Танцът е тайният език на душата.

Марта Греъм 

Известно време не ми даваше мира въпросът “Какво ли правят всички онези артисти, чиито инструмент са телата им, по време на #lockdown в извънредното положение?”. Питах се дали творят, дали са мотивирани да стават всяка сутрин и акордират този прекрасен инструмент, с който разполагат и посредством който общуваме с тях, себе си и света извън сетивното. В същия този период с мен, сякаш прочел мислите ми, се свърза Коста Каракашян. Той тепърва ще бъде представян не по единичен повод тук, но държа да споделя, че това е едно от най-красивите ми запознанства с човек. Той е хармония. Той е усмивка. Емоция и финес… Следвайки питанията си от по-горе, неговата страст и копнеж към танца и хората, решихме да направим един #challenge и предизвикаме български танцьори да ни споделят свои домашни видеа в отговор на въпросите: Как танцуваш, когато никой не те гледа? Защо е важно да се движим в момента? Всички сторита с видеа и профили на изпълнителите можете да намерите в highlights на Instagram профила ни @egoist.bg . А в следващите редове искам да ви ги представя и да ги празнуваме днес, в международния ден на танца.

Коста Каракашян, личен архив

 Коста Каракашян

Режисьор, хореограф и танцов артист. Дипломиран бакалавър по танцово изкуство в Колумбийския университет, Ню Йорк. Като танцьор и хореограф, Коста е работил в Канада, Германия, Норвегия, Виетнам, Коста Рика, Япония и САЩ. Освен с танци, се занимава и с режисура на филми и музикални клипове, като през 2019 печели награда “Люмиер” от Канада за филма си “WAITING FOR COLOR” – документален танцов филм за насилието срещу ЛГБТИ общността в Чечня. Като артист, Коста изследва развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и преподаване. В момента работи по новия си танцов филм “Поглед от ръба” в колаборация със Стефани Ханджийска, заснет на 12 различни локации из България с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

Как танцуваш, когато никой не те гледа?

Когато съм сам се обръщам към фламенкото. За мен това е един изключително наситен и същевременно медитативен стил. Кара ме да се чувствам силен и във вътрешна хармония.

Защо е важно да се движим в момента?

Сега е перфектният момент всеки да отдели 5 минути и да потанцува на любима музика. Така можем да обърнем внимание и на тялото и ума едновременно.

Захари Нанков

Захари Нанков, личен архив

Един от най-емблематичните български танцьори. Многократен шампион и носител на десетки медали за България в стиловете хип-хоп и стрийт денс, преподавател, жури, хореограф на клипове и ТВ предавания. Наша страст. Ето защо:

Стефания Стоянова 

Тя танцува от 13 години, като в момента преподава в Студио “New Ex”. A за оnline уроци, следете Instagram профила й @styfinka и Street Dance School The center.

Вероника Братанова

Вероника Братанова, личен архив

Дипломиран Балетмайстор и Балетен педагог от Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” гр. София, както и собственик, хореограф и педагог на Школа по танци VeroniQue от 8 години. Предвид създалата се ситуация школата преустанови дейността си до края на извънредното положение, но в момента предлага онлайн обучения по танци и тренировки за малки и големи.

Стефани Ханджийска 

Хореограф и режисьор. Повече информация за нея можете да намерите тук и да я последвате в Instagram от тук.

Александра Драгова

Жана Пенчева

dragONakaPONY-on-Z-Festival-2019-Любляна

Жана е хореограф, танцьор и преподавател от България. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в програма Танцов театър и Хореография в Нов български университет, София. С изявени интереси към тялото и движението, тя продължава образованието си чрез серия от семинари в танцови практики и програми като Nomad dance academy и DanceWeb. През този период (2009 година) тя създава първото си парче – “Glass of love”. Следващи проекти: “Тouch down” 2010 и “Епизод IV – размисли през свободното време” 2011. Съосновател на Steam Room, НПО Гараж Колектив, член на Nomad dance academy – България и част от Хамалогика, Бургас. Като активен изпълнител участва в последните творби на танцова компания Дюн, България и нейните ко-продуцентски проекти.

В момента Жана работи с групи от различни обстоятелства и нужди, като се фокусира върху хореографията, изпълнението и преподаването. През последните години е заета с колективни хореографски сценични произведения – Отпразнувай! (2016) – с хора с различни възможности и бурлеск пърформанса “Неон” (2015). В периода 2018-2020 г., заедно с Александър Георгиев и Дарио Барето Дамас, са подкрепени от мрежата на LifeLongBurning с проектa-трилогия dragON. С първата част на проекта, хореографската работа dragON aka PONY е номинирана за награда ИКАР 2020 г. на Съюза на артистите в България.

Нейният последен самостоятелен, хореографски концерт “Six Love songs” подкрепен от Тризависим 2018, една инициатива на Гилдията на Съвременни изпълнителски изкуства към САБ в България. С него е номинирана за наградата ИКАР 2020, в същата категория.

Тасним Ялдани 

Тасним танцува от 3 години и се занимава предимно ърбън хип хоп и уакинг.

Честит международен ден на танца на нашите участници и всички, които ни даряват с този грациозен, безмълвен и личен източник на емоция!

***

…“There is a vitality, a life force, a quickening that is translated through you into action, and there is only one of you in all time, this expression is unique, and if you block it, it will never exist through any other medium; and be lost. The world will not have it. It is not your business to determine how good it is, not how it compares with other expressions. It is your business to keep it yours clearly and directly, to keep the channel open. You do not even have to believe in yourself or your work. You have to keep open and aware directly to the urges that motivate you. Keep the channel open. No artist is pleased. There is no satisfaction whatever at any time. There is on a queer, divine dissatisfaction, a blessed unrest that keeps us marching and makes us more alive than the others.”

Martha Graham