Прекарахме безброй години в търсене на самоличността на енигматичния уличен гений Банкси. По-рано през годината се появи слух, че учени са установили кой се крие зад маската на майстора, използвайки техники, които обикновено служат за проследяване на серийни убийци. Други предполагат, че Банкси всъщност е жена, а трети твърдят, че цяла група от анонимни художници работят заедно като един. Сега отново страстите са нажежени, след като се появи интервю със заподозряния артист, пише Анна Кафола в Dazed.

В 4-минутното видео е от интервю за Channel 4 и предаването Shadow People от 1995 г. В него се вижда профила на мъж с тъмна коса и очила. И въпреки че чертите на лицето са размазани и не може детайлно да се определят, художникът говори за работата си под прикритие. Тъмната част на денонощието нося различна енергия в града, разказва той. Обичам, когато градът е тих.

Кадри показват как мъжът работи с шаблони и спрей върху стена. Клипът показва и едно от емблематичните творения на Банкси – Flower Bomber. Всеки път, когато видя небоядисана стена, получавам неистово желание да я запълня, добавя художника. За да се укрие от полицията, докато създава нелегалното си изкуство, на художника му се е налагало да се прави на ядосан или все едно повръщал върху ъгъла на улицата.

Преди месеци медиите заподозряха Робърт дел Ная или 3D от гениалната банда Масив Атак.

При обсъждане за работата с големите играчи в индустрията на арта, той отбелязва: “Реших, че не искам никога да направя галерия шоу. Саачи дойде при мен с много пари и аз му казах да се разкара”. И допълва, че не става въпрос за пари.

Аз не рисувам за критиците, споделя в интервюто.

Веднага се появиха и подозрения относно личността на мъжа. Става дума за художника Робин Гънингам, израснал в Бристол, където се намират и доста от графитите на Банкси. Според Daily Mail още през 2008-а художникът е идентифициран по снимка, направена 4 години по-рано в Ямайка. За Банкси се знае със сигурност факта, че е прекарал детството си в Бристол. Когато от вестника се свързали с хора от този град те потвърдили, че на снимката е Робин Гънингам. Но самият Робин отказва коментар.

Макар че самоличността на Банкси остава забулена в мистерия, най-интригуващи остават уличните му произведения. Става ти хубаво, когато се прибереш у дома, след като си готов, свършил си работа и си ги прецакал … и си стигнал далеч повече от това, което си искал да направиш. Чувството е страхотно. Предполагам, че затова го правя, споделя мъжът от видеото.