В древна Гърция красивата външност се е приемала за пряко свързана с ума и душата. На всеки, който според критериите тогава е считан за привлекателен, се гледа като на умен и добър човек. Богинята на любовта и красотата била онази

Висока, стройна, с нежни черти на лицето, с мека, вълниста златна коса, като венец лежаща на прекрасната й глава, Афродита е олицетворение на божествена красота и неувяхваща младост. Когато тя върви, в блясъка на своята красота, в благо ухаещи одежди, тогава слънцето по-ярко свети, цветята по-пищно цъфтят.
Николай Кун, Старогръцки митове и легенди 

Истина е, че ароматите са най-запомнящите се спътници и припомнящи истории. Тази, за красотата през вековете и във всичките и форми е изцяло благоуханна, извлечена от растителни екстракти, съживителни и възбуждащи сетивата. Етеричните масла сякаш заживяват в собствени митове и легенди. Разказват за ритуалите на египетски кралици, китайски политически съпруги, индийски принцеси, жрици. Основа са на трудовете на видни лечители. Лекуват телата и съзнанието. Знанията за тях се пренасят през континенти, във велики битки и никоя култура не разделя действието върху сетивата от оздравителното на чисто физическо ниво.

Египтяните били първата цивилизация извлякла етерични масла от листата, цветовете и корите на растенията за пречистване и парфюмерия (4500 г.пр.Х.). Те били известни със знанията си за козметиката, лечебните мехлеми и ароматните масла. Първи култивирали и красотата по екстравагантен начин, с въвеждане на грима. От различни минерали, плодове и насекоми създали продукти за грим на очи и устни, оцветители за коса и нокти. Очите оцветявали в черно и зелено. Екстрактът за очна линия набавяли от олово, което се твърди, че предпазва очите им от бактериални инфекции и засилва имунитета. Според други има и точно противоположно действие. Кралица Нефертити (1400 г.пр.Х.) потапяла върховете на пръстите си в ярко червена кана, носела тежък грим и ухаела на направена за нея комбинация oт етерични масла. Кралица Клеопатра (50 г.пр.Х.) поела тази отдаденост на красотата и я пренесла на следващо ниво. Извличаните за нея екстракти били съчетавани по между си в специално място край бреговете на Мъртво море.

Историята на етеричните масла и лечебните отвари в Китай датира официално от времето Хуанг Ти, 2697-2597 г.п.н.е. чрез неговия труд Книгата на Жълтия Император за вътрешна медицина. Рецепти от тази епоха се ползват и днес.

По време на династията Шанг (1600 г.п.н.е.) китайските аристократи са оцветявали ноктите си в пурпурно или абанос, а по време на династията Чоу (1100 г.п.н.е.) били въведени златно и сребърно. Царските цветове. В първите години на това господство цветът на ноктите свързан с обществения статус се следял толкова изкъсо, че командири, хванати да носят царските цветове били екзекутирани.

Традиционната индийска медицина Аюрведа е с над 3000 годишнина история на създаване на етерични масла и лечебни отвари. Ведическите текстове описват изследвания на действието на над 700 растения, измежду които канела, джинджифил, смирна, сандалово дърво и сусам, чието масло е с предпочитано лечебно действие. Целите на етеричните масла не се ограничават само с медицинско приложение. Възприемат се за Божествената страна на природата и изиграват съществена част в духовното и философско схващане за Аюрведичната медицина.

Гърците усвоили извличането и ползите от етеричните масла от Египет едва около 500 г.пр.н.е. Бащата на медицината Хипократ описва ефектите на над 300 растения, измежду които мащерка, шафран, риган, кимон и мента. Негови са думите “ароматна вана и благоуханен масаж всеки ден са пътят към доброто здраве”.

Над всички останали цели на лекаря стои тази да събуди вътрешния лечебен двигател на тялото.

Хипократ

В този период стилизирането на косата се развило като високо ценено изкуство. Древните гърци използвали обилно парфюми и козметика по време на религиозни ритуали, за оформяне на прическа и медицински цели. Жените избелвали лицата си, гримирали очите си, a устните и бузите подчертавали с червен пигмент, направен от смлян на прах минерал, примесен с мехлем, точно както и днес.

Римляните са известни с обилната употреба на етерични масла за парфюм по тялото, завивките и дрехите, освен при масажи и вани. Техни лечители пренесли на родна земя записки на Гален и Хипократ след падането на Римската империя. Тези текстове по-късно са преведени на Персийски, Арабски и други езици.

Жените боядисвали косите си в различни цветове спрямо класовата си принадлежност. Червенокосите били благородници, русите от средната класа, а най-бедните с черни коси.

В древните Египет и Рим военни командири оцветявали устните и ноктите си в един и същ цвят преди важни битки.

В Персия Ибн Сина или Авицена (980-1037 г.с.н.е.),  дете- вундеркинд което бързо надминава учителите си не само в логиката и философията, но и в медицината, едва на 12-годишна възраст. Започва да пише на 21 и оставя над 200 труда. Изследва повече от 800 растителни вида и ефекта им върху човешкото тяло. Счита се за откривател на дестилацията на етерични масла, използван и до днес метод.

Всички разкази за красота подчертават здравия вид, рисуват румени бузи и сочни устни в цвета на червените плодове. Спускат тежки лъскави коси около красиви порцеланови лица и напяват за любов. Любов към себе си. Любов към света. Това ми припомня историята за Ксиши (497 г.п.н.е.), чиято красота била известна във всички провинции на Китай. Политическа съпруга, дар към Принца на Ву, нейната красота толкова го пленява, че изоставя задълженията си, за да прекара повече време с нея. Време, в което дори стига до там да взима пари от хора, за да им позволи да видят съпругата му. В един момент нейната красота се оказва пагубна за него. След смъртта му тя изчезва, за да изживее своята голяма любов, скрита от царския разкош.

Векове след историите за ритуалите на Клеопатра ние продължаваме традицията в използване на живототворните масла и отвари. Компании с многогодишен опит в извличането и съчетаването на етерични масла ни предоставят готови продукти, с които да заздравим духа и тялото си. Агресивните методи за оформяне на прическа не са новост днес. И тогава и сега стилизираната форма на косата е признак за определено положение в обществото. И тогава и сега блестящите от здраве коса и тяло се наричат красота. И тогава и сега тя е невъзможна без сиянието и отвътре, без здрав дух.

Taylor GIF - Find & Share on GIPHY

Rene Furterer празнува своята 60 годишнина, а техните продукти могат да бъдат намерени в по-добрите аптеки в страната.