Връзката със самите нас, тази на всеки със себе си, е доказано най-важната възможна, но и най-трудната такaва. Тя не е ограничена до интереси в определена сфера, не е фокусирана в определена част на ежедневието ни и не подлежи на избор. От тази връзка започва любовта и същата обуславя мирогледа. Тя е съвкупност от свързаността с вътрешния ни свят и тази с външния ни облик от плът, кръв и, според мнозина, излишни мазнини и несъвършенства. Връзка, страдаща от визията ни за телата, съизмерени с фотошопски стандарти и често част от списъка със задачи за доизкусуряване, отколкото физически изражения на вътрешния ни свят. Визия, налагана с години от красивите избрани лица и тела в медии и социалки. Но колко често всъщност, в стремежа си за постигане на нормативен идеал ние губим връзката със себе си, цялостта си?

Photo by Callum Skelton on Unsplash

Според проучване на OnePoll по поръчка на Fashion Retail Academy 57% на възраст между 18 и 24 години и 58% на възраст 24-35 години от запитани 2000 британци, никога не са достигали ниво на увереност във външния си вид. Практически никога не са харесвали човекът в огледалото. Измежду тях по-малко критични към телата си се оказват мъжете с 42% спрямо жените 30%. Но това запитване все пак обхваща малка група островитяни. Да проследим историята на любовта ни към външния си вид през подобни проучвания в годините назад.

2014-та година Glamour правят същия тип проучване, доста полезно за маркетинг цели посредством жертвите на beauty индустрията (авторът не се изключва от това мнозинство), между другото. 1000 са запитаните жени между 18 и 40- годишна възраст. 54% от тях са изразили неувереност в телата си, а 80% се подтискат от цялостния си образ. 30 години по-рано, през далечната 1984 г. изданието прави първото си подобно проучване. Тогава жените, които са се чувствали “твърде дебели” са били 41% или с 13% по-малко. А, наднорменото тегло си определят спрямо идеала, т.е. този процент изпитват т.нар. “нормативно недоволство“. Тук виж кои са били музикалните хитове за тази година, а по-долу следва номер едно в чарта на Билборд преди да продължат статистиките на себеомраза.

Проучване от 1997 г. на Psychology Today в САЩ (4 000 души, от които 14% мъже и 86% жени) показва много високи нива на цялостна неудовлетвореност към външния вид – 56% от жените, като критиките им са спрямо коремната област (71%), тегло (66%), ханш (60%) и мускулатура (58%). При мъжете липсата на плочки, на корема притеснява 63%, а теглото 52%.

Университетът Чапмън, Калифорния публикува резултати от подобно запитване през 2016 г. с 12 000 участници. Отново цифрите са над 50% в полза на себеомразата. Начело на инициативата е д-р Дейвид Фредерик, асистент професор по психология, който твърди:

“Проучването ни показва, че отношението на мъжете и жените към собствения им външен вид играе водеща роля в удовлетвореността, която изпитват в живота си.”

Това се отнася за всички области от сексуален живот до лично самочувствие. Хората, които не харесват външния си вид живеят в постоянен страх, че ще бъдат изоставени от партньора си и това допълнително засилва несигурността им в себе си. Друг любопитен извод е, че хората прекарващи повече време пред телевизора са по-несигурните в себе си и външния си вид.

Там четем още, че:

“За жените удовлетвореността от цялостния външен вид е 3-тият критерий в списъка след финансовата задоволеност и тази от романтичния партньор. За мъжете, външният вид е вторият най-силен критерий след финансовия…”

Явно парите са първоизточника на щастие… това е много свързано и с темата на проучванията относно външния ни вид. Но себеоценката ни за екстериора е тази, която ни изяжда отвътре. Добрата новина е, че контролът на тези емоции зависи от нас. Лоша, няма.

Ако съдим по проследените данни, половината човечество не харесва обвивката си и нарушава връзката със себе си посредством самоунищожителна война с образа от огледалото. Дори в годините на plus size модели и знаменитости, които не се свенят да застанат пред обектива без грим, ние продължаваме да сме жертва на наложени идеали. И да се мразим. Няма конкретна формула за преодоляване на това, но има множество различни начини и хора, които застават открито срещу стандартизацията и виждат отвъд черупката – движението body neutrality, следвай Jameela Jamil и Ashley Graham #fearless; прекарвай по-малко време пред екрана; разшири хоризонта на интересите си – знаеш ли колко хора са сапиосексуални (привлечени полово повече от интелекта, отколкото от която и да е друга черта)?; обади се на приятел и поискай да те похвали за това какъв човек си, а не в каква черупка си; гледай Red Table Talk; преподреди приоритетите спрямо себе си! Google няма отговор на въпроса ти – Как да обичам себе си? Само ти го имаш! Веднъж заобичал човекът в огледалото, светът ще ти отвърне със същото.

Photo by Jovis Aloor on Unsplash