При 1.2 милиарда мобилни телефони в Китай понякога е трудно да откриеш хора без устройствата в ръцете си. 24 часа в Далиен, крайбрежният китайски град, където се провежда “Летният Давос”, открива такива възможности в някои от по-малките (и не толкова малки) улици на града.
Ново проучване за това какво точно означава да си китаец се появява тези дни и е широко отразено в местната преса. Много от нещата, които за китайците преди са били тема “табу” или за които местните жители не се замислят особено, днес се появяват все по-усилено на бял свят. Вредният въздух, здравословното хранене, връзката със света, мащабното използване на Интернет и навлизането му в живота – все теми, които днес в Китай местните обсъждат разпалено. Промените са очевидни. Младите хора са все по-образовани, особено в научни и математически области, твърди изследването. Това ще доведе до иновации в различни сфери. Втората причина за промяна в начина на живот и мислене на китайците е глобализацията – все по-често местните жители се впускат в надпревари и предишен затворен Китай, днес е по-отворен към света откогато и да било. Като резултат – международното съревнование е тема на разговор и младите са част от бързоразвиващия се и конкуриращ се свят. Това, разбира се, ги променя като характери, променя поведението им, интересите им.

Далиен, Китай, фотография: Константин Вълков

Част от проучването, което вестник Chila Daily публикува днес в обширен материал на първа страница, е проведено в микро-блогинг платформата Sina Weibo, където около 7300 респондента отговарят, че основни черти на китайците сега са иновативност, производство, дисциплина, патриотизъм, вяра в семейните ценности. Нищо неочаквано, ще кажете. По-надолу в проучването се забелязват и други характерни черти, които с годините също са отличителна черта – приятелски настроени, усмихнати, лежерни. В навечерието на срещата, организирана от Световния икономически форум в Далиен, се разходихме по уличките на града, за да открием точно тези черти във всички, които гледат живота наоколо, а не през екраните на мобилните си телефони.