V60, реално шестият нов автомобил, който Volvo представя откакто компанията е собственост на китайския гигант Geely, е впечатляващ. Агресивен дизайн, премиум оборудване и мощни двигатели – съгласно стратегията на Volvo за електрификация на всеки нов модел от 2019 г., новото V60 ще се предлага с две опции за задвижване чрез Plug-in Hybrid технология – новият бензинов двигател T6 Twin Engine AWD с 340 к.с. комбинирана мощност и T8 Twin Engine AWD с 390 к.с. комбинирана мощност.

Както и при останалите премиум марки, SUV-моделите са основна причина за растящите продажби. V60 обаче е традиционен за Volvo, част от сърцевината и ДНК на марката. Очаквано при V60 се залага на класиката – т.нар. семейно комби, представено за първи път на автомобилната алея пред типична семейна къща в Стокхолм, за да припомни традициите на компанията в производството на семейни комби автомобили и да наблегне на многофункционалния дизайн на новото V60, специално създаден да отговори на всички потребности в съвременния семеен живот.

Моделът попада в пряка конкуренция с A4 Avant на Audi и 3-Series Touring на BMW, като на практика наследява изключително успешния V70 на Volvo.

„Собственикът на семейно комби от поколения наред е важен клиент за нашата компания. Новото V60 почита тази традиция, но също така я издига на следващо ниво“, заяви Хакан Самюелсън, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Cars.

Новото V60 споделя SPA платформата (Scalable Product Architecture), позната от новото ХС60 и серията 90 на Volvo, чиито модели са основната движеща сила за рекордните продажби на компанията през последните няколко години. V60 на основата на SPA задава нов стандарт в класа на средноразмерните премиум комби автомобили, с луксозен интериор, свързаност, модерни системи за безопасност и технологии за подпомагане на водача.

Базираната в Гьотеборг компания реновира и модернизира продукционните си линии за повече от 11 милиарда долара, откакто бе закупена от Geely. През 2010 година китайците купиха Volvo от Ford Motor Co.

Световният дебют на новото V60 е а на автомобилното изложение в Женева този март.