Facebook вече не е най-готиното хлапе в класа. Сигурно не е кой знае каква голяма работа за услуга, която без притеснения брои ползвателите си в милиарди. Но тийнейджърите, досущ като дамите с къси поли, които предвещават че идва лято, също показват накъде духа вятъра на социалните промени. Едно време тъкмо 13-18 годишните подсказаха, че Instagram ще е следващото голямо нещо. От вчера въпросното нещо все по-забележимо се нарича Snapchat. Нова чат функция в приложението, вече активна, ще затвърди позициите на Snapchat. И това не са добри новини за Facebook.

Винаги идва момент в живота на една социална платформа, когато трябва да затвориш очи и с примирение да се качиш на някой от вагоните ѝ. За Snapchat този момент дойде още миналата година, когато ясно започна да се забелязва демографско разширяване на ползващите приложението й. Някак потайно Snapchat добавяше и добавяше нови функции, за да се отдалечи от това да е поредното приложение за размяна на съобщения и стигне до новата предпочитана дигитална платформа, която може да стане и лидер в споделянето на новини. Дори. Като добавим към това и незабравимия факт, че през 2013 година Snapchat отказа да падне в социалните обятия на Facebook срещу 3 милиарда долара, нещата стават още по-забавни.

Дигиталните балони днес надуват оценката на кампанията до 16 милиарда долара, може и така да е, но фактите са, че приходите за 2016 навярно ще бъдат около 300 милиона долара. В пореден опит да затвърди позициите, при това успешен, Snapchat обяви в блога си, че ъпдейтва чат сесията на приложението си, което вече (познахте) прилича доста на Messenger на Facebook. Новото? Вече е фасулска работа да изпращате снимки, кратки видео съобщения или да правите гласови обаждания до контактите си в Snapchat.

Досега навигацията в Snapchat беше вдъхновена от странната мания нищо да не е чак лесно и интуитивно. В медиите за пораснали често имаше игриви наръчници от рода на “как да използваме Snapchat”. Новата версия оправя този хаос. Видеоразговорът е лесна работа, да не говорим, че новата функция за скриване на вашето лице, но продължаване на гледане на отсрещната страна, наречена просто “watch”, винаги ще подхранва воайорските апетити в социалните мрежи. Новата версия е налична за iOS и Android. Старият Messenger на Facebook също е там.