Рядко ви хрумва, ала лятото идва от Австралия. Слънце, достатъчно място, повече плажове, че и една идилистична “road trip” – концепция, далече-далече от света тук. Впрочем, забавно е, когато разглеждате стари кадри или фотографии на австралийци на почивка, изникват ситуационни спомени тип “Оркестър без име” – пълно багажници с половината покъщнина, боси хлапета, хипарски прически, рокли тип пеньоар и какво ли още не. С едно изключение. Централно място в австралийските пътешествия заемал мотела. Предвид дългото пътуване почти винаги се избирал определен крайпътен мотел за нощувка. Австралийците на почивка през втората половина на миналия век са досущ като останалите летуващи с изключение на мотелите.

Мотелът, митологизиран в определени американски филми, почти винаги е един и същ – кадрите поне. Слънцето залязва и лъчите му блещукат по магистралата; неоновите надписи започват да светят; перденцата на стаите се размърдват; дори и да няма убийство винаги си мислиш за такова и т.н.

Всъщност, ако имаме избор, повечето от нас ще изберат хотел, как така мотел, но беше време (и все още е на определени места), когато мотел е била разумна и ценово достъпна версия. Мотелите се пръкват в началото на 20 век в Щатите и достигат в Австралия около 30 години по-късно. Истински бум преживяват през 60-те и 70-те години. Внимание – за онези години дизайнът им бил модернистичен, стаите – с телевизор и безплатни снаксове, демек било модерно да кажеш, че си на мотел, все едно лимитирано Airbnb.
Впускането ни в изследване на австралийската мотел-култура се сблъсква с двама колоси в жанра – Тим Рос, който е комедиант, но се занимава с още половин дузина неща, особено свързани с архитектура и дизайн; както и Брет Патман, който е фотограф. Брет винаги се е вълнувал от ключавата роля, която определени места имат в живота на хората, в оформянето на културната идентичност на една общност от хора в определен период от време.

Тим Рос, който – съвсем естествено – е прекарал детството си по мотели, пътувайки със семейството си, разказва: “Мотелите винаги са били символ на модерността. Тези мотели в американски стил се появиха в предградията и бяха за хората като вход към филм за Елвис. Този тип мотели завинаги останаха в психиката ни.” Сигурно затова Тим Рос се заровил в архивите на австралийската библиотека, за да издаде книгата “Motel”. Някои от мотелите, които Тим е подбрал за книгата си вече не съществуват, ала на помощ идва Брет Патман, който фотографира съвременни мотели. Колекцията му “Hotel Motel 101” включва – не е изненада – 101 различни мотела, намиращи се в радиус 100 мили от Сидни. Вдъхновението? Сериалът “Mindhunters”.

시드니를 기반으로 활동하는 사진가 브렛 패트만(Brett Patman)은 모텔 101곳을 찍었다. 그는 ‘Hotel Motel101’이라 이름 붙인 작업을 위해 호주의 흄 하이웨이(Hume Highway)와 사우스 코스트 블루 마운틴 사이에 자리한 모텔들을 정리하고 추려냈다.

Posted by 라온 아트컬처 프로젝트 on Friday, 27 March 2020

 Фотографии: Базираният в Сидни фотограф Брет Патман е заснел 101 мотела. Той сортира и подбира мотели, разположени между австралийската магистрала Хюм и Сините планини на Южното крайбрежие.

Българската действителност тук започва от “Божур”, ама не списанието, минава през “Ихтиман”, ама не голф-игрището, та да стигне до “Изток”, ама не автомонтьорите. Това, с което ги помните, вероятно са безмитните магазини и ТИР-овете. За “Църна маца” не забравяме, как да забравяме.