През 90-те години LEGO е на крачка от фалита. Датската компания затъва в дългове, равняващи се на годишните им приходи. Напускат ги някои от най-добрите им кадри, модели конструктори се продават на загуба, броят части се увеличава от 6 000 на 12 000, което усложнява значително работата на дизайнерите и производителите. Регистрирани са загуби в размер на 23 милиона паунда, уволнени са над хиляда служители и компанията изживява някои от най-мрачните си времена (преди да започнат сериите им по StarWars през 1999 г).

Към тази катастрофа съумява да допринесе полякът Збигнев Либера. Той получава „тухлички” и фигурки от компанията за свой проект, който първоначално е LEGO ГУЛАГ. Установена практика на LEGO е да осигурява на хората на изкуството частите си безплатно.

Збигнев Либера използва по неочакван начин „скелетчетата” от серията с пиратите. Създава7 различни конструктора, от малки модели с фигурки:

до „крепостите”, в духа на компанията:

Един от „средните” модели представлява къща с пушещ комин и табела Duschen – душове.

LEGO концентрационните лагери включват пещи за кремиране, бесила, електрошокова терапия. Някои считат, че полякът Либера буквално е превърнал убийството в детска игра. Той отговаря, че замисълът му е друг: да посочи разликата между света от рекламите за децата и истинския свят.

„Иистинските лагери не са се появили от нищото. Германски компании са наддавали, получавали са разрешения за строеж; и физически, иинтелектуален труд е стоял зад изграждането на концентрационни лагери” споделя по повод това LEGO Норман Клийблат в книгата си Mirroring Evil: Nazi Imagery/ Recent Аrt.

LEGO концентрационен лагер е част от поредицата Urządzenia korekcyjne/ Correcting Devices, в която Либера променя образа на БарбиНегова е и инсталацията Body Master for Children Up to the Age of 9 – фитнeс уред за деца, при който тежестите са от хартия.

По комунистическо време в Полша Збигнев Либера е лежал година в затвора заради опит да дестабилизира властта. Творбите му са били представяни в Германия, Бразилия, САЩ и Италия.

Моделитеконцентрационните лагери LEGO са откупениот норвежки колекционер за 71 800 долара от Музея за модерно изкуство във Варшава, където се намират и днес.