Когато се казваш Гейтс, Мъск или Трюдо правенето на добро е по подразбиране. Първият събра 1 милиард и ще ги раздаде на такива като втория да спасят света и човешкия род. Третият, ако може да стане президент на света, баща на всички нации и съпруг на всички жени, ще има същият ефект като единия милиард.

Обаче от време на време се появяват разни мъже и жени, а най-често деца, които са просто нечовеци с малките си гигантски постъпки.

Да си припомним пет случки от 2016, в които обикновени хора измиха срама от челото на избиващото се и полудяло човечество.

Хвани ме, можеш

Най-голямата веселба през 2016 – Pokémon Go. Най-голямата трагедия – Сирия. Събрани заедно правят най-силната кампания за годината. Постерите на сирийските деца, които държаха снимка на Пикачу с надпис Save me, I’m form #Syria бяха брутално силен шамар, който ни напомни колко далечни са нашия и техния свят от този свят.

Мъж и половина

1989, китайски площад, танкове, мъж с бяла риза пред тях. Сещате се. 2016, мексиканска улица, полицейски автомобили охраняват анти-гей демонстрация. Пред тях 12-годишно момченце с жълто-черна раирана тениска е разперило ръце и се опитва да ги спре. Чичо ми е гей и на мен не ми харесва, когато хората го обиждат. И когато нещо не ти харесва, излизаш на улицата и се опитваш да го спреш. Не пишеш коментари във фейсбук.

Букети, не бесилки

Спирка на метрото някъде в Канада. Мъж вади от джоба си въже, връзва го на възел и заплашва две жени с хиджаб, че това ги чака. Докато полицията го издирва на другия ден, група активисти стоят четири часа на същата спирка и подаряват цветя на всяка забрадена жена, която влезе в метрото. Не всичко е от Джъстин Трюдо, канадците сами са си го заслужили.

Една вода, моля

По-добре три хиляди души да са щастливидесет години, отколкото аз да съм щастлив по един час на ден, казва едно 9-годишно момче, което очевидное добре не само с математиката. Спестявал е от закуски цяла година, за да сикупи Xbox. Отказва се от играта в полза на цяло индийско село, което за 240долара ще има кладенец с чиста питейна вода. На това ли ги учат в училище?Дано.

Камък, ножица, хартия

Докато гледамекак Алепо се срива със земята, едно по-красиво Алепо на бъдещето беше изложенопрез цялата 2016 в нюйоркския Mmuseumm 2. Хартиеният модел на града е направенот 14-годишния Мохамед в мазето на къщата им, докато бомбите падат над главатаму. Макетът му е спасен и заедно с бежанците от ръка на ръка стига до Ню Йорк,а семейството на Мохамед се спасява в Турция. През 2017 Future Aleppo ще бъде изложен във Victoria and Albert Museum в Лондон каточаст от експозицията Future Design. Точно до него ще бъде и моделът на Норман Фостърза бъдещата централа на Apple в Купертино.Просто за сравнение.