Ако си от поколението, израснало с анимационните филмчета от края на 80-те и началото на90-те, няма начин да не помниш Волтрон – защитникът на вселената, гигантскиятробот от планетата Арус, сформиран от пет робо-лъва.

След няколко опитаза рестартиране на анимацията, повечето от които приети и изпратени с неособено добри реакции и много прозяващи се деца (и възрастни), великата анимация от края на 80-те се завръща с пълна сила в Netflix. Бюджетът на Dreamworks изглежда добър,тъй като героят на Кийт се озвучава от Стивън Юн (познат ни още като Глен от The Walking Dead), който надали би се включил без подобаващо заплащане. Днес анимациятаноси името Voltron: Legendary Defender и хемотдава почит на оригиналните серии, хем осъвременява персонажите сналожителната напоследък политическа коректност, която дава повод на хората да говорят.

Преди да заговоримза политическа коректност и да се появят първите възмутени пуфтежи, е редно даспомена, че новите 11 серии разказват по вълнуващ (най-вече за децата, разбирасе) начин старата история на Волтрон, но този път има много хумора.Той, разбира се, е предимно детски и в силен аниме стил, но внася приятнадоза свежест в приказката за войни, роботи и зли извънземни. На места даже лекосе прекалява с насилени смешки, особено по повод страхливостта на Хънк (героитеса смели, а Хънк по три пъти на епизод говори за отстъпление и иска да сепредаде). А ако името Хънк не ви говори нищо – позволи да ти припомня.

Волтрон се сформираот пет лъва, които се управляват от следния екип:

Кийт – командир,пилот на Черния лъв, формиращ тялото и главата на Волтрон

Ланс – пилот наЧервения лъв, формиращ дясната ръка на Волтрон

Пидж – пилот наЗеления лъв, формиращ лявата ръка на Волтрон

Хънк – пилот наЖълтия лъв, формиращ левия крак на Волтрон

Принцеса Алура –пилот на Синия лъв, формиращ десния крак на Волтрон

Свен – пилот наСиния лъв преди Алура

Днес екипът е осъвременен, като образът на норвежеца Свен е заменен от японеца Широ (ШироганеТакаши) – герой от старата японска анимация Go Lion!, първообраз ивдъхновение за създаването на Voltron. В новитеепизоди Широ е лидерът на групата, Кийт пилотира Червения лъв, а Ланс – синия. Променитепри тях обаче не са нищо в сравнение с тези при принцеса Алура и Пидж.

Принцеса Алура,която в познатите нам серии беше руса, синеока, с бяла кожа и розово екипче,днес продължава да е синеока, но вече е чернокожа, с бяла коса и нестеротипеноткъм цвят боен екип (както беше в Power Rangers – жената с розова маска, азиатският персонаж – с жълта, чернокожият – счерна). Тези промени не пречат на персонажа ѝ, но ако поровиш из интернетфорумите ще попаднеш на два солидни аргумента, които бих синтезирал така: „Откакъв зор?!” и „А защо не?!”. От една страна е досадно, когато във филмите идори детските анимации героите започнат да се променят откъм раса и пол, но пъкв крайна сметка това са просто развлекателни произведения – какво толкова естанало?

Повече дискусииобаче предизвиква Пидж. В сериите от 80-те Пидж е момче на 12-13 години. Днес Пиджпак е момче, но този път затворено в тялото на момиче и почти никой в екипа неподозира това. В сценария дори липсват обръщения в трето лице и не се говори за нея или за него. И макар никъде в сериалчето да не се казва думата трансджендър, Пидж дава ясно да се разбере в 6-и епизод, че той всъщност етя, след като чува командата Man up!. Там Пидж казва:

I need to come clean, and I’m afraidthis may change the way you all think about me. Just so there are no secretsbetween us anymore – I can’t “man up”.I’m a girl. I mean, I can “man up”, because that’s just a figure of speech, Idon’t have to actually be a man to “man up”. I just have to be tough.

Признанието на Пидже посрещнато с различни, включително комични реакции, но всички са единодушни,че това не променя нищо. Коран, кралският съветник в семейството на принцесаАлура, се учудва, че изобщо е трябвало да мисли Пидж за момче (аз също някогасе чудех от какъв пол е), а Широ мъдро заявява, че да приемеш себе си тепревръща в по-добър воин. Ланс пък, който тъкмо се е събудил след травма, лекочупи четвъртата стена  с репликата си: Чакайте малко, Пидж е момиче, азамъкът е космически кораб?! Колко време съм спал?!

Оттам нататъквсичко продължава, все едно нищо особено не се е случило. И наистина –случило ли се е нещо кой знае какво? Дали на децата, които все пак би трябвалода са основната аудитория на тази анимация, ще им кипне, ще се възмутят и щеспрат телевизора, защото даден персонаж е такъв?

Тъй като обаче Voltron се следи и от по-дърти хора, които ги гони носталгията (като мен) и евъзможно някой от тях да е разгневен на подмяната, породена от желанието заполитическа коректност, следващата сцена ще ги удари право в носталгията.Замъкът-кораб излита с познатите на всеки малък фен думи: Activate interlock. Dynotherms connected. Mega-thrusters are go.

Феновете като цялоприемат добре въпросните промени и отзивите за Voltron: Legendary Defender сапреобладаващо позитивни, благодарение не толкова на политическата коректност,колкото на добрата работа, която екипът е свършил, за да създаде новите епизоди.Може да се каже обаче и че Voltron: Legendary Defender е простосвоеобразен ъпдейт на Voltron: Defender of the Universe, койтодалеч не открива отново топлата вода.

Въпросът обачеостава – има ли нужда от намесата на политическата коректност дори в детскитеанимации, или това е напълно нормален и разбираем начин децата отрано дасвикнат, че няма значение от каква раса, пол и сексуалност си, стига да сидобър човек? В крайна сметка, нито това, че Алура е чернокожа, нито това, чеПидж е трансджендър се натрапва в основния сюжет. Расата и полът на героитенямат влияние върху техните решения и може би точно в това е златната среда нанеобходимата (според мнозина) политическа коректност.

Най-правилниятотговор може би е на кого му пука? Това е анимация за деца, макар в нея даима и доста скрити послания, които само възрастните биха могли да разберат.Децата пък са необременени от омразата, която възрастните трупат с годините инадали ще се развълнуват много от това, че Пидж е момче, затворено в тялото намомиче. За тях е важно, че той/тя е смел пилот на лъв от Волтрон и по-скоробиха му/ѝ се дразнили за това, че носи очила, отколкото за това, че етрансджендър. И без това Волтрон е кажи-речи в цветовете на дъгата…

А ти? Би ли лишил своето дете от това да гледановите епизоди, защото един от героите е трансджендър?