Драмата на Netflix – Наркос, посветена на скандалния колумбийски наркотрафикант Пабло Ескобар, цитира шокираща статистика за цената на човешкия живот от търговията с наркотици.

Агент Стив Мърфи е в тоалетната на летището, когато вижда двама американци да смъркат кокаин. Отива към тях и ги пита дали знаятистинската цена на дрогата ипо-точно, колко хора умират за всеки килограм кокаин? “Шест живота- точно толкова струва”,отговаря агентът.

Това е сцена от сериала базиран на реалния живот на Мърфи – агент от Американската агенция за борба с наркотиците, който е изпратен вКолумбия, за да проследи иарестува Ескобар. Всъщност действието се разиграва още 1992г. Но наистина ли и сега евярно, че шест души губят животаси за всеки килограм кокаин в САЩ,пита журналистът на BBC ДжорданДънбар?

Създателите от Netflixсподелят пред него, че статистиката идва от източник от Американската агенция за борба снаркотиците, който не може дабъде назован. За щастие ЕлизабетЗили, ръководител на разузнаването в Колумбия по това време, се съгласява да бъда интервюирана от Дънбар.

“Наистина немога да ви дам конкретен отговор, но цифрата е изключително висока”, казва тя. “Ние никога не сме се доверявали напълно на статистиката, която получавахме от колумбийското правителство.” Потвърждаването на цифрите е трудно, добавя тя, защото Агенцията често се позовава на информация от втора или трета ръка,както и на информатори, които може да не санапълно надеждни.

Въпреки това есъвсем възможно цитатът на Мърфи грубо да се доближи до реалната стойностна човешкия живот за килограм кокаин през 92-ра. През тази година в Колумбия са станали над 28 000 убийства, докато в САЩ – страна с населениеседем пъти по-голямо – убитите са около 25 000.

Но има един проблем. Не се знае кои точноот тези убийства имат нещообщо с наркотиците. Сано Трий изследовател в тази област от Института запублична политика, обяснява: “Наразлични етапи във войната между Пабло Ескобар и държавата, взривяването на пътнически самолети е било обичайна практика. Как да броим всички тези жертви и има ли достатъчно свидетели, за да наредим парчетата заедно? ВКолумбия, хората не говорят, защото се страхуват за живота си.”

За да стигне доконкретно число, журналистът от BBC взема общия сбор на всяко убийство в САЩ и Колумбияпрез 92-ра, свързано снаркотици. Това ни дава общо 53 000 смъртни случая. За същата година ООН изчислява 92 тона кокаин произведен в Колумбия. Ако е имало шестсмъртни случая на килограм, това би означавало, че ще има нещо като половинмилион убийства, свързани с търговията с наркотици. И имайки предвид, че общиятброй на убийства в САЩ и Колумбия е 53 000 през същата година, цифрата шест смъртнислучая на килограм е далеч отреалната.

Освен това, девет години по-късно официалното изявление на американското разузнаване показва, че производството на чисткокаин в Колумбия е 700 тона, според Дейвид Мъри, старши изследовател отЦентъра за злоупотребата с наркотични вещества политически изследвания. “4 200 000 хора са загинали за тези 700 тона заедна година от 2001 г. в Колумбия. Това оставя следа от тела, а по същото време там е имало периоди на ужасяващонасилие и множество убийства”, казва Мъри.

Следва и окончателнотодоказателство, че шест смъртни случая на килограм е неточна цифра. През 92-ра, ако севключи всяко убийство извършено на земята, които спореднай-добрите налични данни е 437 000, все още няма да се даде достатъчно обобщение за шест убийства накилограм от колумбийски кокаин.

Това, което не е под съмнение е, че времето на Пабло Ескобар Колумбия плува в кръв. Цифрата на убитите скача от около 80 на 100 000 души годишно – в сравнение с един на 100 000 въвВеликобритания през 2012 г. и пет на 100 000 в САЩ. 

Смъртта на Ескобар е повратен момент заправителството на САЩ ивойната срещу наркотиците. Но проблемите на Колумбия са били много повече от простоедин човек. Убийствата остават много висок процент в Колумбия още 10години след смъртта на Ескобар.

От тогава смъртнитеслучаи санамалели наполовина, ноКолумбия продължава да има един от най-високите проценти на убийства в света -15 733 през 2012 г., сравнение със САЩ,който е имал 14 827 същата година, въпреки че населението на Америка все още еседем пъти по-голямо.