Въпреки усилията на Марк Зукърбърг да омаловажи ролята на социалната си мрежа в избора на Доналд Тръмп за президент на Америка, контролът върху разпространението на фалшиви новини във фейсбук се засили, пише Дейв Лий от BBC. Buzzfeed News съобщава, че “повече от десетки” служители на социалката са създали неофициална работна група, посветена на разглеждане на въпроса.

Buzzfeed цитира един от членовете на тази работна група, който иска да остане анонимен. “Марк знае, както и тези от нас, в компанията са наясно, че фалшивите новини изтичаха в нашата платформа по време на цялата президентска кампания”, твърди източникът. От фейсбук все още не са отговорили на искането на BBC за коментар по повод публикацията на Buzzfeed.

Междувременно в понеделник Google обяви, че ще работи повече, за да се предотвратят публикациите от фалшиви сайтове. Малко след това, фейсбук издаде подобно ограничение за ползването на рекламната си мрежа.

Зукърбърг изглежда се все по-притеснен от подвеждащите новини, които намират място в мрежата му. В събота вечер той публикува дълъг пост на страницата на профила си, за да защити мрежата.

“От цялотосъдържание на фейсбук, повече от 99% от това, което хората виждат, е автентично”,пише той.

През май фейсбукпонесе тежки критики след това беше заявено, че човешките редактори, коитоработят по раздела за налагащи се теми на мрежата са отстранявали истории с акцент про-Тръмп. Фейсбук отречетова да е така.