Яна Пийл се въодушеви в Instagram преди няколко часа, че Кристо идва в Лондон, а това вече звучи достатъчно сериозно. Първо – защото се говореше, че новият проект на Кристо The Mastaba ще бъде в Лондон в сътрудничество със Serpentine Gallery; второ, защото Яна Пийл е директор на галерията и трето, защото британските вестници официално разпространяват новината.

Накратко – Кристо ще представи временната скулптура The Mastaba за лондонския Хайд Парк, която ще плава в езерото Серпентайн това лято, работата е част от серия проекти в галерията Serpentine, които ще бъдат представени от 20 юни до 9 септември. Те са посветени на творчеството на Кристо и Жан-Клод от последните 50 години.

От галерията казват за The Art Newspaper, че “паралелно с експозицията в Серпентайн, Кристо се надява да направи първата си голяма временна скулптура във Великобритания.” Което ще рече – подгответе се за Лондон това лято. Временната скулптура The Mastaba най-вероятно ще бъде създадена с помощта на 7506 варели, поставени на платформа от пластични кубове.