Константин Вълков: Кой използва адекватно влиянието си в социалните медии днес, примери?

Летящата Козила Ерато: Понятието „адекватно“ е доста разтегливо. Можем да го тълкуваме в посока обществен интерес, личен интерес или просто забавление. Социалните мрежи всъщност са един много голям разговор „на маса“, на който понякога му се придава прекалено голямо значение, а това не знам дали е полезно. И както на маса, така и в социалните мрежи, печелят тези, които се изразяват по-добре, по-увлекателно и интересно, без зад това да стоят определени цели или много дълбоки размисли по даден въпрос. В тази връзка „споделянето“ в интернет е до голяма степен обусловено от егото на споделящия и неговото красноречие. Това не винаги е въпрос на адекватност, а на можене. Аз, персонално, не възприемам твърде сериозно този разговор, затова и имам слабост към хората, които не се възприемат за вестители на истината, а са забавни, искрени и правят живота в социалните мрежи приемлив насред всички истерии и паники.

КВ: Кои са тези светли примери?

Летящата Козила Ерато: Теодор Михайлов, Самуил Петканов и Драгомир Симеонов често ме забавляват с прекрасен интелект без да се натрапват с излишна суетност. От друга страна, има и сериозни коментатори, които винаги ми е интересно да чета, независимо дали съм съгласна – Полина Паунова, Капка Тодорова и Миролюба Бенатова. Имам и любими проекти като Българска история на Марио Мишев и компания, Капачки за бъдеще на вездесъщия Лазар Радков и Наука и критично мислене на Йордан Стефанов, който редовно скандализира хората от всички прослойки на обществото.

КВ: Последната твоя идея, която реализираш с помощта на социалните мрежи.

Летящата Козила Ерато: О, много са. Тези дни излиза новата книга на дигиталния ни проект „Майко мила!” „Стигнахме ли вече?‘ – сборник с пътешествия за семейства, част от които са публикувани онлайн. До дни пускаме апликацията си за бременни „Майко мила! Бременна съм!“, над която работим повече от година. А и дейността на фондация „Майко Мила“ и каузата ни в помощ на майките на деца с увреждания „Оле мале“ щеше да е невъзможна без социалните мрежи. Медията ни „Майко мила!“, която стана медиен блог на годината, е в огромна степен зависима от социалните мрежи и всичко, което правя всеки Божи ден е свързано с това. С партньорката ми Красимира Хаджииванова сме жени на годината в категория интернет за миналата година, та можем да кажем, че самите ние се развиваме дигитално като проекти, което, разбира се, е ужасно забавно.
КВ: Отворени или затворени са идеите, споделени в социалните мрежи, трябва ли да се защитава авторското им право?

Летящата Козила Ерато: Как биха могли идеите да са затворени? Самата идея на “Майко мила!” е отдавна направена от големи сайтове в САЩ и е изключително популярен нов начин за обговаряне на родителството и позицията на жената в него. Когато направихме каузата “Оле Мале”, се оказа, че има и други проекти, които правят почти същото като нас, но ние не сме знаели. Идеите в този смисъл не носят патент, а се възкачват на гърба на тези, които ги движат и стават успешни или не чак толкова. Никога не съм смятала, че измислям нещо гениално. Дори заглавието на книгата ни е по фраза, която всеки родител все някога е чувал в този живот. Идеята е чудесно нещо, но в края на краищата от значение е кой стои зад нея. То и държави има много, но ръководителите им се различават доста, а това идва със съответните икономически, политически и културни последици.

КВ: Когато чуеш “защита на авторското право” какво решение ти хрумва, за да се случва тази защита.

Летящата Козила Ерато: Аз съм завършила право, макар и никога, за щастие, да не съм практикувала и когато се каже защита, се сещам само за едно – закони, конвенции, директиви, регламенти – такива неромантични неща. След законите се сещам за съдилища, адвокати, обезщетения, регистриране на марки, патенти и прочие. Също неромантични, но много полезни неща. Изобщо, когато говорим за идеи и тяхното реализиране, мога да дам една съвсем конкретна насока на хората, които работят с тях – срещнете се с адвокат и счетоводител. Не се сещам за нищо по-градивно от това. Законът в голяма степен е свръх протективен по отношение на авторското право и вие просто трябва да го познавате добре и да сте подготвени, че адвокатите не са лоши хора и заслужават парите, които им плащате.

Говорете с юристи, познавайте нормативната база поне повърхностно – това е ваше гражданско задължение. И не се оплаквайте, ако поради ваша грешка, сте изгубили пари. Около мен доста хора успяха да осъдят медии за некоректно ползване на техни авторски текстове. Значи е възможно и е приятно. Пожелавам го и на вас.

КВ:  Как приемаш това, че всяка идея, всяко решение, всичко е подложено на поголовна критика в социалните мрежи? Всеки се изказва по всичко.

Летящата Козила Ерато: Възприемам го спокойно, нормално и доста се забавлявам. Аз самата често участвам в негативната истерия по някой въпрос, но нека повторя, че това е разговор на маса. Прекалено много се вторачваме в него и го превъзнасяме, сякаш емоционалните ни реакции са рационален отговор на нещо. Моят профил не се различава с нищо от хората, седнали в кафенето да се разговорят по темите. Просто държа своеобразен мегафон и когато нещо ме възмути, започвам да викам през балкона. Явно тембърът ми е добър, но не мога да се похваля с друго. Хората обичат да изкарват негативната си оценка публично, защото в такива моменти адреналинът им подскача и е далеч по-интересно да коментират някоя трагедия или провален ремонт, отколкото да отчетат 3 процента ръст на икономиката. Дори позитивните новини се свеждат до „Един човек ми върна портфейла, има надежда“, което е смешно. Социалните мрежи са емоционална среда. Имайте винаги едно наум.

 

 

***
„СИЛATA НА МЛАДИТЕ ХОРА В ЕВРОПА: И ТИ СИ АВТОР! МОЖЕШ ДА СПЕЧЕЛИШ ОТ ТОВА!”

„Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. Информационните дейности и публикациите, свързани с проекта, отразяват становищата на авторите и EUIPO не носи отговорност за съдържанието в тях.”

EYE: European Youth Empowerment – „You are an author too! And You can benefit from it!“

„The project is implemented with the financial support of the European Union Intellectual Property Office. Any communication or publication related to the action reflects only the author’s view and EUIPO is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.