Нещо толкова важно като монархията и конкретно дългогодишното владичество на Кралица Елизабет II не може да бъде покрито от сюжет в едва пет сезона, както изненадващо беше обявено в края на януари тази година от Питър Морган, създател и основен сценарист на Netflix поредицата “Kороната” (The Crown). В интервю за The Hollywood Reporter тогава той обясни, че по време на снимките на сезон 5 са осъзнали моментът като подходящ за край на драмата. Няколко месеца по-късно, през юли обаче обяви, че с цел справедливо поднасяне и цялостност на историята, следва да се придържат към първоначалния си план, а именно краят да бъде сложен със сезон 6.

“За да бъде ясно, 6-ти сезон няма да ни приближи във времето до настоящето, а ще покрие същия период в подробни детайли.”- поясни също Морган.

Но, да не избързваме толкова. Тепърва предстои да видим сезон 4, който се очаква да излезе на 15-ти ноември тази година. Всичко, което знаем за него с няколко исторически припомняния следва…

В първите два сезона ролята на младата Елизабет II беше изиграна от Клеър Фой, която заслужено спечели Златен глобус и Emmy за превъплъщението си. Незабравими останаха и образите на Ванеса Кирби като Принцеса Mаргарет и Mат Смит, изиграл младият Принц Филип.

View this post on Instagram

Cause and Effect. #TheCrown

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix) on

View this post on Instagram

Love or duty? Power or pride? #TheCrown

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix) on

В сезон 3 се насладихме на Оливия Колман, сякаш по подразбиране вече, в ролята на Нейно Величество Кралицата заедно с Тобияс Мензийс в ролята на Принц Филип и Хелена Бонам Картър пресъздала турбулентните периоди от живота на Принцеса Маргарет.

Носителката на Оскар за ролята си на Кралица Анна от “Фаворитката” (The Favourite) Оливия Колман ще бъде заменена за кратко от Клеър Фей в 4-ти сезон заради сцени, връщащи ни в 1947-ма година около честването на 21-вия рожден ден на Кралицата в Кейп Таун, Южна Африка.

Следващото поколение кралски особи също запазва актьорския си състав. Джош О’Конър се завръща като Принц Чарлз, както и Ерин Дохърти в ролята на сестра му Принцеса Анна.

Към образите от драмата в четвърти сезон се присъединяват дълго и хронологично чаканите Лейди Даяна (реално сезон след появата на Камила Паркър Боулс, по настоящем Херцогиня на Корнуол, изиграна от Емералд Фенел в сезон 3) и Маргарет Тачър.

Създателите и продуценти на сериала са във възторг от таланта на слабо познатата Ема Корин, която играе младата Даяна, Принцеса на Уелс.

“Ема е брилянтен талант, който ни остави в плен когато се появи за ролята на Даяна Спенсър. Тя не само носи невинността и красотата на младата Даяна, тя притежава, при това в изобилие, пълният обхват и динамичност за пресъздаване на тази изключителна жена, която от анонимен тинейджър се превърна в икона за своето поколение.” – споделя Питър Морган за кастинга на Ема Корин.

От друга страна, в ролята на Желязната лейди ще видим един съвсем не непознат образ oт “Досиетата Х” – Джилиан Андресън.

Очакваният нов сезон на поредицата обхваща периода от 1964-та година, когато Харолд Уилсън е избран за Министър председател, сребърния юбилей на Нейно Величество през 1977-та година, както и смътните времена за монархията от 80-те и 90-те години на миналия век. Тук, разбира се попада изборът и ерата на Тачър като Премиер на Обединеното кралство. Политическите събития по нейно време неизменно ще засегнат войната за Фолкландските острови и стачката на миньорите.

Без съмнение сватбената церемония на Принца и Принцесата на Уелс ще бъде представена в цял епизод, последвана от историята за раздялата и развод на двойката. През 2019-та година в Испания бяха заснети сцени, показващи кралската визита на младата двойка от 1983-та в Австралия, година след раждането на сина им Уилиам, който също ги придружава.

Разведената Принцеса Маргарет ще вълнува и през новия сезон с не рядко извънпротоколна глътка свежест. Очаква се да видим и прословутото нахълтване в Бъкингамския дворец на Майкъл Фейгън. Във втория си опит да достигне до покоите на Кралицата, Фейгън успява да прескочи 4.3-метровата ограда обграждаща двореца, да се изкачи по улуците и около 7.15 часа сутринта на 9-ти юли 1982 г. да приседне на ръба на леглото й, а ръката му все още кърви от счупения по пътя пепелник… Инцидентът с Маркус Сарджент, който изстрелва 6 халосни патрона по Нейно Величество докато тя язди 19-годишния си кон Бурмес по време на военния парад Trooping the Colour през 1981 г. също ще бъде част от сюжета, развиващ се шест седмици преди сватбата на Принц Чарлз и Даяна Спенсър, както обещава началото на трейлъра.

Що се отнася до новата част от актьорския състав за следващите два сезона (5-ти и 6-ти), лицата на кралските особи ще са Елизабет Дебики, която поема образа на Принцеса Даяна. Джонатан Прайс в ролята на Принц Филип редом до Имелда Стантън като Кралица Елизабет II.