Народните танци стават задължителни в часовете по физическо възпитание и спорт. Изучаването ще започне още от първи клас, като до края на средното си образование учениците ще трябва да са усвоили стъпките на 22 хора.

Това предвиждат работните варианти на новите учебни програми за предмета “физическо възпитание и спорт”, публикувани наскоро от просветното министерство. Единственият чужд танц, който учениците от 10-и клас ще трябва да научат е сиртаки.

Пред Дарик радио Христо Димитров, създател на ансамбъл Българе и председател на Съюза на хореографите у нас коментира, че идеята народните танци да се изучават в училище е добра, но децата не трябва да бъдат оценявани. “Ако българските деца това не го знаят, би било лошо. Ние няма как да искаме в целия свят да знаят нашия фолклор като фолклора с най-богатата ритмика, при положение, че самите ние не го знаем. Това ще бъде част от физическото възпитание, то ще бъде по-скоро спорт. Не мисля, че това нещо трябва да подлежи на оценка. Мисля, че трябва да бъде за обща култура”, заяви той.

Според сегашните програми по физическо възпитание и спорт между 9-и и 12-и клас фолклорните танци изпадат дори като възможност за допълнителни часове. Според новите програми обаче и по-големите ученици ще продължат задължително с хората – от Шопско и Македонско, Охридско и Дайчово. А абитуриентите ще учат Копаница.

“Това трябва да бъде в образователната подготовка на деца, които се занимават специализирано с изкуства и танци. Ако се играе сиртаки, трябва да се играе и казачок, и полка, и мазурка”, коментира още Димитров.