Световноизвестното издание Политико разбуни духовете, когато публикува явните си опасения, чебългарският еврокомисар и заместник-председател на Еврокомисията (ЕК) КристалинаГеоргиева е използвала влияния със служебното си положение, благодарение на което е издействаланазначението си за изпълнителен директор на Световната банка.

Само преди половин година Георгиева в качеството си на еврокомисар сресор Бюджет и финанси е одобрила нова формула, предложена от Световната банка,за увеличаване размера на финансиране на администрацията ѝ. Анализатори на одобрената нова схема нафинансиране отчитат, че расте процентът на административни разходи в резултатна замяната на плоска с прогресивна ставка. Споразумението е от април 2016 г. иревизира друго споразумение, подписано през 2014 г., което според Световнатабанка е било временно. То е предвиждало плащането на плоска ставка от 5.5 %административни разходи за всички плащания от страна на ЕС.

За проектите, в които Световнатабанка изпълнява мениджърска роля, а не ги управлява, вече ЕС ще покриваплащания при променяща се ставка между 2% и 5% в зависимост от обема напроекта, към които се прибавят допълнителни 17% върху общата стойност зазаплати на наетите от Световната банка изпълнители, експерти или консултанти.Според Политико в някои случаи размерът на поетите от ЕС мениджърски разходи наСветовната банка може да надхвърли 7%, което съгласно приетите през 2002 г.правила за разходвани бюджета на ЕС е забранено от финансовите регулации на ЕСпо отношение на плащанията на мениджмънта на проектите.

Специалистите твърдят, черазписаният 17-процентен разход за персонал и консултанти е абсолютнобезпрецедентен. Германската евродепутатка Ингеборг Гресле, председател накомисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, коментира, че никога нее виждала толкова голям размер за управленски и административни разходи и остроги осъди на фона на глада в Африка. Все още няма официална информация далиновата рамка ще изиска и допълнително финансиране за Световната банка от ЕС.

Специалният представител наСветовната банка в ЕС Масилиано Паулучи заяви в свое интервю, че Банката и ЕКса поели ангажимент новото споразумение да не допусне да се надхвърлиограничението от 7% за мениджърски разходи и обяви, че Банката е подписалааналогични споразумения с редица други донори. 

От Банката твърдят, че са уверили ЕК в прозрачността на разходваните тотях средства и че след като персоналът от ЕС и ЕК бъде обучен как да прилагановите разпоредби, очакват да спадне напрежението.

ЕК в момента е третият поголемина донор на Световната банка, осигуряващ редица фондове, които Банкатаизползва за своите проекти. ЕС финансира с около 400 млн. евро годишно проектина Световната банка или над 2 млрд. Евро за периода 2012-2015 г. Тези проектиса насочени към намаляване на бедността, насърчаване на икономическото развитиеи борба с климатичните промени в Африка, Азия и други нуждаещи се региони.

Годишно отделянето на 17% за административни разходи би възлязло на 68млн. евро, които по новата схема отиват директно от европейския бюджет в тозина Световната банка.

От Политико директно свързват повишените разходи с последвалото назначениена Георгиева, разчитат ги като “конфликт на интереси” и задават въпроса дали савзаимосвързани, или са плод на изненадваща случайност.

По повод сериозните публикации от Европейската комисия обявиха, чеГеоргиева не е участвала в преговорите и изготвянето на новата рамка зафинансиране на Световната банка от ЕС, а само е подписала решението за нея,одобрено от Жан Клод Юнкер.

Духовете в ЕК И ЕС бяха разбунени и от анализа на Политико по повод напредложение на бюджетния отдел в ЕК от 14 септември. Съгласно него се изменятфинансовите регулации на ЕС така, че да отпадне задължителният одит наизразходваните от страна на ЕС средства към институции, ако в тях вече иманазначен одит. Евродепутатката Гресле остро се обяви против този подход и яснозаяви, че няма вяра на външни одити, когато не е ясно чии интереси защитаватте. Предложените изменения на финансовите регулации следва да се финализираткъм края на 2018 г. и вече срещат сериозна съпротива от страна на евродепутатите.

Георгиева се почувства остро засегната от статията в Политико и от нейниямигновен и мащабен отзвук и на личната си страница заяви, че споразумението съсСветовната банка не е ново, а изменението му е направено в съответствие с всичкиизисквания и процедури. Тя увери, че парите на данъкоплатците сазащитени и отиват по предназначение и че Банката не получава 17% комисионназа управление на средствата, а тази комисионна варира между 2 и 5% и не може данадвиши 7%.

Георгиева заяви, че не еучаствала в договорните процеси между Световната банка и ЕК и категорично отрече конфликт на интереси.Според нея предложенията по повод на одитите са в съответствие с политиката занамаляване на разходи, предприета от страна на ЕК.

След провала си на изборите за генерален секретар на ООН през октомвриГеоргиева изненадващо обяви, че считано от 2 януари напуска Европейскатакомисия, разочарована от политиката на началник кабинета на Юнкер МартинСелмайър. До момента на номинацията ѝ за генерален секретар на ООН тези нейниразочарования не са били споделяни публично. Георгиева се завръща в Световнатабанка на специално създаден за нея пост, след като през 2010 г. я напусна след17-годишна служба.

Скандалите около Георгиеване спират през последните месеци.
В края на октомври американският тинк танк Foreign Policy обяви, че тя е билавербувана от бившата Държавна сигурност в България и има подозрителни връзки сгрупировката Мултигруп. Според тях миналото ѝ говори за по-сериозния проблем,че международни и признати институции като ЕС, ЕК и ООН назначават на лидерскипозиции личности, за които не е извършено сериозно “филтриране” и имат спорнообществено одобрение. Непосредствено след излизането на статията Георгиевазаплаши, че ще съди изданието, но няма информация да се е образувал процес.Междувременно десетки други вестници продължиха да публикуват подобнаинформация.

Според евродепутати с оттеглянето си през януари Георгиева нанасяпореден удар на България, защото така ще загубим влиятелен пост в ЕК. ОтБрюксел непрекъснато давали знаци на правителството в София, че ако страната нииска да запази своя престижен пост, трябва да изпрати кандидат за комисарнай-късно до десети декември. Еврокомисията е в средата на мандата си,комисарите имат своите разписани планове, които изпълняват.

Дали след скандалите около номинацията ни за ООН можем да се обединимтвърдо зад една единствена и най-важното достойна кандидатура с признат авторитетв средите на ЕС – предстои да разберем…