https://gdebg.hit.gemius.pl/lshitredir/id=9l33hmNk133al1FfriK7ORbjbdNQGmdTaom.ZwYC3fz.O7/fastid=jnxhkxclkerenrhaaguhvejaypkq/stparam=

Всъщност този израз е силна хипербола за това колко може да си защитен от някого или нещо. Истината обаче е съвсем различна. Всъщност ние губим до 100 косъма дневно, а според сезона (пролет и есен) този брой дори се увеличава. Без Паника, както пишеше на онази малка джаджа в Пътеводителят на галактическия стопаджия. Всичко това е напълно нормално и обикновено продължава около месец.

Месеците с най-засилен косопад са октомври и ноември, точно както листата на дърветата, ако позволиш тази метафора. Изследванията показват, че през летните месеци косата се изсушава и изтощава повече и при смяната на сезона има нужда от допълнителни грижи, за да остане красива и здрава. Решението е лесно – забележиш ли сгъстяване на косата си тъкмо когато прибираш сърфа, а нощите захладнеят – просто добави в козметичната си чантичка и допълнителен продукт за коса. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Нивото на влажност в атмосферата през зимата пада, което води до изсушаване на скалпа. Силно къдравите коси, колкото и да ги обожаваме, страдат най-много – затова ги пазете.

Пролетта – не го приемай като лоша новина – е втората вълна на засилен косопад. Просто косата ти има нужда от защита с увеличаването на деня, защото производството на мелатонин намалява, а той играе важна роля в здравето на фоликулите. Един добър имуностимулант подсилен с аминокиселини би свършил чудеса. Той е в основата на кератиновия протеин, който формира косата.

Древна градска легенда твърди, че губим коса през лятото, за да може тялото ни да се охлажда по-лесно. Малко е трудно за доказване, тъй като всеки косъм пада в период от 100 дни след като е спрял да расте и е навлязъл във фаза на покой. Несъмнено обаче трябва да се пазим от силните слънчеви лъчи, които изсушават скалпа, например с подхранващи маски и балсами.

Ако можем да обобщим вкратце всичко, което трябва да направим срещу сезонния косопад то най-вероятно се събира в следващите 5 съвета.

  1. В никакъв случай на дърпай, опъвай и носи пристегнати прическа, ала италианска мутреса. Бъди внимателен и нежен с косата си и я носи по-отпусната.
  2. Бъди “желязната” лейди. Дефицитът на желязо е пряко свързан с по-високото ниво на косопад. Хапвай редовно риба, жълтъци и спанак и косата ще ти благодари.
  3. Сори за клишето, но “ти си това, което ядеш” – фоликулът приема нужните си вещества от кръвта и затова храни с високо съдържание на омега-3 мастна киселина, белтъчини, витамини B12, A и Cса особено важнa част от диетата “свещен фоликул”.
  4. Предпазване на косата и скалпа ти от агресивната твърда вода и химикалите в неяс филтър за душ.Да, на пръв поглед доста алтернативно, но предпазва от раздразнения и увреждане на така ценния фoликул.
  5. Използвай нежни измиващи и стилизиращи продукти за коса.Експертите в областта на грижата за косата,разработиха привидно несъвместимото в един продукт с действие против косопад– подсилване на косъма по цялата дължина, стимулирайки микроциркулацията и едновременно с това нежно запазва баланса на скалпа.