26 април чука на вратата, аварията в Чернобил навършва 31 години, слънцето отново изгря и пролетта започна да прилича на себе си. А какво по-хубаво от това да изпиеш една свежа напитка в името на така жадуваната прохлада? Точно затова реших да ви споделя своята рецепта за коктейла на сезона тази година, вдъхновен от новината за откритото високо съдържание на уран във водата в Хасково.

Необходими продукти:

500 мл фреш от портокал

500 мл вода от хасковска чешма

1-2 резена уран за декорация

Йод на вкус

Начин на приготвяне:

Вземете каната с фреша от портокал и го изсипете в канализацията. Изчакайте известно време, докато се осъществи пълен кръговрат и изтече обратно през хасковската ви чешма (забележка – рецептата няма да се получи с чешма, закупена в Хасково, но използвана в София). Налейте каната почти догоре и украсете ръба ѝ с резенчетата уран (ако имате пресен от градината – най-добре, сега тъкмо му е сезон).

Начин на сервиране:

Налейте учтиво на семейството и гостите си по повод 26 април и си спомнете с умиление как ви валя радиационен дъжд на манифестацията на 1 май. Нали се сещате – онази, на която комунистическите лидери се криеха и консумираха пречистена храна и вода, а вас ви лъжеха, че никъде нищо лошо не е станало, защото любимият на мнозина СССР така беше наредил. Днес, макар и да е несравнимо, пак дълго криха от вас, че имате повишени нива на уран във водата, най-вероятно защото ви управляват горе-долу същите хора, докато вие си мислите, че живеете в демокрация. За финал се чукнете за наздраве, отпийте от уранжадката, глътнете една таблетка йод и помислете пак защо сме на едно от първите места в света по ракови заболявания.