Терминалните книги (както ги наричам) или онези, които често ще видите из терминалите на всяко летище, едва ли ще отбележат спад в продажбите. Какво говорите. Точно обратното. Вечната гонитба за търсене на щастие, другар в живота или повишение в работата води и до вечното търсене на съвети и уроци как това да се случи по-лесно и по-бързо. И такива съвети дават терминалните книги –  “как да бъдеш щастлив в десет стъпки”, “как да бъдеш щастлив в девет стъпки” и подобни стъпки.


Обаче. И сред тези наръчници за изкачване в любовната и професионална стълбица, съществуват бисери, даже немалко. Господин Оскар Фернандес, който пише за математика откакто се помни, е автор на книгата The Calculus of Happiness. И книгата му е такъв бисер.

Това добре – авторът е готин, но за какво е книгата?

 

 

The Calculus of Happiness изследва как математиката влияе на здравето, финансите ни и – затаете дъх – любовта. Нещо повече. Оскар използва само математически познания от училище, добре де и от гимназията, за да ни разходи из няколко доста интересни и изненадващи резултати. Не вкарва неразбираема висша математика, спокойно. Примерно едно от правилата, които господинът-автор открива е как да избираме храна, която ще ни предпази от диабет. И това е свързано с математиката, да, наистина. Както и как да отслабнем. Да, пак е свързано с математическа формула.

Ясно, че личните финанси ще се управляват по-добре чрез математически познания и трикове, но Оскар Фернандес показва как дори избора на половинка в живота може да бъде математически отигран правилно. Да не говорим, че в сайта на книгата има безплатни онлайн-калкулатори, които позволяват да си играете с всякакви вероятности. Предстоят ви безсънни нощи, гарантирано.

Разбира се, Оскар Фернандес подхожда на уличен език, както става дума, математиката е разбираема и това е важно. Демек – наистина обяснява математиката като на дете. Подход, който винаги работи. Когато говори за онлайн запознанствата, Фернандес вкарва интересни математически сметки, които ни отварят очите за тази работа със случайните срещи. Подобни са и другите му теми. Но стига толкова. Останалото е в книгата.

Поръчайте: тук.